ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στα σκαριά ο νέος κύκλος ανατιμήσεων

Ανώμαλη προσγείωση για τους κυβερνώντες, που τώρα βλέπουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν τα υπερφίαλα περί συγκράτησης των τιμών

"Υπάρχουν κρούσματα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στην αγορά", αναγκάστηκε τελικά χτες να παραδεχτεί και επίσημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, περιορίζοντας βέβαια το φαινόμενο των συνεχών ανατιμήσεων σε "κρούσματα" που υποτίθεται πως έχει υπόψη της η κυβέρνηση. "Μην έχετε αυταπάτες, αυξήσεις έγιναν και θα γίνουν κι άλλες", απάντησε ο Κ. Βερόπουλος από τα σούπερ μάρκετ και ο πρόεδρος των βιομηχάνων τροφίμων Κ. Σιμεόνογλου συμπλήρωσε: "Οι δικές μας επιχειρήσεις τώρα θα κάνουν αναπροσαρμογές των τιμών τους".

Τα παραπάνω, αποτελούν την ουσία των δηλώσεων που έγιναν χτες από διάφορες πλευρές σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην αγορά και το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει μετά την υποτίμηση της δραχμής. Υπό το βάρος των συνεχών ανατιμήσεων πραγματοποιήθηκαν χτες μια σειρά συσκέψεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι, παρά την ευφορία που επιχείρησαν να δημιουργήσουν τις πρώτες μέρες της υποτίμησης, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το καθεστώς "απελευθέρωσης" της αγοράς. Ενα καθεστώς που έχει αφοπλίσει πλήρως τις παρεμβατικές δυνατότητες του κράτους και ισοδυναμεί με την απελευθέρωση της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, να επιβάλλουν κάθε φορά τιμές και ανατιμήσεις της αρεσκείας τους. Συσκέψεις έγιναν χτες στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Νωρίς το πρωί, υπό τον Γ. Παπαντωνίου, έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η Β. Παπανδρέου και ο Τ. Μαντέλης. Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ και γενικότερα το κύμα ακρίβειας στην αγορά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να "παγώσει" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, παρά την αποδοχή της κερδοσκοπίας, που όπως είπε υπάρχει στην αγορά, χαρακτήρισε τις εξελίξεις "θετικές" και υποστήριξε ότι η αγορά αντιδρά "πιο ήρεμα και πιο ψύχραιμα". Σε ό,τι αφορά τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν οι ανατιμήσεις για τα εισοδήματα των εργαζομένων, ο υπουργός περιορίστηκε να χαρακτηρίσει "σφάλμα, τη μεταφορά του κόστους από τη μία ομάδα στην άλλη". Συνεχίζοντας πάντως την πολιτική κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού, έκανε λόγο για ελέγχους που θα γίνονται στις τιμές από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και το ΣΔΟΕ.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Β. Παπανδρέου και του Μ. Χρυσοχοϊδη με εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και των βιομηχάνων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον πώς αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών στη θέση - δόγμα, "στόχος μας δεν είναι να κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά", που διατύπωσε η Β. Παπανδρέου. "Μην έχετε αυταπάτες, ανατιμήσεις έγιναν και θα γίνουν κι άλλες", δήλωσε ο Κ. Βερόπουλος που επικαλέστηκε την αδυναμία των επιχειρήσεων του χώρου του να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που ζητάει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν ανατιμήσεις μέχρι και 14% στα εισαγόμενα είδη και ξεκαθάρισαν πως σε ό,τι τους αφορά δεν μπορούν να απορροφήσουν, σε βάρος των ποσοστών κέρδους τους, τις όποιες ανατιμήσεις επιβάλλουν οι βιομηχανίες τροφίμων. Χαρακτήρισε μάλιστα τις ανατιμήσεις "απόλυτα δικαιολογημένες" και υποστήριξε πως ήδη υπάρχει ζημιά για τα σούπερ μάρκετ. Ο εκπρόσωπος των βιομηχανιών τροφίμων Κ. Σιμεόνογλου, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι τώρα, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. "Τώρα, είπε, θα αρχίσουμε τις αναπροσαρμογές των τιμών μας, που θα είναι 3-5% και ανάλογα με το πόσο συμμετέχουν οι πρώτες ύλες στο κόστος παραγωγής".

Στο πλαίσιο των παραπάνω μάλλον τυπική ήταν η συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Μ. Χρυσοχοϊδης με τις υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου του, στις οποίες υποτίθεται πως δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνονται αυτές τις μέρες οι έλεγχοι στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποδεικνύονται άνευ ουσίας οι όποιες κυβερνητικές παραινέσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αυτό, το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες σούπερμάρκετ, οι οποίοι με προχτεσινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι πράγματι την προηγούμενη βδομάδα προχώρησαν σε "προσαρμογές", όπως βαφτίζουν τις αυξήσεις, των τιμών, ενώ προαναγγέλλουν και κλιμάκωση των αυξήσεων στο επόμενο διάστημα.

Με αυξήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της υποτίμησης οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τα πορτοφόλια των λαϊκών στρωμάτων, ένιωσαν με το παραπάνω το περιεχόμενο της "ιστορικής σημασίας" που αποδίδει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους στην "προσαρμογή της δραχμής για την ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών", αλλά... από την ανάποδη! Από τη Δευτέρα στις 16 του μήνα κιόλας, οι κερδοσκόποι της αγοράς έτριβαν τα χέρια τους, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθούσε με τρόμο την απειλή εκτίναξης του πληθωρισμού στα ύψη, έχοντας η ίδια καταργήσει την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών που γίνεται από τις επιχειρήσεις "κατά το δοκούν" στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς". Αυτοί που κλήθηκαν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο των συνακόλουθων της υποτίμησης αυξήσεων είναι οι εργαζόμενοι που την ίδια στιγμή έβαλαν κάτω τον, ούτως ή άλλως ισχνό, οικογενειακό τους προϋπολογισμό και βλέπουν περισσότερο τώρα παρά ποτέ τα έξοδά τους να απέχουν κατά πολύ από τα έσοδα.


Περί δεξιάς και αριστερής πολιτικής

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος και υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, "ξαναχτύπησε". Ο πρώτος τη τάξει υπουργός - δηλαδή το δεύτερο μετά τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στέλεχος αυτής της κυβέρνησης - έδωσε την κυριακή στην εφημερίδα "Το Βήμα" μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Μέσα από τις θέσεις και απόψεις που διατυπώνει στη συνέντευξη αυτή ο σαραντάρης Θεσπρωτός πολιτικός, εμφανίζεται συντηρητικότερος των συντηρητικών και αντιδραστικότερος των αντιδραστικών. Ζηλεύοντας τη δόξα του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και άλλων σημαιοφόρων της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής παράταξης της ΝΔ, υπερσκελίζει ακόμη και τις θέσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών (ΣΕΒ κλπ).

Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνουν μια σειρά θέσεις και απόψεις που διατύπωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος στην εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη, όπως για παράδειγμα, ότι:

Πρώτον, βρήκε την υποτίμηση της δραχμής "θετικό και επιβεβλημένο γεγονός". Ταυτίστηκε, δηλαδή, στην ουσία, με όλους εκείνους που (όσο ασκούσαν συστηματικά πιέσεις για υποτίμηση της δραχμής) η κυβέρνηση αποκαλούσε κερδοσκόπους και τώρα (που χειροκροτούν την υποτίμηση) η κυβέρνηση τους θεωρεί "θεσμικούς επενδυτές"!

Δεύτερον, είδε τον "κίνδυνο" αναζωπύρωσης του πληθωρισμού όχι στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες (φαίνεται ότι ο κύριος υπουργός θεωρεί "κεκτημένο" και ιερό δικαίωμα των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων την αισχροκέρδεια), αλλά εκεί που τον βλέπουν και οι εκπρόσωποι του μεγάλου ελληνικού και ξένου κεφαλαίου. Δηλαδή στο ενδεχόμενο, να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στην παραπέρα μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και να επιδιώξουν προστασία του βιοτικού τους επιπέδου με αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής. Τρίτον, προτείνει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, να εφαρμόσουν στο ερχόμενο 18μηνο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, πολύ πιο γενναίο και πιο τολμηρό από τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που εφάρμοσαν στην προηγούμενη δεκαετία οι κυβερνήσεις Θάτσερ και Ρίγκαν. Με τη θέση αυτή, που καλούσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει με τόλμηστην ιδιωτικοποίηση ΟΛΩΝ δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών - ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης - ο Α. Παπαδόπουλος, ξεπέρασε ακόμη και ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που διατύπωναν (Α. Ανδριανόπουλος) ή συνεχίζουν να διατυπώνουν δημόσια ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις (Στ. Μάνος, Γ. Σουφλιάς). Θεώρησε, μάλιστα, υποχρέωσή του να υπογραμμίσει, ότι εκτεταμένα και τολμηρά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμόστηκαν από "σοσιαλιστικές κυβέρνησης", όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση Γκονζάλες στην Ισπανία που ξεπούλησε όλες τις κρατικές τράπεζες με συνέπεια σήμερα "να μην υπάρχει ούτε μία κρατική τράπεζα"...

Τέταρτον, ξεπέρασε ακόμη και την άρχουσα τάξη σε επιχειρήματα υπέρ του "λιγότερου κράτους", υποστηρίζοντας πως η κοινωνία σήμερα είναι... αταξική και ότι είναι λάθος να γίνονται διακρίσεις για αριστερή και δεξιά πολιτική ή για καπιταλισμό και σοσιαλισμό. Για να τεκμηριώσει μάλιστα τους ασύστατος ισχυρισμούς του, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και Πορτογαλίας"έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρώσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο το έχουν μάλιστα αποϊδεολογικοποιήσει από την παλιά διαίρεση μεταξύ του τι είναι δεξιό και τι είναι αριστερό"! Εφτασε μάλιστα στο σημείο, να ζητήσει (απευθυνόμενος σε ποιον ή σε ποιους άραγε;) "να σπάσουν οι μύθοι της εποχής μας" που αναφέρονται στον "καπιταλισμό" ή το "σοσιαλισμό". Θεωρώντας προφανώς, τη σύγκριση πολιτικών συστημάτων (σοσιαλισμού και καπιταλισμού) καθώς και μεγάλων διαφορών στις πολιτικές που εφαρμόζει το ένα ή το άλλο κοινωνικό σύστημα, ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι διακρίσεις είναι... αναχρονιστικές και μας κάλεσε να υποταχθούμε στη λογική του "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω". Να υποταχθούμε, δηλαδή, χωρίς αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων της "παγκοσμιοποιημένης" οικονομίας και της ΟΝΕ.

Πέμπτον, ο Αλ. Παπαδόπουλους, θεωρεί πανάκεια την επιστροφή των κρατικών επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και εμμέσως πλην σαφώς υιοθετεί την άποψη - που προβάλλουν οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κάθε είδους κολαούζοι τους - πως οι κρατικές επιχειρήσεις παράγουν μόνο ελλείμματα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κύριος υπουργός, ξεχνά ή κάνει πως ξεχνά, ότι για τα τεράστια ελλείμματα του δημοσίου, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, την κακοδαιμονία των ΔΕΚΟ και γενικότερα την προβληματική ελληνική οικονομία την πρώτη και κύρια ευθύνη έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες - που με την ανοχή ή και την υποστήριξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - αποτέλεσαν τα μεγάλα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος.

Οι εκτιμήσεις και απόψεις του Αλέκου Παπαδόπουλου για την κακοδαιμονία των ΔΕΚΟ και του ελληνικού δημοσίου και γενικότερα τα στραβά και ανάποδα της ελληνικής οικονομίας - που δε διαφέρουν σε τίποτε από τις εκτιμήσεις και απόψεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου και των πιο αντιδραστικών τμημάτων της άρχουσας τάξης - μάς αναγκάζουν να αναρωτηθούμε:

Είναι τόσο άσχετος σε θέματα οικονομίας - για να μη χρησιμοποιήσουμε βαρύτερο χαρακτηρισμό - ή το παίζει άσχετος;

Δεν έχει ακούσει ή διαβάσει τίποτε για το σπορ της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής ή και της φοροκλοπής, στην οποία επιδίδονται με τόση μαεστρία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εν γνώσει τους ότι έτσι διευρύνουν τα κρατικά ελλείμματα και διογκώνουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;

Δεν έχει ακούσει τίποτε για τα θαλασσοδάνεια στις κρατικές τράπεζες;

Δεν έχει ακούσει και διαβάσει τίποτε για τις "προβληματικές" επιχειρήσεις των ιδιωτών που πέρασαν στο κράτος με την "κοινωνικοποίηση" των χρεών τους;

Δε διδαχτήκατε τίποτε στα δυόμισι περίπου χρόνια που διατελέσατε υφυπουργός και υπουργός Οικονομικών, με τις κυβερνήσεις του "παλιού" και "νέου" ΠΑΣΟΚ;

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε, ακόμα, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που σήμερα εμφανίζεται σαν ο σύγχρονος "Ρομπέν των δασών" και - φορώντας τη μάσκα του προστάτη των... φτωχών - προσπαθεί να μας πείσει ότι η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ αγωνιά και πασχίζει για την κατάργηση της κοινωνικής αδικίας και την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, μπορείτε να μας πείτε:

Με ευθύνη ποιας κυβέρνησης και την υπογραφή τίνος υπουργού Οικονομικών, διαγράφτηκε - δηλαδή χαρίστηκαν με μια απλή υπουργική απόφαση - τέλη υπερημερίας, συνολικού ύψους περίπου 200 δισ. δραχμών, στις εταιρίες πετρελαιοειδών του Βαρδινογιάννη (ΜΟΤΟΡ - ΟΪΛ) και του Λάτση (ΠΕΤΡΟΛΑ);

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ