Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στα σκαριά ο νέος κύκλος ανατιμήσεων

Ανώμαλη προσγείωση για τους κυβερνώντες, που τώρα βλέπουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν τα υπερφίαλα περί συγκράτησης των τιμών

"Υπάρχουν κρούσματα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στην αγορά", αναγκάστηκε τελικά χτες να παραδεχτεί και επίσημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, περιορίζοντας βέβαια το φαινόμενο των συνεχών ανατιμήσεων σε "κρούσματα" που υποτίθεται πως έχει υπόψη της η κυβέρνηση. "Μην έχετε αυταπάτες, αυξήσεις έγιναν και θα γίνουν κι άλλες", απάντησε ο Κ. Βερόπουλος από τα σούπερ μάρκετ και ο πρόεδρος των βιομηχάνων τροφίμων Κ. Σιμεόνογλου συμπλήρωσε: "Οι δικές μας επιχειρήσεις τώρα θα κάνουν αναπροσαρμογές των τιμών τους".

Τα παραπάνω, αποτελούν την ουσία των δηλώσεων που έγιναν χτες από διάφορες πλευρές σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην αγορά και το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει μετά την υποτίμηση της δραχμής. Υπό το βάρος των συνεχών ανατιμήσεων πραγματοποιήθηκαν χτες μια σειρά συσκέψεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι, παρά την ευφορία που επιχείρησαν να δημιουργήσουν τις πρώτες μέρες της υποτίμησης, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το καθεστώς "απελευθέρωσης" της αγοράς. Ενα καθεστώς που έχει αφοπλίσει πλήρως τις παρεμβατικές δυνατότητες του κράτους και ισοδυναμεί με την απελευθέρωση της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, να επιβάλλουν κάθε φορά τιμές και ανατιμήσεις της αρεσκείας τους. Συσκέψεις έγιναν χτες στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Νωρίς το πρωί, υπό τον Γ. Παπαντωνίου, έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η Β. Παπανδρέου και ο Τ. Μαντέλης. Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ και γενικότερα το κύμα ακρίβειας στην αγορά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να "παγώσει" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, παρά την αποδοχή της κερδοσκοπίας, που όπως είπε υπάρχει στην αγορά, χαρακτήρισε τις εξελίξεις "θετικές" και υποστήριξε ότι η αγορά αντιδρά "πιο ήρεμα και πιο ψύχραιμα". Σε ό,τι αφορά τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν οι ανατιμήσεις για τα εισοδήματα των εργαζομένων, ο υπουργός περιορίστηκε να χαρακτηρίσει "σφάλμα, τη μεταφορά του κόστους από τη μία ομάδα στην άλλη". Συνεχίζοντας πάντως την πολιτική κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού, έκανε λόγο για ελέγχους που θα γίνονται στις τιμές από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και το ΣΔΟΕ.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Β. Παπανδρέου και του Μ. Χρυσοχοϊδη με εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και των βιομηχάνων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον πώς αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών στη θέση - δόγμα, "στόχος μας δεν είναι να κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά", που διατύπωσε η Β. Παπανδρέου. "Μην έχετε αυταπάτες, ανατιμήσεις έγιναν και θα γίνουν κι άλλες", δήλωσε ο Κ. Βερόπουλος που επικαλέστηκε την αδυναμία των επιχειρήσεων του χώρου του να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που ζητάει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν ανατιμήσεις μέχρι και 14% στα εισαγόμενα είδη και ξεκαθάρισαν πως σε ό,τι τους αφορά δεν μπορούν να απορροφήσουν, σε βάρος των ποσοστών κέρδους τους, τις όποιες ανατιμήσεις επιβάλλουν οι βιομηχανίες τροφίμων. Χαρακτήρισε μάλιστα τις ανατιμήσεις "απόλυτα δικαιολογημένες" και υποστήριξε πως ήδη υπάρχει ζημιά για τα σούπερ μάρκετ. Ο εκπρόσωπος των βιομηχανιών τροφίμων Κ. Σιμεόνογλου, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι τώρα, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. "Τώρα, είπε, θα αρχίσουμε τις αναπροσαρμογές των τιμών μας, που θα είναι 3-5% και ανάλογα με το πόσο συμμετέχουν οι πρώτες ύλες στο κόστος παραγωγής".

Στο πλαίσιο των παραπάνω μάλλον τυπική ήταν η συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Μ. Χρυσοχοϊδης με τις υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου του, στις οποίες υποτίθεται πως δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνονται αυτές τις μέρες οι έλεγχοι στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποδεικνύονται άνευ ουσίας οι όποιες κυβερνητικές παραινέσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αυτό, το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες σούπερμάρκετ, οι οποίοι με προχτεσινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι πράγματι την προηγούμενη βδομάδα προχώρησαν σε "προσαρμογές", όπως βαφτίζουν τις αυξήσεις, των τιμών, ενώ προαναγγέλλουν και κλιμάκωση των αυξήσεων στο επόμενο διάστημα.

Με αυξήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της υποτίμησης οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τα πορτοφόλια των λαϊκών στρωμάτων, ένιωσαν με το παραπάνω το περιεχόμενο της "ιστορικής σημασίας" που αποδίδει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους στην "προσαρμογή της δραχμής για την ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών", αλλά... από την ανάποδη! Από τη Δευτέρα στις 16 του μήνα κιόλας, οι κερδοσκόποι της αγοράς έτριβαν τα χέρια τους, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθούσε με τρόμο την απειλή εκτίναξης του πληθωρισμού στα ύψη, έχοντας η ίδια καταργήσει την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών που γίνεται από τις επιχειρήσεις "κατά το δοκούν" στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς". Αυτοί που κλήθηκαν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο των συνακόλουθων της υποτίμησης αυξήσεων είναι οι εργαζόμενοι που την ίδια στιγμή έβαλαν κάτω τον, ούτως ή άλλως ισχνό, οικογενειακό τους προϋπολογισμό και βλέπουν περισσότερο τώρα παρά ποτέ τα έξοδά τους να απέχουν κατά πολύ από τα έσοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ