Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερευνες και αρχεία περί βιβλίου

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,μετά τη συμφωνία που συνυπέγραψε με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, προγραμματίζει να κυκλοφορήσει προσεχώς, σε έντυπη μορφή, ο τόμος της Εθνικής Βιβλιογραφίας το 1993. Το Μάιο θα εκδοθεί σε cd - ROM η Εθνική Βιβλιογραφία των ετών 1988 - 1996. Η έκδοση αυτή θα περιλάβει 43.000 τίτλους βιβλίων, καθώς και Αρχείο καθιερωμένων ονομάτων και όρων της Εθνικής Βιβλιογραφίας Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός βιβλιογραφικών αναφορών από κάθε χρήστη. Στη συνέχεια το Αρχείο αυτό θα περάσει και στο Ιντερνετ.

Οπως δηλώνει το Ε. ΚΕ. ΒΙ. προχωρά και η ηλεκτρονική καταγραφή Αρχείου Ελληνικών Βιβλίων Μεταφρασμένων σε άλλες γλώσσες (ισχυρές και "εξωτικές", λ. χ. ρωσικά, αραβικά κ. ά.), ενώ φέτος υπολογίζεται και να εκτεθούν τα μεταφρασμένα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία. Παράλληλα, σύμφωνα με σύμβαση με το Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο,θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Βιβλιοθήκη του Ε. ΚΕ. ΒΙ. η σχετική συλλογή του ΕΛΙΑ (1.200 τόμοι), η οποία θα πλουτίζεται με νέες εκδόσεις, "σε συνεργασία με τους Ελληνες συγγραφείς και εκδότες, με βιβλιοθήκες και συνεργάτες στο εξωτερικό".

Το αντίστοιχο Αρχείο Λογοτεχνικών Βιβλίων Μεταφρασμένων στα ελληνικά περιλαμβάνει 20.000 τίτλους. Η έρευνα έγινε με την εποπτεία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Κασίνη και με την τεχνική συνεργασία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο πρώτος τόμος της έκδοσης (θα διατίθεται σε CD - ROM) αναμένεται εντός του έτους.

"Το βιβλίο εντός των βιβλίων" τιτλοφορείται το πρόγραμμα αποδελτίωσης και καταγραφής, σε cd - ROM, συγγραφέων και των κάθε είδους βιβλίων που διάβαζαν και ανέφεραν στα έργα τους, όπως εντοπίζονται σε πεζογραφικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας στον αιώνα μας. Την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος, στο οποίο συνεργάζονται μεταπτυχιακοί φοιτητές Φιλολογίας του ΑΠΘ και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού, έχουν οι καθηγητές και σύμβουλοι του Ε. ΚΕ. ΒΙ. Παναγιώτης Μουλάς και Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, με συνεργάτες τους Μίλτο Πεχλιβάνου και Κωνσταντίνο Νάτση.

Το Ε. ΚΕ. ΒΙ. υπέγραψε σύμβαση και με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών,για τη σύνταξη πλήρους, συστηματικής βιβλιογραφίας περί τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.Την ευθύνη για τη συγκέντρωση, κατηγοριοποίηση του - διάσπαρτου σ' όλη τη χώρα - σχετικού υλικού ανέλαβε ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΚΚΕ Νικηφόρος Διαμαντούρος. Η Βιβλιογραφία Κοινωνικών Επιστημών θα περιλάβει δημοσιευμένα έργα (μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά), αδημοσίευτο επιστημονικό υλικό (διδακτορικές διατριβές, ανακοινώσεις σε συνέδρια, έρευνες σε εξέλιξη, προς δημοσίευση έργα), βιβλιοκριτικές, ερευνητικές πηγές και δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ