Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταξίδι στα μουσικά όργανα

Μέχρι 31 Μάη θα διαρκέσει η έκθεση "Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Οργανα" που οργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Μανδηλαρά 74) σε συνεργασία με το Δήμο Λάρισας και το Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Ο επισκέπτης θα δει ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα από τις συλλογές των δύο συνεργαζόμενων Μουσείων, αντιπροσωπευτικούς τύπους της ηπειρωτικής και νησιωτικής μουσικής παράδοσης, τα οποία αναφέρονται με τις πιο γνωστές ονομασίες τους. Για την ταξινόμησή τους ακολουθήθηκε σύστημα το οποίο κατατάσσει τα όργανα σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την πηγή του ήχου: μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα, ιδιόφωνα.

Επίσης, παρουσιάζονται τα μουσικά όργανα που συνέθεταν τις παραδοσιακές "ζυγιές" (ζουρνάς - νταούλι και γκάιντα - νταχαρές), αλλά και τις "κομπανίες"(κλαρίνο, λαγούτο, σαντούρι και ντέφι ή τουμπελέκι) κι ακόμα φλογέρες, λαλίτσες, κουδούνια κ.ά.

Την έκθεση πλαισιώνει ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ένας επιμελημένος κατάλογος και οπτικοακουστικό υλικό από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Εξάλλου για τις σχολικές ομάδες οργανώνονται ειδικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις με τίτλο "... και έπαιξεν ο ταμπουράς του κόσμου τες γλυκάδες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ