ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ρατσιστικό παραλήρημα

Χτες, η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, βρήκε τη χώρα μας αντιμέτωπη με μια υστερία που επιχειρούν να καλλιεργήσουν τα ΜΜΕ ενάντια στους οικονομικούς μετανάστες, με αφορμή την αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα τελευταία. Και βέβαια δεν πρόκειται για μια στάση των ΜΜΕ - αποτέλεσμα της αδηφάγας ανάγκης για υψηλή τηλεθέαση, αλλά για συστηματική προσπάθεια να αποδοθεί η εγκληματικότητα στους οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες. Η εξάπλωση των ρατσιστικών αντιλήψεων, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση μετά το πισωγύρισμα που έφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, είναι φαινόμενο παγκόσμιο. Ανέκαθεν, το κεφάλαιο χρησιμοποιούσε το ρατσισμό σαν όπλο, ενάντια στην ενότητα των εργαζομένων, ενάντια στις αγωνιστικές διαθέσεις τους για ν' αλλάξουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός των λαών, με βάση τη θρησκεία, την καταγωγή, και τα "φυλετικά χαρακτηριστικά", είναι επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης", που στοχεύουν στη διαίρεση των λαών, στην αποδυνάμωσή τους.

Ο ελληνικός λαός κατά παράδοση δεν τρέφει ρατσιστικά αισθήματα. Ομως, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα. Η προπαγάνδα για τις "χαμένες θέσεις εργασίας", για "τις δουλιές που μας τρώνε οι ξένοι" συμπληρώνεται με αυτήν για την αύξηση της εγκληματικότητας, όπου όλοι συλλήβδην οι αλλοδαποί και ιδιαίτερα οι Αλβανοί, είναι οι φταίχτες. Ο Αβραμόπουλος ζητάει εξοπλισμό της Δημοτικής Αστυνομίας και ενεργοποίηση των πολιτών, τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν συνεχώς πολίτες να εξοπλίζονται, και τα φασιστοειδή της "Χρυσής Αυγής" πυκνώνουν τις επιθέσεις τους σε όποιον απλά μοιάζει με αλλοδαπό. Για όλα τα κακά λοιπόν, "φταίνε οι ξένοι".

"Αποδιοπομπαίοι τράγοι"

Ομως, όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας, ακόμη και αυτά τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δίνουν διαφορετική εικόνα για την πραγματικότητα:

  • Κατά το α εξάμηνο του 1997 οι αλλοδαποί δράστες - στα εγκλήματα που εξιχνιάστηκαν - ήταν 5.129,ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ο αντίστοιχος αριθμός των Ελλήνων δραστών έφτασε τις 109.186.
  • Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και για το 1996,όπου οι αλλοδαποί δράστες ήταν 10.089, ενώ οι Ελληνες έφτασαν τις 252.604.
  • Κατά τη διετία 1990 - 1992,οπότε και σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή αλλοδαπών στην Ελλάδα, η συμμετοχή τους στο σύνολο των επίσημα βεβαιωμένων εγκλημάτων κυμαινόταν ανάμεσα σε 1,1% και 1,4% σε ό,τι αφορά αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν βαριά εγκληματικότητα, δηλαδή ανθρωποκτονίες, ληστείες, βαριές σωματικές βλάβες κ.ά. Σε ορισμένες άλλες κατηγορίες εγκλημάτων, όπως είναι εκείνα κατά της ιδιοκτησίας, τα ποσοστά της συμμετοχής τους εμφανίζονται αυξημένα (από 3,6% το 1990 σε 8,4% το 1992). Οι ειδικοί απέδωσαν τότε την υψηλή συμμετοχή τους στη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων στο δεδομένο πως οι περισσότεροι ήταν άνεργοι, αντιμετώπιζαν οξυμένα προβλήματα επιβίωσης και στερούνταν ακόμα και των αναγκαίων οικονομικών μέσων για να ζήσουν.

Φταίνε, λοιπόν, οι οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες για την ανεργία και την αύξηση της εγκληματικότητας; Η, μήπως, αντί να ξεχειλίσει το ποτήρι που παραγέμισε από τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, από τη διεύρυνση της φτώχειας, της μιζέριας, της εξαθλίωσης, είναι προτιμότερο για την άρχουσα τάξη και τους κυβερνώντες η οργή του κόσμου για όλη αυτή την κατάσταση, να στραφεί στους "αποδιοπομπαίους τράγους";

Η αντιλαϊκή πολιτική ο πραγματικός φταίχτης

"Με τους αλλοδαπούς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, παρά μόνο τη φτώχεια και τη μιζέρια μας. Και η μόνη διαφορά είναι ότι αυτούς μπορούν να τους απελάσουν, ενώ για μας δε βρήκαν ακόμα τον Καιάδα", επισημαίνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που ακολουθεί η Ζωή Σώκου,μέλος της Διοίκησης και υπεύθυνη για ζητήματα αλλοδαπών της ΓΣΕΕ. Επισημαίνει ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι μια συγκεκριμένη "στάση ζωής" και φαινόμενα που εμφανίζονται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, "δουλεύονται" για χρόνια ολόκληρα και εμφανίζονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Υπογραμμίζει ότι είναι ψεύτικο και υποκριτικό να καταλογίζονται τα εγκλήματα σε αλλοδαπούς, πριν ακόμα εξιχνιαστούν, σημειώνοντας με έμφαση πως όλοι αυτοί που το κάνουν "ξεχνούν" πως η η εγκληματικότητα πάει μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση. Τονίζει δε ότι στόχος τους είναι να στρέψουν την προσοχή των Ελλήνων, όχι προς τις πολιτικές που επιβάλλονται σήμερα, αλλά στον "κύριο εχθρό" τον ...αλλοδαπό!

Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα

Στη δεύτερη συνέντευξη, ο εγκληματολόγος Νέστωρ Κουράκης αναφέρεται στις δύο κατηγορίες παραγόντων, που εξηγούν την έξαρση της εγκληματικότητας: Τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα (ανεργία, έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης, δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, κρίση αξιών και θεσμών, έλλειψη οραμάτων κλπ. που έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες) και τα προβλήματα της δίωξης του εγκλήματος. Οσο για το αν ευθύνονται για την έξαρση οι αλλοδαποί, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός. Επισημαίνοντας, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό των αλλοδαπών που ευθύνονται για εγκληματικές πράξεις, υπογραμμίζει ότι "είναι επικίνδυνο να ενοχοποιούμε τους αλλοδαπούς για την αύξηση της εγκληματικότητας και να ενισχύουμε τις υπολανθάνουσες τάσεις ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία".

ΖΩΗ ΣΩΚΟΥ
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα

- Τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έντονα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Θεωρείτε πως όλα όσα συμβαίνουν είναι απλά "σημεία των καιρών" ή συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης κάποιων συμφερόντων;

- Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι μια συγκεκριμένη "στάση ζωής" που κάποιοι μοχθούν και αγωνίζονται για το πώς θα τη δημιουργήσουν. Κανένας λαός και κανένας άνθρωπος δεν είναι ούτε εγκληματίας, ούτε ρατσιστής. Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, "δουλεύονται" για χρόνια ολόκληρα και εμφανίζονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. Στις μέρες μας οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών υποτίθεται πως ευαισθητοποιούνται για ένα μεγάλο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε όμως απ' την πολιτική τους. Κι αυτό το λέω διότι ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν κάποτε χώρες αποικιοκρατικές, χώρες που δυνάστευσαν λαούς ολόκληρους, που καταλήστεψαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους και τους φυσικούς τους πόρους. Κι αφού εξάντλησαν και πήραν ό,τι είχαν να πάρουν απ' αυτούς τους λαούς, συνεχίζουν σήμερα με σύγχρονες μορφές αποικιοκρατίας να αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπων να μεταναστεύουν σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό.

Αρα είναι βέβαιο πως αυτοί που έχουν σήμερα τη μεγάλη ευθύνη για αυτόν τον άκρατο ρατσισμό είναι αυτοί που εμφανίζονται - με πολύ μεγάλη δόση υποκρισίας - ως "προστάτες", συνεχίζοντας έτσι να κρύβουν έντεχνα τόσο τις ευθύνες τους όσο και την τακτική τους.

Ποια δουλιά παίρνουν οι ξένοι;

- Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μια πρωτοφανούς υστερίας σε ό,τι αφορά τη σχέση εγκληματικότητας κι αλλοδαπών. Πώς σχολιάζετε εσείς αυτή την κατάσταση;

- Στη χώρα μας βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια εγκλήματα που καταλογίζονται - πριν ακόμα εξιχνιαστούν - σε αλλοδαπούς. Αυτό το θεωρώ και ψεύτικο και υποκριτικό. Γιατί όλοι αυτοί "ξεχνούν" πως η εγκληματικότητα πάει μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση. Ολοι αυτοί υποκριτικά σήμερα έρχονται να "προστατέψουν" εμάς από την εγκληματικότητα. "Ξεχνούν", όμως, να μιλήσουν για την ελληνική εγκληματικότητα που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης απαντούν με τον καλύτερο τρόπο σε όλους αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρατσιστική αντίληψη και συμπεριφορά στους Ελληνες εργαζόμενους. Στόχος να στρέψουν την προσοχή των Ελλήνων όχι προς τις πολιτικές που επιβάλλονται σήμερα, αλλά στον "κύριο εχθρό" τον... αλλοδαπό! Σήμερα ένα στοιχείο που ακούγεται πάρα πολύ - κυρίως δουλεύεται πολύ έξυπνα - είναι ότι οι ξένοι μάς παίρνουν τη δουλιά. Ποια δουλιά μας παίρνουν; Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, γίνονται απολύσεις, συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της χώρας, χτυπιέται η αγροτική οικονομία, χτυπιούνται κοινωνικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιείται σταδιακά η μόρφωση. Για όλα αυτά τα ζητήματα δε φταίνε φυσικά οι αλλοδαποί. Αν υποθέσουμε ότι αύριο φεύγουν και οι 500.000 αλλοδαποί από τη χώρα μας, να είναι σίγουροι οι Ελληνες εργαζόμενοι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Το να στρέψουν τον Ελληνα εργαζόμενο κατά των αλλοδαπών είναι μια έξυπνη κίνηση του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος θέλει να κρύψει τις ευθύνες τους. Γιατί κατανοείται πως οι 500.000 Ελληνες άνεργοι που υπάρχουν σήμερα, οι κάμποσες χιλιάδες Ελληνες υποαπασχολούμενοι με μισά και καθόλου δικαιώματα, αντί να είναι μπροστά στην κυβέρνηση και να απαιτούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής είναι γι' αυτούς προτιμότερο να στραφούν προς τους αλλοδαπούς.

Κοσσυφοπέδιο και υστερία κατά των Αλβανών

- Η κοινή γνώμη πάντως - με τη "βοήθεια" βέβαια και των ΜΜΕ - καταλογίζει οτιδήποτε γίνεται στη χώρα μας στους Αλβανούς. Γιατί ειδικά οι Αλβανοί στο στόχαστρο;

- Νομίζω πως με πολλή μαεστρία προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη πως "κάθε Αλβανός, βάρβαρος και εγκληματίας". Θεωρώ ότι είναι όχι μόνο υπερβολή, αλλά είναι και σκόπιμο. Θέλω να παρατηρήσω πως οι Αλβανοί - απ' το '90 και μετά - συνεχίζουν και από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδας να χρησιμοποιούνται ως μέσο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Ευρωπαίων "εταίρων" μας και των Αμερικάνων. Σήμερα τολμώ να πω ότι με την ένταση που υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο και με τον κίνδυνο γενίκευσης αυτής της έντασης, οι Αλβανοί χρησιμοποιούνται για μια ακόμα φορά. Δε θεωρώ τυχαίο ότι αυτό το διάστημα υστερικά όλοι υποστηρίζουν πως υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας των Αλβανών. Αντίθετα θεωρώ ότι λειτουργούν κυκλώματα, οργανωμένες ομάδες, οι οποίες έχουν διασυνδέσεις με αντίστοιχες ελληνικές, παίζοντας ταυτόχρονα "χοντρά" πολιτικά παιχνίδια.

- Επειδή έρχεστε πολύ συχνά σε επαφή με τους αλλοδαπούς και τις κοινότητές τους στην πρωτεύουσα, μπορείτε να μας πείτε με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση;

- Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών προσπαθούν να επιβιώσουν, να βγάλουν ένα μεροκάματο και αντιμετωπίζουν με πολύ σκεπτικισμό όλη αυτή την έξαρση εναντίον τους. Μια έξαρση που διογκώνονται από τα ΜΜΕ, που δείχνουν πως "αγωνιούν" για το πότε ο Ελληνας θα αποκτήσει ρατσιστική συνείδηση και πότε θα προβεί σε ρατσιστικές ενέργειες. Αυτή είναι η αγωνία τους, γιατί αυτό τους συμφέρει.

Οι ίδιοι οι αλλοδαποί καταδικάζουν αυτές τις ενέργειες και τρομάζουν μπροστά σ' αυτό που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί. Ισως γιατί ξέρουν πολύ καλά πως αν κάποιοι θα την πληρώσουν, θα είναι οι ίδιοι κι όχι οι μαφίες και τα κυκλώματα που όλοι ξέρουμε πως έχουνε μια ιδιότυπη ασυλία και μπορούν και ξεφεύγουν.

Αντίσταση στο ρατσισμό

- Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που δημιουργείται οι Ελληνες εργαζόμενοι - και κυρίως οι νέοι - με ποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσουν;

- Οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως με τους αλλοδαπούς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, παρά μόνο τη φτώχεια και τη μιζέρια μας. Και η μόνη διαφορά είναι ότι αυτούς μπορούν να τους απελάσουν, ενώ για μας δε βρήκαν ακόμα τον Καιάδα...

Αν κυριαρχήσει η αντίληψη "όλοι οι ξένοι στον τόπο τους", ας απαντήσουν όλοι οι "προστάτες" αν πρέπει να έρθουν τα πάνω από 7.000.000 Ελλήνων - πρώτης και δεύτερης γενιάς - πίσω στην πατρίδα τους. Η λύση και η απάντηση είναι αντίσταση στις ρατσιστικές αντιλήψεις, απόψεις και πρακτικές, αλληλεγγύη στους αλλοδαπούς, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα να αντιπαλέψουμε.

ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
Ρατσιστική συμπεριφορά των ΜΜΕ

- Πού οφείλεται η τρομακτική έξαρση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία περίοδο;

- Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση της σοβαρής εγκληματικότητας, ειδικότερα έχουν αυξηθεί τα κακουργήματα. Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου στηρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες παραγόντων. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τον τόπο τα τελευταία χρόνια, όπως ανεργία, έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης, δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, κρίση αξιών και θεσμών, έλλειψη οραμάτων κλπ.

Είναι ευνόητο ότι αυτά τα προβλήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες (άνεργοι, λαθρομετανάστες, αποφυλακισμένοι, παραμελημένα παιδιά από τις οικογένειές τους κλπ).

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τη δίωξη του εγκλήματος. Είναι γνωστά τα προβλήματα της αστυνομίας προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό, ολοκληρωμένη εκπαίδευση, επάρκεια προσωπικού, αξιοπρεπείς αποδοχές. Ολα αυτά συνιστούν στην ανασφάλεια του πολίτη. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης δημιουργούν την εντύπωση στον πολίτη πως αν κάποιος διαπράξει αδίκημα, η ποινική αντιμετώπιση θα αργήσει πολύ, ίσως να μη γίνει καθόλου. Σε επίπεδο σωφρονιστικής πολιτικής, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, όσοι οδηγούνται στη φυλακή συνήθως βγαίνουν απόαυτή χειρότεροι και όχι καλύτεροι.

Μας λείπει μια γενικότερη χάραξη στρατηγικής κατά του εγκλήματος, με κύριο άξονα την πρόληψη. Αν προσθέσουμε σε αυτούς τους παράγοντες και τη μεγάλη εξάπλωση των ναρκωτικών τα τελευταία 15 χρόνια, με όλες τις επιπτώσεις που έχει (κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις φαρμακείων, πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών), εύκολα μπορεί κανείς να φτάσει στο συμπέρασμα γιατί η αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας συνεχίζει να είναι αμείωτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μετά το 1928-'29 υπήρχε έξαρση της εγκληματικότητας λόγω αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και ανεργίας. Σήμερα η οικονομική κατάσταση είναι σχεδόν ίδια, εδώ και 15 χρόνια, λόγω λιτότητας. Αν και η σημερινή μορφή είναι ηπιότερη, παρ' όλα αυτά παραμένει σταθερή.

Εντυπώσεις και πραγματικότητα

- Πιστεύετε πως για αυτή την έξαρση φταίνε - όπως υποστηρίζει η κοινή γνώμη - μόνο οι αλλοδαποί; Αν όχι, πού οφείλεται η ρατσιστική στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων;

- Στην Ελλάδα οι αλλοδαποί, σήμερα, είναι περίπου 500.000, δηλαδή το 5% του πληθυσμού της χώρας. Η αστυνομία τους εμφανίζει να έχουν δώσει συμμετοχή σε σοβαρά εγκλήματα, το 1996, γύρω στο 20%. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι οι αλλοδαποί συντελούν στην αύξηση της εγκληματικότητας. Ομως θα πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στις οργανωμένες ομάδες αλλοδαπών(αλβανική, ρώσικη, ρουμάνικη μαφία κλπ) και τον υπόλοιπο πληθυσμό των αλλοδαπών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ενταχθεί ομαλά στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Αυτός ο διαχωρισμός αποδεικνύεται πως είναι σωστός. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 1996 το σύνολο των ληστειών με δράστες αλλοδαπούς ήταν μικρότερο από 100. Οι ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες, βιασμοί, δηλαδή όλη η εγκληματικότητα των αλλοδαπών πρέπει να προέρχεται από 70-100 άτομα και όχι, ασφαλώς, από τους υπόλοιπους 499.900 αλλοδαπούς. Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι επικίνδυνο να ενοχοποιούμε τους αλλοδαπούς για την αύξηση της εγκληματικότητας και να ενισχύουμε τις υπολανθάνουσες τάσεις ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στη ρατσιστική συμπεριφορά των Ελλήνων έχουν παίξει τα ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν κατά κόρον τέτοιες περιπτώσεις εγκληματιών αλλοδαπών. Ο ρατσισμός σχετίζεται και με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση μιας χώρας, δηλαδή όταν υπάρχει αύξηση ανεργίας και οικονομική δυσκαμψία, οι πολίτες αυτής της χώρας βλέπουν ανταγωνιστικά και επιθετικά τους αλλοδαπούς που έρχονται στην πατρίδα τους. Επομένως το πρόβλημα του ρατσισμού στην Ελλάδα είναι αρκετά σύνθετο και απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση. Πάντως, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, φαίνεται ότι στη χώρα μας ο ρατσισμός δεν είναι αναπτυγμένος, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Αν δε ληφθούν όμως μέτρα για μια ομαλή ένταξη των αλλοδαπών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα

- Τα εγκλήματα που διαπράττονται τα τελευταία χρόνια έχουν ομολογουμένως πιο έντονη μορφή. Πού οφείλεται αυτό;

- Πράγματι δεν έχει επηρεαστεί μόνο η ποσότητα, αλλά και η "ποιότητα" των εγκλημάτων. Εχουμε σκληρότερες και καινούριες μορφές εγκλημάτων, όπως είναι οι απαγωγές, που εμφανίστηκαν τα τελευταία 3-4 χρόνια. Υπάρχει μια νοοτροπία στις μέρες μας που δεν αποδίδει στην ανθρώπινη ζωή και προσωπικότητα τη σημασία που της αξίζει. Υπάρχει έντονο στοιχείο της εγωιστικής ικανοποίησης επιδιώξεων, έστω κι αν αυτό οδηγεί στην καταστροφική προσβολή της προσωπικότητας, περιουσίας ακόμα και της ζωής του άλλου. Αυτή η νοοτροπία, που καλλιεργήθηκε κυρίως τα τελευταία 20-30 χρόνια, δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

- Πώς νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;

- Χρειάζεται πολύπλευρη προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τις δυο ομάδες παραγόντων. Χρειάζεται συντονισμός δραστηριοτήτων σε παρά πολλά επίπεδα, μέσα από κάποιο κεντρικό όργανο (όπως το συμβούλιο πρόληψης εγκλημάτων). Οι προσπάθειες εδώ στην Ελλάδα γίνονται μεμονωμένα, χωρίς να υπάρχει περίγραμμα στρατηγικής κατά του εγκλήματος.

Δεν αρκεί να δώσουμε στους αλλοδαπούς μόνο μια πράσινη κάρτα εργασίας, πρέπει να τους βοηθήσουμε να βρουν εργασία. Για παράδειγμα, στη Μυτιλήνη, ελαιοπαραγωγοί αφήνουν τα δέντρα τους αναξιοποίητα, διότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή της ελιάς.

Θα πρέπει η πολιτεία να σταθμίσει τις ανάγκες της κάθε περιοχής, να βοηθήσει την εγκατάσταση των αλλοδαπών εκεί, αντί να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου οι δυνατότητες εργασίας είναι μειωμένες.

Γαντζωμένοι

Γαντζωμένοι στη Μερσεντές ψάχνοντας ελπίδα. Το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο...

Στο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματά τους

"Δεν αρκεί να δώσουμε στους αλλοδαπούς μόνο μια πράσινη κάρτα εργασίας. Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης", τονίζει ο Ν. Κουράκης

Εξω από το υπουργείο Εργασίας για την πολυπόθητη πράσινη κάρτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ