ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιολογικά φαινόμενα

ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ πάνε κι έρχονται, προκαλώντας αναστατώσεις, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στη βιολογία και τη ζωολογία. Στις λαϊκές και στους πάγκους των εμπόρων, συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

***

Μπακαλιάροι, μαρίδες, καθώς και άλλα είδη ψαριών αρχίζουν και βγάζουνε φτερά και ...ίπτανται σε τιμές αυξημένες κατά 20 και 25%.

***

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται με τα βοοειδή και τα αμνοερίφια, που, αν και είναι φυτοφάγα, άρχισαν να βγάζουν κυνόδοντες και να ...δαγκώνουν το πορτοφόλι των επίδοξων αγοραστών τους.

***

Εξίσου περίεργα και τα φαινόμενα ψυχολογικών διαταραχών στις ...μπανάνες, οι οποίες εκφράζουν τις υπαρξιακές τους ανησυχίες και αναπτύσσουν την τάση να θέλουν συνεχώς να αυξάνουν τη δραχμική αξία τους.

***

Οχι, καθόλου δεν τρελαθήκαμε και εξηγούμε έτσι τα φαινόμενα των ανατιμήσεων στην αγορά. Απλούστατα, ξεκινήσαμε, αποδεχόμενοι τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, ότι δε θα έχει επίπτωση στην αγορά η υποτίμηση της δραχμής.

***

Μπορείτε εσείς, σ' αυτή τη βάση, να εξηγήσετε αλλιώς τα όσα συμβαίνουν;

***

Τέρμα, ή οι μπανάνες σκέφτονται ή ο Σημίτης μάς δουλεύει. Σας βεβαιώνουμε, δε, πως οι εκσυγχρονιστές πολιτικοί θα σας παραδεχτούν πιο εύκολα ότι χτες πιάσανε ψιλή κουβέντα με το εν λόγω φρούτο, παρά ότι ο Σημίτης κάνει λάθος.

***

ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ, έχει ξεσπάσει ένας γόνιμος προβληματισμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την υπόθεση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Η κυβέρνηση θέλει ξεπούλημα μέσω "στρατηγικού συμμάχου" και η ΝΔ ξεπούλημα χωρίς "στρατηγικό σύμμαχο", δηλαδή άλλη ξένη αεροπορική εταιρία.

***

Παράλληλα, το δικό του στίγμα έδωσε χτες ο Γιώργος Σουφλιάς, διαφοροποιούμενος από τις δύο αυτές απόψεις και προβάλλοντας τη δική του διαφορετική πολιτική πρόταση.

***

Υποστήριξε ότι πρέπει να πάμε σε αποκρατικοποίηση, εκτός πια κι αν είναι καλύτερο να πάμε σε ιδιωτικοποίηση μέσω "στρατηγικού συμμάχου". Αυτό θα πει διαφοροποίηση.

Το "πρόβλημα" της ΝΔ

Καμώνεται πως δεν της αρκεί το κυβερνητικό "πρόγραμμα εξυγίανσης" της "Ολυμπιακής", η ηγεσία της ΝΔ γιατί είναι "ένα πρόγραμμα εξυγίανσης μέσα στα πλαίσια του δημόσιου τομέα". Γι' αυτό ζητά να ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι θα γίνει ιδιωτικοποίησή της, ώστε να αναλάβει ο "ιδιώτης να βγάλει την "Ολυμπιακή" από τα αδιέξοδα".

Αυτό, όμως, είναι το πρόβλημα της ΝΔ και γι' αυτό θα αργήσει να γίνει, αν γίνει ποτέ, κυβέρνηση. Γιατί, απλούστατα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ολοταχώς. Ομως δεν το διατυμπανίζει από την αρχή! Θέλει να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους ώστε να προχωρήσει ομαλά και χωρίς αντιδράσεις στο ξεπούλημα.

Γι' αυτό τα αφεντικά προτιμούν την κυβέρνηση Σημίτη. Μπορεί να καθυστερεί λίγο, αλλά έχει να επιδείξει "αποτελεσματικότητα". Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να περιμένει αλλά και να "εκτίθεται" διαρκώς πλειοδοτώντας σε πιο σκληρές αντιλαϊκές λύσεις.

Τα αφεντικά των Βαλκανίων

"Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, είναι έτοιμος να σχηματίσει μια ομάδα που θα στελεχώσει την αντιπροσωπεία του για ενδεχόμενες συνομιλίες με το Βελιγράδι". Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι την παραπάνω δήλωση την έκανε ο ίδιος ο Ρουγκόβα ή κάποιος εκπρόσωπός του. Την ανακοίνωση έκανε ο... Αμερικανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, μετά την επίσκεψή του στην Πρίστινα.

Μάλιστα ο Γκέλμπαρτ δήλωσε "πολύ ικανοποιημένος από την πρόθεση του κ. Ρουγκόβα να προχωρήσει με προτάσεις για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις".

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα ανακοίνωσε, σύμφωνα με τον κ. Γκέλμπαρτ, την πρόθεσή του να σχηματίσει "μια ομάδα συμβούλων, ευρείας βάσης, που θα αποτελείται από διάφορους Αλβανούς ηγέτες".

(Μπορεί να μην είναι ο Ρ. Γκέλμπαρτ εκπρόσωπος του Ρουγκόβα, αλλά είναι το αφεντικό του... Και τα σκυλιά δεμένα).

Αυτό όμως που αποκαλύπτεται περίτρανα, άλλη μια φορά, είναι ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που υποδαυλίζουν την ένταση στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τους υποτακτικούς τους για να δημιουργούν τις καταστάσεις και το κλίμα που επιθυμούν, προσχήματα επέμβασης και αιματοκυλίσματος των λαών.

Υ. Γ.: Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι και στην Αθήνα ο Αμερικανός επιτετραμμένος ήταν εκείνος που ανακοίνωσε την "ενδιάμεση συμφωνία" με τα Σκόπια...

Από πού προκύπτει;

"Από πού προκύπτει ότι οι Ελληνες έγιναν φτωχότεροι κατά 14%;"! Ετσι σχολίασε χτες ο υπουργός Τύπου τις συνέπειες της μεγαλύτερης φτώχειας που προκαλεί στο λαό η υποτίμηση.

Επειδή, όμως, φάνηκε αρκετά πειστικός ο υπουργός στις διαμαρτυρίες του, τείνουμε να καταλήξουμε ότι ο ίδιος αγοράζει το πετρέλαιο απευθείας από τις ...πετρελαιοπηγές της Αρκαδίας, απ' όπου και κατάγεται. Οσο για τα τρόφιμά του και τα είδη ρουχισμού, είναι σαφές ότι έχει βρει Ελληνες "συντρόφους" του, που δουλεύουν στις γερμανικές αλαντοβιομηχανίες και στους ιταλικούς οίκους μόδας, και τους τα πληρώνει σε... δραχμές.

Ποιος υποτιμά τη νοημοσύνη ποιου...

Αυτό θα πει θράσος άνευ ορίων. Είχε προηγηθεί ένας μακρύς μονόλογος του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα "θετικά" αποτελέσματα της υποτίμησης της δραχμής, οπότε και το ερώτημα που του τέθηκε από τον "Ρ" απολύτως εύλογο: "Αφού κύριε εκπρόσωπε η υποτίμηση, όπως την περιγράφετε, είναι τόσο καλό πράγμα, σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει κι άλλες;", ρωτήθηκε ο κ. Ρέππας.

Τότε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος διαμαρτυρήθηκε γιατί, λέει, όπως τέθηκε το ερώτημα υποτιμά τη νοημοσύνη του! Μπα! Και από πότε έχετε το αποκλειστικό δικαίωμα, κύριε υπουργέ, να παίζετε μόνο εσείς το ρόλο εκείνου που υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού;

Βεβαίως, απάντηση δεν περιμένουμε. Μας αρκεί που όχι μόνο υποτιμάτε τη νοημοσύνη των εργαζόμενων, αλλά και που διαμαρτύρεστε όταν σας το επισημαίνουν! Αυτό θα πει "νέο" ύφος και ήθος...

Εκ προμελέτης

- Τι έπαθες

δραχμούλα μου

κι έχεις αυτό

το χάλι;

- Ασε, προχτές,

μου έσπασαν

αχρείοι

το κεφάλι.

- Πο, πο

πώς σε κατάντησαν,

σε γέμισαν

με γάζες...

- Εμ πώς αλλιώς

θα έκαναν

κάποιοι αφέντες

μπάζες

και πώς αλλιώς

θα έγδερναν

πιο άγρια τις μάζες;

- Το "χτύπημά" σου

δηλαδή

έγινε βάσει πλάνου;

- Βεβαίως

απ' το κύκλωμα

εταίρων, Κώστα, Γιάννου!

Ο οίστρος

Αποκαλυπτική εμπειρία

Και επειδή, πολλά και διάφορα λένε οι κυβερνητικοί αρμόδιοι τις μέρες αυτές, κομπορρημονώντας για την υποτίμηση της δραχμής, τους αφιερώνουμε το παρακάτω: Η προηγούμενη υποτίμηση της δραχμής, που έγινε στις 11 Οκτώβρη του 1985, επί πρωθυπουργίας Α. Παπανδρέου και με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κ. Σημίτη, οδήγησε σε μείωση, κατά 12%, των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζόμενων και σε αύξηση, κατά 30%, των κερδών της ολιγαρχίας.

Και για όποιον αμφισβητήσει τα σχετικά στοιχεία, τον πληροφορούμε ότι δεν είναι δικά μας (τα δικά μας είναι αρκετά χειρότερα), αλλά του Ν. Νικολάου, γνωστού αρθρογράφου και ένθερμου οπαδού της κυβερνητικής πολιτικής, μαζί και της υποτίμησης της δραχμής...

"Δεν πρέπει να συνδέουμε τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με την υποτίμηση, γιατί κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι έκαναν και πριν την υποτίμηση"! Είναι μια από τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Ρέππα. Νομίζουμε ότι οι συνταξιούχοι θα τη λάβουν υπόψη τους και θα την αξιολογήσουν όπως ακριβώς αξίζει σε αυτή την κυβέρνηση.

Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα

Δε θέλησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης να χρησιμοποιήσει τη φράση "καταλήστευση της περιουσίας" - αναφερόμενος στον τρόπο εκμετάλλευσης της περιουσίας των Ταμείων από τις εκάστοτε "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις - όταν χαιρέτισε χτες σε ημερίδα της ΠΟΠΟΚΠ, με θέμα τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Και δεν το έκανε αυτό, επειδή, όπως είπε, "πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις, κατά καιρούς που πήραν τις όποιες αποφάσεις, καλές προθέσεις είχαν. Οχι έναντι των Ταμείων αναγκαστικά, αλλά έναντι του συνόλου της οικονομίας".

Ετσι αντιμετωπίζει ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μια ληστρική πολιτική πρακτική, με συστατικά στοιχεία τα "θαλασσοδάνεια" και την κάλυψη άλλων αναγκών με χρήματα των ασφαλισμένων, του λαού. Υστερα από τόσα χρόνια λιτότητας και ψέματος, που τα πράγματα χειροτερεύουν και οι πολιτικές τους αποτυχαίνουν (κάτι που το γνωρίζουν εκ των προτέρων), έρχονται τώρα να αποδώσουν "καλές προθέσεις" και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Ομως, αυτές οι αντιλήψεις δε διακρίνουν μόνο το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο - παρ' όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν - αλλά και όλο τον πολιτικό χώρο που αντιπροσωπεύει. Αλλωστε, το "να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" αποτελεί μια παλιά τους συνήθεια!

Στην αντίπερα όχθη

Ευκαιρία να δημαγωγήσει, κατά πώς το συνηθίζει, βρήκε ο Αντ. Σαμαράς με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και σε χτεσινή δήλωσή του επαναλαμβάνει αυτά που έχουν ήδη πει οι ίδιοι οι "παθόντες", ότι δηλαδή ο Κ. Σημίτης τους κορόιδεψε στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί τους, γιατί γνώριζε ότι θα γινόταν η υποτίμηση της δραχμής. Δε λέει όμως κουβέντα για τα εξ ολοκλήρου δίκαια αιτήματά τους, ούτε βέβαια παίρνει θέση για το κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης σύνταξης - μισθού, ούτε για αναπλήρωση των απωλειών της αγοραστικής δύναμης, εξαιτίας της λιτότητας των τελευταίων χρόνων. Ακριβώς γιατί ήδη έχει πάρει θέση, με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής, ζητώντας να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους βιομήχανους στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Υ. Γ. Αλλωστε, η Συνθήκη του Μάαστριχτ φέρει τη δική του υπογραφή...

Ενοχλητική η κριτική

Ενοχλήθηκε ο πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ) Χρ. Πασχαλούδης, επειδή ο "Ρ" δημοσίευσε (17.3.1998) την ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών (ΔΕΥ) για το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που άρχισε χτες στη Χαλκίδα και τελειώνει σήμερα.

Η ΔΕΥ κατήγγειλε ότι στο συνέδριο θα παρουσιαστεί ένας απολογισμός αδράνειας και ο πρόεδρος της ΠΟΥΓΥΙΚΑ κατήγγειλε το "Ρ", γιατί δεν έχει - κατά τη γνώμη του - δικαίωμα να κάνει κριτική στον απολογισμό, πριν αυτός φτάσει στο Συνέδριο.

Φαίνεται ότι η κριτική είναι αβάσταχτη για κάποιους, που καλύτερα είναι να στρέψουν αλλού τα πυρά της κριτικής τους. Προς τα εκεί απ' όπου έρχονται οι απειλές για το ΙΚΑ και είναι η κυβέρνηση και τα σχέδιά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ