ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο 58,3% οι μακρά άνεργοι!

Εξαπλώνεται επικίνδυνα η μάστιγα της ανεργίας

Στο 58,3% του συνόλου των ανέργων ανέρχονταν το 1996 οι μακροχρόνια άνεργοι,σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που καταγράφουν όχι μόνο τη συνεχή εξάπλωση του σύγχρονου εφιάλτη, αλλά και υπογραμμίζουν τη ζοφερή διαπίστωση ότι όποιος βρεθεί σήμερα εκτός των "τειχών", πολύ δύσκολα ξαναμπαίνει στην αγορά της εργασίας, ιδιαίτερα όταν θεωρείται, εργασιακά, "ηλικιωμένος", δηλαδή έχει ξεπεράσει τα 40 του χρόνια!

Το ίδιο έτος, το 36% των ανέργων,δηλαδή 156.893 άτομα αναζητούσαν δουλιά για διάστημα μεγαλύτερο των δυο ετών και δεν έβρισκαν! Ανήκουν δηλαδή στην κατηγορία των πολύ μακροχρόνια ανέργων!

Το 68% των μακρά ανέργων και το 70% των πολύ μακροχρόνια ανέργων είναι γυναίκες!

Συνολικά η ανεργία το 1996 υπολογίζεται επισήμως από την ΕΣΥΕ στο 10,3%, οι γυναίκες αποτελούν το 63% των ανέργων και όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο, την πρωτιά έχουν οι έχοντες απολυτήριο μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης με 15% και ακολουθούν οι έχοντες απολυτήριο γυμνασίου με 13%. Χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζουν οι απόφοιτοι Ανώτατης και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης (8%).

Γεωγραφικά, τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία έχει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας,με 17,3% (! ), ενώ το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στην περιοχή της Κρήτης με 4% περίπου. Αν υπολογίσει κανείς όμως ότι το 1990 ήταν στο 2,5%, διαπιστώνει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και εδώ με γοργούς ρυθμούς.

Δραματική διαπιστώνεται η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου τα περιθώρια απασχόλησης συνεχώς μειώνονται.

Το 1996 η κατανομή της απασχόλησης κατά τομέα ήταν 20% στον πρωτογενή, από 27,7% που ήταν το 1987, 23% στον δευτερογενή τομέα από 27,3% που ήταν το 1987 και 57% στον τριτογενή τομέα από 45% το 1987. Σημειώνεται ότι η μείωση στον δευτερογενή τομέα σημειώθηκε σε όλους τους κλάδους με εξαίρεση τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια επιταχύνθηκε και γενικεύτηκε για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Πρόκληση στην πρόκληση!

Η ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων αλλάζει αυθαίρετα τα σχέδια συλλογικών συμβάσεων των συλλόγων και ο πρόεδρος "καθαρίζει" με ύβρεις και απειλές!

"Λύνει και δένει" στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αγνοώντας τις προτάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για τις νέες συμβάσεις εργασίας, διαμορφώνοντας κατά το δοκούν τα προς διαπραγμάτευση σχέδια και εξυβρίζοντας όσους εργαζόμενους αντιδρούν. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής της ήταν η απόφαση του προέδρου Αγγ. Φραγκόπουλου να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την ομόφωνη πρόταση όλων των σωματείων των υπαλλήλων συμβολαιογραφείων της χώρας για τη σύμβασή τους και να καταθέσει στους εργοδότες σχέδιο σύμβασης που διαμόρφωσε μόνος του!

Συγκεκριμένα στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση στις 20 του μήνα η εκπρόσωπος των υπαλλήλων Ελένη Αβαγιανού διαπίστωσε ότι το κείμενο που είχε σταλεί στους συμβολαιογράφους από την Ομοσπονδία δεν περιλάμβανε σημαντικά αιτήματα των εργαζομένων. Στη συνέχεια ζήτησε να οριστεί νέα συνάντηση και η συζήτηση να γίνει επί του κειμένου που είχαν διαμορφώσει οι Σύλλογοι των υπαλλήλων. Η πρότασή της αυτή "εξόργισε" τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος απευθυνόμενος στη συνδικαλίστρια της είπε: "Σταμάτα αμέσως, επ' αυτού δε θέλω κουβέντα, το "κόβεις" αυτή τη στιγμή, άκουσες;" και "αν δε σ' αρέσει να σηκωθείς να φύγεις"!

Αντιδρώντας στην προκλητική συμπεριφορά του προέδρου της ΟΙΥΕ, ο Σύλλογος της Αθήνας αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενώ ζητάει να αποχωρήσει ο πρόεδρος από τη διαπραγματευτική επιτροπή. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου - η οποία υπογράφεται και από τους Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου και Κρήτης - καταγγέλλεται ότι: "Η στάση του προέδρου ήταν αυταρχική και αντισυναδελφική. Δρώντας αυθαίρετα, αγνόησε αιτήματα και αποφάσεις του κλάδου για να επιβάλλει δικές του σκοπιμότητες. Στοχεύει στην υποβάθμιση των πρωτοβάθμιων σωματείων και στη χειραγώγηση των διεκδικήσεών τους, όχι με αγωνιστική δράση, αλλά μέσα από γραφειοκρατικούς και διαμεσολαβητικούς μηχανισμούς".

Η πρόταση των Συλλόγων περιλάμβανε μεταξύ άλλων βασικό μισθό 200.000 δραχμές, διετή κλιμάκια με αύξηση 5.000 δραχμές για κάθε διετία και 7.000 για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 10ετία και χορήγησή της μέχρι και 40 χρόνια υπηρεσίας, ένταξη των υπαλλήλων στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων, κάτι που προβλέπεται από σχετικό Νόμο, θεσμοθέτηση της ΑΤΑ, απαγόρευση απολύσεων την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση, γονικές άδειες με αμοιβή κ. ά. Ολα τα θεσμικά διαγράφτηκαν από το σχέδιο σύμβασης που διαμόρφωσε η ΟΙΥΕ, ενώ τα οικονομικά αιτήματα συμπυκνώθηκαν σε ένα γενικό και αόριστο αίτημα για κάλυψη απωλειών και προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων...

ΛΑΡΚΟ
Κινδυνολογία και εκβιασμοί

Η ΤΕ Λάρυμνας της ΕΣΑΚ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του σωματείου

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Σε αγωνιστική συντονισμένη αντίδραση καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ η Τοπική Επιτροπή Λάρυμνας της ΕΣΑΚ για να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και η πολιτική ιδιωτικοποίησης που ακολουθεί για την επιχείρηση. Σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλεται η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ), για συναίνεση και υποταγή στις αποφάσεις κυβέρνησης και διοίκησης, καθώς και για αποπροσανατολισμό των εργαζομένων προκειμένου να περάσουν τα σε βάρος τους σχέδια.

"Η πλειοψηφία του σωματείου - τονίζεται στην ανακοίνωση - φάσκει και αντιφάσκει, αφού μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό Αννα Διαμαντοπούλου θεώρησε "σημαντικό γεγονός" την ανακοίνωση διαγραφής 27 δισ. δραχμών χρεών της επιχείρησης και ανέστειλε την 24ωρη απεργία και κάθε άλλη κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι".

Μόλις ένα μήνα μετά η ίδια πλειοψηφία - όπως καταγγέλλεται - ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι το μέλλον της εταιρίας είναι δύσκολο, ότι η ρευστότητά της επαρκεί μέχρι τον Απρίλη και αν δεν ανακάμψουν οι τιμές του Ν1, θα παρθούν δραματικά μέτρα από την πλευρά της διεύθυνσης.

Η ΤΕ Λάρυμνας της ΕΣΑΚ αποδίδει την κινδυνολογία της πλειοψηφίας του σωματείου στο ότι προσπαθεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν τα αντεργατικά μέτρα της επιχείρησης και τους καλεί να αντιδράσουν και να αυξήσουν την πίεσή τους σε όλα τα επίπεδα, να διευρύνουν το μέτωπο πάλης με άλλους εργαζόμενους και κοινωνικές ομάδες, ώστε να αποκρουστεί η λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ασυδοσία και εκβιασμοί στου ΦΕΙΔΑ

Για "τρομοκρατικό εκβιασμό" των εργαζομένων, καταγγέλλει την επιχείρηση υποδημάτων ΦΕΙΔΑΣ,με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,τονίζοντας ότι η εν λόγω επιχείρηση ενώ κάθε μήνα κάνει απολύσεις και ταυτόχρονα απασχολεί τους εργαζόμενους 3 - 4 μέρες την εβδομάδα, τώρα με τον μπαμπούλα των απολύσεων τούς καλεί να υπογράψουν δίμηνη άδεια άνευ αποδοχών.

Οι ενέργειες αυτές αναφέρει η ανακοίνωση, έρχονται σαν βροχή αμέσως μετά τις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στις οποίες στηρίζουν οι βιομήχανοι την ασυδοσία τους. Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να αρνηθούν τους εκβιασμούς, να πάρουν μέρος στη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου για αυτό το θέμα στις 5 το απόγευμα, αλλά και στην απεργία στις 9 Απρίλη.

Ε, όχι και τα λιμάνια!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για την απόφαση της κυβέρνησης, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ

Την προστασία και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών της χώρας, που αποτελούν χώρο στρατηγικής και εθνικής σημασίας, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Νίκος Γκατζής,απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.

"Εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, του άγριου νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, ιδιωτικοποιώντας ακόμα και τα λιμάνια της χώρας", σημειώνεται στην Ερώτηση των βουλευτών και συνεχίζουν: "Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, καθώς ιδιωτικοποιείται ένας χώρος στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Το θέμα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύουν ούτε τα έωλα "επιχειρήματα" που ψελλίζει η κυβέρνηση όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αφού τα λιμάνια είναι κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις". Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

"Να διαμορφωθεί με την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων μια πολιτική βελτίωσης και αξιοποίησης των λιμανιών, τα οποία πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Να διατηρηθούν και να βελτιωθούν ουσιαστικά οι εργασιακές σχέσεις και όχι να ανατραπούν φτάνοντας μέχρι και την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ