ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τη Λύρα και το Δοξάρι

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου οργανώνει από τις 27 του Μάρτη, στη Δημοτική Πινακοθήκη "Λ. Κανακάκις",την έκθεση "Με τη Λύρα και το Δοξάρι. Μνήμες και Σύγχρονη Δημιουργία".Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη είναι η λύρα ως λαϊκό μουσικό όργανο. Τριάντα λύρες από την Κρήτη και δειγματοληπτικά κάποιες άλλες από την Κάσο και την Κάρπαθο θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες στο ισόγειο της Πινακοθήκης. Οι λύρες είναι ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη,με τη συνεργασία του οποίου γίνεται δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Την επιμέλεια της ενότητας έχει ο Λάμπρος Λιάβας.Η δεύτερη ενότητα είναι η λύρα ως πηγή έμπνευσης σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Τριάντα τρεις Κρήτες καλλιτέχνες εμπνέονται από τη λύρα και το δοξάρι της και δημιουργούν έργα σε πρώτη παρουσίαση. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και έργο του Λευτέρη Κανακάκι.Την επιμέλεια της εικαστικής ενότητας έχει η Νότα Καραμανέα,επιμελήτρια της Πινακοθήκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του Μάη και κατά τη διάρκειά της θα γίνουν ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 28 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Ωδείο της πόλης του Ρεθύμνου, ημερίδα με θέμα τη λύρα.

Κλασικά και σύγχρονα ακούσματα

Μια τριήμερη διαδρομή σε μονοπάτια λαϊκά και λυρικά παρουσιάζει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης,που από χτες βρίσκεται και πάλι "Στον αέρα" (κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Η ορχήστρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δημιουργίες του συνθέτη, σήμερα (10.30μμ), για δεύτερη συνεχή βραδιά, ενώ θα δώσει μια ακόμη μουσική παράσταση στο χώρο το Σάββατο (28/3). Τραγουδούν η Σωτηρία Λεονάρδου και ο Παναγιώτης Καραδημήτρης,ενώ όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη.

  • Τα ξεχωριστά ηχοχρώματα των "Μπλε" πλημμυρίζουν από χτες τη μουσική σκηνή "Δίπλα στο ποτάμι" (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Το συγκρότημα, που προκάλεσε αίσθηση στη νέα μουσική σκηνή με το πρώτο του άλμπουμ "Ενοχές",ξανάρχεται στην Αθήνα, για έξι μοναδικές εμφανίσεις μέχρι την Κυριακή. Παίζουν οι: Αγγελος Βαλαβάνης (ντραμς), Τόλης Δεληγιάννης (μπάσο), Σπύρος Χατζηβασιλείου (κιθάρα), Στέλιος Καρασταμάτης (πλήκτρα), Θεοδοσία Τσάτσου και Γιώργος Παπαποστόλου (στα φωνητικά στο σαξόφωνο).
  • Σήμερα (10μμ) ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην εθνική μας γιορτή με αποσπάσματα από το "Αξιον Εστί" σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.Αποσπάσματα από την "Αθανασία" σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι,καθώς και αποσπάσματα από μελοποιημένα έργα των Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλου και Μιχάλη Τερζή σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μάνου Ελευθερίου, Δημήτρη Χριστοδούλου και Κωστή Παλαμά.
  • Αύριο (7.30μμ) στην αίθουσα "Αντώνη Τρίτση" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιαστεί το μουσικό έργο του Βασίλη Χατζηλούκα "Συνομιλίες με την Αμμόχωστο",σε ποίηση Στέφανου Ζυμπουλάκη.
  • Αύριο (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής φιλοξενείται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.Υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και με σολίστ τον Αρη Γαρουφαλή,θα παρουσιάσει το συμφωνικό κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και τη συμφωνία της Λεβεντιάς του Μ. Καλομοίρη.Συμμετέχουν οι χορωδίες της ΕΡΑ, του Ωδείου Αθηνών και του Εθνικού Ωδείου. Διδασκαλία - διεύθυνση Αντώνης Κοντογεωργίου.
  • Στον ίδιο χώρο σήμερα, στο πλαίσιο του κύκλου "Σταυροδρόμια", φιλοξενούνται οι "Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης",με διδάσκαλο και χοράρχη τον καθηγητή βυζαντινής μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριο Ψάλτη.
  • Στις 30 και 31 του Μάρτη (10.30μμ), στην "Ιερά Οδό" (Ιεράς οδού 10-12), οι Ιασις συναντούν τις βουλγάρικες φωνές σε "Μουσικές ιχνογραφίες". Εμφανίζονται οι Κώστας Μπαλταζάνης (κιθάρες), Πέτρος Κούρτης (κρουστά), Γιώργος Παλαμιώτης (μπάσο), Αννα Μαρία Τραϊκόβα, Ζλατίνα Στογιάνοβα, Γκαλίνα Ντουρμουγκλίσκα, Ν. Νέχεβ.Συμμετέχουν οι: Ντ. Λιντς (σαξόφωνο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα) και Βαγγέλης Καρύπης, Ανδρέας Παππάς, Νίκος Καρατζάς.
  • Στις 30 και 31 του Μάρτη (9.30μμ), στο Θέατρο "Αγορά" (Καραϊσκάκη 149, Πάτρα), οι Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (φυσαρμόνικα) και Διονύσης Καρατζάς (απαγγελία), θα μας ταξιδέψουν στη "Νύχτα που γεννιέσαι με λέξεις και με μουσική".Μαζί τους οι: Αντώνης Θαλασσινός (κιθάρα), Μόνικα Αϊβάζογλου (φωνή), Μαριάννα Καλαϊτζή - Αννα Τζήκα (ηθοποιοί).
  • Αύριο (10μμ) στο κλαμπ "Πιγκ" (Κυψέλης 73) φιλοξενείται το συγκρότημα "Είλωτες".Θα παρουσιάσει ένα ροκ δράμα με τίτλο "Είλωτες εν Σταύλοις".
Συναντήσεις με ήχους και ρυθμούς
  • Με ήχους και ρυθμούς της Καραϊβικής, κλασικά και πρωτότυπα κομμάτια λάτιν, έρχεται ο Omar Chocolate με την μπάντα του Salsa Loca,για τρεις μέρες, 26, 27 και 28 του Μάρτη, στο "Hit - Hat Cafe" (Κρούσοβου 1, Χίλτον).
  • Την Παρασκευή 27 του Μάρτη στο "Ρόδον" φιλοξενείται ο Στιβ Γουίν, γνωστός από τους θρυλικούς "Dream Syndicate", ενώ το Σάββατο στη σκηνή ανεβαίνει ο Αρθουρ Μπράουν,για να αποδείξει ότι η τριακονταετής απουσία του από τα μουσικά δρώμενα δεν τον αφόπλισε.
  • Τα Βαλκάνια και την Ανατολή με εικόνες από τζαζ παρουσιάζουν μέχρι την Πέμπτη στο "Half Note" (Τριβωνιανού 17, Μετς) οι βουλγαρικής καταγωγής Ιλντιζ Ιμπραϊμοβα (φωνή) και Ιβο Παπάζοφ (κλαρίνο). Το ελληνικό κοινό θα απολαύσει μία μοναδική συνύπαρξη μελωδιών και ρυθμών των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής πάνω σε ένα δημιουργικό τζαζ πλαίσιο. Μετά την Αθήνα το γκρουπ ταξιδεύει στο Μύλο της Θεσσαλονίκης (27, 28, 29, 30/3 και 1/4). Στον ίδιο χώρο από την Παρασκευή 27/3 μέχρι την Πέμπτη 2/4 εμφανίζεται ο Tohn Tchicai με την μπάντα του σε τζαζ, σόουλ, μπλουζ, ραπ και φανκ περιπλανήσεις.
Ταξίδι στα μουσικά όργανα

Μέχρι 31 Μάη θα διαρκέσει η έκθεση "Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Οργανα" που οργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Μανδηλαρά 74) σε συνεργασία με το Δήμο Λάρισας και το Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Ο επισκέπτης θα δει ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τις συλλογές των δύο συνεργαζόμενων Μουσείων, αντιπροσωπευτικούς τύπους της ηπειρωτικής και νησιωτικής μουσικής παράδοσης, τα οποία αναφέρονται με τις πιο γνωστές ονομασίες τους. Για την ταξινόμησή τους ακολουθήθηκε σύστημα το οποίο κατατάσσει τα όργανα σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την πηγή του ήχου: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα, ιδιόφωνα.

Επίσης, παρουσιάζονται τα μουσικά όργανα που συνέθεταν τις παραδοσιακές "ζυγιές" (ζουρνάς - νταούλι και γκάιντα - νταχαρές), αλλά και τις "κομπανίες"(κλαρίνο, λαγούτο, σαντούρι και ντέφι ή τουμπελέκι) κι ακόμα φλογέρες, λαλίτσες, κουδούνια κ.ά.

Την έκθεση πλαισιώνει ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ένας επιμελημένος κατάλογος και οπτικοακουστικό υλικό από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Εξάλλου για τις σχολικές ομάδες οργανώνονται ειδικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις με τίτλο "... και έπαιξεν ο ταμπουράς του κόσμου τες γλυκάδες".

Λυρικός "Μυστικός γάμος"

Μια κωμική όπερα ετοίμασε για να παρουσιάσει ειδικά στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Λυρική Σκηνή το Σάββατο (28/3) και για τέσσερις παραστάσεις (29, 31/3 και 1 Απρίλη) στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (8.30μμ). Πρόκειται για το "Μυστικό γάμο",του Ντομένικο Τσιμαρόζα,που έχει να παρουσιαστεί 30 χρόνια και ανεβαίνει σε συμπαραγωγή της ΕΛΣ, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Φίλων του Λυρικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για το κυριότερο έργο του Τσιμαρόζα, το οποίο το έγραψε στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στη Βιέννη, το 1791, όταν έφυγε από τη Ρωσία. Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έκανε 110 συνεχείς παραστάσεις στη Νάπολη, στη σκηνή του θεάτρου "Φιορεντίνι".

Η όπερα παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα, σε μουσική διεύθυνση του Αλέξη Αγραφιώτη,σκηνοθεσία του Σέργιου Βαφειάδη,σκηνικά και επιμέλεια κοστουμιών της Χρυσάνθης Ψαροπούλου.Το ρόλο του Τζερόνιμο ερμηνεύει ο Παντελής Ψύχας,της Ελιζέτα η Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη,της Καρολίνα η Μάτα Κατσούλη,της Φιντάλμα η Μαρία Μαρκέτου,του κόντε Ροβινσόνε ο Παύλος Μαρόπουλος και του Παολίνο ο Νίκος Στεφάνου.

@ Μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο, θα πραγματοποιηθεί την
  • Μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο,θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στο "Παλλάς".Μαζί του η Μπάντα της Φλώρινας,ο Κώστας Μακεδόνας,ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,ο Δημήτρης Μπάσης και η Ειρήνη Χαρίδου.Τα έσοδα θα διατεθούν στο "Κέντρο πολλαπλής παρέμβασης".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ