ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεομηνία κυβερνητικών ευθυνών

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τη χώρα ήταν σίγουρα ισχυρό, αλλά κάθε άλλο παρά μπορεί να χαρακτηριστείπρωτοφανές. Τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα, όμως, αν και δεν κράτησαν ούτε δύο εικοσιτετράωρα, στάθηκαν ικανά να παραλύσουν τη μισή σχεδόν χώρα: να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής και την Εύβοια, να μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές σε λιμνοθάλασσες, να χαθούν περιουσίες, να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές...

Εκείνο όμως που κατεξοχήν αποκάλυψε στο διάβα του το πρόσφατο αυτό κύμα κακοκαιρίας είναι ότι ζούμε σε μια ανοχύρωτη χώρα, με πρώτη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση εντελώς ανάλγητη στον ανθρώπινο πόνο, εντελώς αποξενωμένη από τις ανάγκες των εργαζομένων, που φυσικά έπαθαν και πάλι τις περισσότερες καταστροφές, με μόνο της μέλημα πώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των εργολάβων και το βασικό τους στόχο για όλο και μεγαλύτερα υπερκέρδη.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύπλευρες και επιγραμματικά εντοπίζονται στα εξής:

  • Η κρατική μηχανή για μια ακόμη φορά βρέθηκε απροετοίμαστη και ασυντόνιστη, κάτω από την καθοδήγηση βέβαια μιας αδρανούς κυβέρνησης, που έμοιαζε να τα έχει χάσει πολύ περισσότερο από όσους έπαθαν τις καταστροφές! Οι κάθε είδους "Ξενοκράτες" και τα υπόλοιπα υποτιθέμενα "σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών", αποδείχτηκαν σχέδια επί χάρτου, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να μείνουν εγκλωβισμένα για 24 ώρες περίπου πάνω από 100 άτομα στη σήραγγα του Αρτεμισίου με μόλις ένα μέτρο χιόνι!

Και, βέβαια, το αποκρουστικό αυτό πρόσωπο της κυβερνητικής αναλγησίας καθόλου δεν μπόρεσε να διασώσει η Κυβερνητική Επιτροπή, που συγκάλεσε "εκτάκτως" ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το απόγευμα, δηλαδή κατόπιν εορτής. Πολύ περισσότερο που, όπως αποδείχτηκε, το όλο σκηνικό στήθηκε για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα οι διάφοροι κυβερνητικοί αρμόδιοι με μια πρωτοφανή πλημμύρα θρασύτητας και ψευδολογίας.

  • Αν όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού είναι βαριές, τότε, αναλογιζόμενοι τις κατά καιρούς απραγματοποίητες εξαγγελίες της για αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ανενδοίαστα τουλάχιστον εγκληματικές. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να κρίνει κανείς το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα αντιπλημμυρικά έργα - που έτσι κι αλλιώς και ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες είναι και αποσπασματικά - είτε καρκινοβατούν, είτε βρίσκονται στις μελέτες; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ασφαλώς η περίπτωση των Ανω Λιοσίων, όπου μια έκταση 5.000 στρεμμάτων ξανάγινε λίμνη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 1.000 σπίτια και να χρειαστεί η επέμβαση πλοιαρίων και βατραχανθρώπων για να σωθούν 30 τουλάχιστον οικογένειες. Κι όμως, για την περιοχή αυτή που είχε πληγεί και το Γενάρη του 1974, περίσσεψαν οι υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, και των άλλων κυβερνητικών κλιμακίων. Μάταια όμως οι κάτοικοι περιμένουν την εκτέλεση των έργων. Επρόκειτο για καθαρή κοροϊδία. Για επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές "δεσμεύσεις", που έχουν χάσει κάθε έννοια σοβαρότητας και αγγίζουν πλέον τα όρια της κακοστημένης φάρσας. Και ασφαλώς τα "επιχειρήματα" της ΕΥΔΑΠ πως για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν τα έργα ευθύνονται οι κάτοικοι, που αρνούνται τις απαλλοτριώσεις, ή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελή, ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ΕΥΔΑΠ (που ο ίδιος εποπτεύει!), είναι απλά γελοιότητες. Και τι θα πουν άραγε οι ίδιοι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για τα αντιπλημμυρικά έργα που υποσχέθηκαν στο υπόλοιπο Θριάσιο και βρίσκονται ακόμη στις μελέτες;
  • Εκεί όμως που η κυβερνητική ανευθυνότητα "βγάζει μάτι" κυριολεκτικά είναι στο γεγονός ότι μια βλάβη της ΔΕΗ στάθηκε ικανή να προκαλέσει γενικό "μπλακ άουτ" και να βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρη την Αττική, απειλώντας μάλιστα τον πληθυσμό της να του προσφέρεται το ηλεκτρικό ρεύμα με "δελτίο" για έναν ολόκληρο μήνα! Η κυβέρνηση προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της επικαλείται την άρνηση των κατοίκων της Κοινότητας Κρυονερίου να δεχτούν να περάσουν από την περιοχή τους πυλώνες υπερ-υψηλής τάσης για περιβαλλοντικούς λόγους και λόγους προστασίας της υγείας τους. Κι όμως, η προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας - που τελικά τους δικαίωσε - ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Γιατί η κυβέρνηση και η ΔΕΗ δε φρόντισαν να χαράξει στους πυλώνες της εναλλακτική πορεία; Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες βγήκαν στα τηλεοπτικά "παράθυρα" και φώναζαν ότι είναι θέμα κόστους. Αλλά το κόστος που πλήρωσε η εθνική οικονομία από τις συνέπειες του "μπλακ άουτ" ποιος τις μέτρησε; Και μήπως δεν είναι τουλάχιστον θρασύτητα να μιλούν για περισσότερο κόστος αυτοί που μόλις πρόσφατα χάρισαν δεκάδες δισεκατομμύρια "πανωπροίκια" με το σκάνδαλο της ΔΕΗ στη Φλώρινα;
  • Εγκληματική είναι όμως η αδράνεια της κυβέρνησης και στο θέμα της προστασίας της παραγωγής χιλιάδων αγροτών, που έπαθαν σοβαρές καταστροφές από την κακοκαιρία. Η κυβέρνηση, εξετάζοντας τα πράγματα κάτω από τον παραμορφωτικό φακό της ΓΚΑΤΤ και των εντολών των Βρυξελλών, θα βυθίσει και πάλι τους αγρότες στην απόγνωση, αφού με τις κάλπικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ θα πληρώσει το πολύ μόνο το 45% της κατεστραμμένης παραγωγής και αυτό με αρκετή καθυστέρηση.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και πλήθος ακόμη παρενεργειών που φέρνει η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική, με αφορμή τη "δαντική κόλαση", που επακολούθησε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας. Μια πολιτική που κατευθύνει τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξυπηρέτηση των υπερκερδών των πολυεθνικών και των εργολάβων και όχι των αναγκών της χώρας. Μια πολιτική που έχει θέσει σε ομηρία τους δημόσιους οργανισμούς - χωρίς τεχνικό εξοπλισμό, ειδικευμένο προσωπικό και οργάνωση - στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ιδιωτικοποίησή τους. Μια πολιτική που όσο θα συνεχίζεται και θα προβάλλει την κυριαρχία του κέρδους έναντι του συλλογικού συμφέροντος, θα επιτείνει, αν δεν προκαλεί, θεομηνίες.

Ποιος θα πληρώσει για την "πλημμύρα εμπαιγμού";

Χρειάστηκε μόλις ένα 24ωρο ισχυρών καιρικών φαινομένων για να παραλύσει σχεδόν ολοκληρωτικά κάτι παραπάνω απ' το μισό της χώρας. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ώρες ισχυρής βροχόπτωσης για να μετατραπούν σε μια απέραντη λίμνη περισσότερα από 4.500 στρέμματα κατοικήσιμης γης στους δήμους Ανω Λιοσίων και Ζεφυρίου, λίγα μόλις χιλιόμετρα απ' το κέντρο της πρωτεύουσας. Χρειάστηκε μόλις ένας τριήμερος "μίνι- χειμώνας" για να αποκαλυφθεί - για άλλη μια φορά - σε όλο της το μεγαλείο η "γύμνια" της κρατικής μηχανής, τα ψεύδη και η κοροϊδία των αρμοδίων, η προκλητικότητα των κυβερνητικών στελεχών και το δικό τους "ξεγύμνωμα".

Το βράδυ της 25ης Μαρτίου είναι σίγουρο πως δύσκολα θα το ξεχάσουν εκατοντάδες οικογένειες της Δυτικής Αττικής, που μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις περιουσίες τους, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να "πνίγονται" στα "ρέματα" της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας των αρμοδίων. Το ίδιο δύσκολο είναι να ξεχάσουν και τις βαρύγδουπες υποσχέσεις που έδινε, μόλις τέσσερα χρόνια πριν - όταν ξαναπλημμύρισαν, αλλά σε πολύ μικρότερη απ' τη σημερινή έκταση - ο και τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Ηταν Φλεβάρης του 1994 όταν δήλωνε πως "... αυτός ο χώρος μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί σε Πάρκο Πόλης". Οταν δεσμευόταν πως σε "λιγότερο από 1,5 χρόνο στην περιοχή θα έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών", έργα τα οποία μόλις πριν από 7 μήνες ξεκίνησαν δειλά - δειλά! (Για την ιστορία, ο προβλεπόμενος χρόνος έναρξης των έργων ήταν Νοέμβρης 1994).

Τέσσερα χρόνια μετά τις υποσχέσεις του Κ. Λαλιώτη για άμεση αποκατάσταση και έργα, το υπουργείο μόλις προχτές ενημέρωσε ότι "έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες"! Δηλαδή, αν τα έργα και οι παρεμβάσεις αποκατάστασης της "Λίμνης" δεν είχαν χαρακτηριστεί το 1994 ως... επείγοντα, φανταστείτε πότε θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες.

Η κοροϊδία και η εξαπάτηση, ωστόσο, των κατοίκων αυτών των περιοχών δε γίνεται μόνο απ' την ανώτερη κεντρική εξουσία, αλλά και από ορισμένους τοπικούς άρχοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του δημάρχου των Ανω Λιοσίων, Νίκου Παπαδήμα, ο οποίος το 1994 είχε καταλογίσει τις ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ, ενώ το ίδιο έκανε και τώρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο ΥΠΕΧΩΔΕ που εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ; Για τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο φαίνεται δεν υπάρχουν...

Ομως πιο προκλητική είναι η στάση της κυβέρνησης. Προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόβαλε όσα νωρίτερα την ίδια μέρα είχε ισχυριστεί ανενδοίαστα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία, μην έχοντας πού αλλού να καταλογίσει τις εγκληματικές ευθύνες, ανακάλυψε τους... κατοίκους! Τι έφταιξε για την εγκληματική καθυστέρηση των έργων; "Οι ιδιοκτήτες ηρνούντο να εγκαταλείψουν τα κτίσματα αν και είχαν εισπράξει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις"! Κι αυτά όταν μόλις την 1η Αυγούστου 1996 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της κοινοπραξίας "ΑΤΤΙ - ΚΑΤ ΑΤΕ - ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ", χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις! Μόλις το Μάη 1997 εκδόθηκε η απόφαση που καθόριζε τις τιμές για τις σχετικές αποζημιώσεις!

Την ίδια ώρα, οι πληγέντες από την πλημμύρα περιμένουν τα συνεργεία για την καταγραφή των ανυπολόγιστων ζημιών που έχουν υποστεί, για να διεκδικήσουν "αξιοπρεπείς" αποζημιώσεις. (Το 1994 οι πληγέντες πήραν ως αποζημίωση 100.000 δραχμές κι αυτή όχι όλοι).

Μόνο που και στο θέμα των αποζημιώσεων, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, θα παιχτεί η επόμενη πράξη της προκλητικότητας και της κοροϊδίας. Για παράδειγμα ήδη από τη Δευτέρα στο δήμο των Ανω Λιοσίων θα "στηθεί" γραφείο Νομικής Προστασίας, όπου θα καταβάλλονται ομαδικές μηνύσεις των κατοίκων στην ΕΥΔΑΠ, καθιστώντας την υπεύθυνη για τις ζημιές που έπαθαν και ζητώντας απ' αυτήν την αποζημίωσή τους. Με αυτό ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων επιδιώκει να περάσει τη γραμμή "για όλα φταίει η ΕΥΔΑΠ", έτσι ώστε και η κυβέρνηση να... βγάλει την ουρά της απέξω, και τις δικές του ευθύνες να αποσείσει.

Οι πληγέντες αυτές τις μέρες βρίζουν ακόμα και τις... πέτρες! Στο χέρι τους είναι να οργανωθούν και να αγωνιστούν για ουσιαστικές αποζημιώσεις, αλλά και για να γίνουν επιτέλους τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ανυπολόγιστες καταστροφές

Κινητοποιούνται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Μεγάλη συγκέντρωση παγόπληκτων στην Οσσα

Ανυπολόγιστες ζημιές έχει προκαλέσει στις αγροτικές καλλιέργειες της χώρας η θεομηνία των προηγούμενων ημερών. Παγετός και ανεμοθύελλα "σάρωσαν" τα πάντα οδηγώντας τους πληγέντες αγρότες στην οικονομική καταστροφή.

Οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 δισ. δραχμές και από ό,τι φαίνεται τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα σιτηρά, τα τεύτλα, τα κηπευτικά και τα θερμοκήπια. Οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται ότι έχουν γίνει στην Πελοπόννησο, κι ακολουθούν Θεσσαλία, Κρήτη, Μακεδονία - Θράκη και Αιτωλοακαρνανία.

Στην Πελοπόννησο η ανεμοθύελλα αποτελείωσε ό,τι δεν "έκαψε" ο παγετός. Εκτός από τα θερμοκήπια που καταστράφηκαν και τα χιλιάδες δέντρα που ξεριζώθηκαν (ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, λεμονιές), ο παγετός πάγωσε τα αμπέλια (σταφίδα και κρασοστάφυλα) και κηπευτικά. Εκτός αυτών, στην Ηλεία καταστράφηκαν ολοσχερώς τα χωράφια που σπάρθηκαν με καρπούζια και σε Αργολίδα - Κορινθία σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στις βερικοκιές.

Στη Μακεδονία και Θράκη από τον παγετό έγιναν μεγάλες ζημιές στα τεύτλα και σιτηρά, ενώ ειδικά σε Πέλλα και Ημαθία,"χτυπήθηκε" καταστροφικά η ροδακινοκαλλιέργεια.

Στην Κρήτη μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα θερμοκήπια κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων και τα αμπέλια, ενώ σημαντικές ζημιές έγιναν και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου (π.χ., τα αμπέλια στη Σαντορίνη).

Στη Θεσσαλία

Ολοκληρωτικές καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες των νομών Λάρισας και Μαγνησίας προκάλεσε ο παγετός των τελευταίων ημερών. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με αμυγδαλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, καρυδιές κι άλλα δέντρα, έχουν υποστεί ζημιές 100%, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Οι δεντροκαλλιεργητές - πολλοί από τους οποίους δεν έχουν άλλο αγροτικό εισόδημα - βρίσκονται σε απόγνωση και περιμένουν τη γρήγορη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την έγκαιρη αποζημίωσή τους, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τη δεντροκαλλιέργεια. Ταυτόχρονα, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην πολιτεία, η οποία, αν και επί 4 συνεχή χρόνια η παραγωγή καταστρέφεται από τις θεομηνίες, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την πρόληψη και ιδιαίτερα για την εγκατάσταση αντιπαγετικών συστημάτων (ανεμομεικτών) και δεν αλλάζει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται στο 100% οι ζημιές.

Συγκέντρωση στην Οσσα

Σε μεγάλη συγκέντρωση δεντροκαλλιεργητών που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Οσσα - με τη συμμετοχή παραγωγών από τα χωριά Συκούριο,Καλοχώρι,Νέσσονας,Μακρυχώρι,Καλαμάκι,Αμυγδαλή,Πουρνάρι,Ελάττεια,Ευαγγελισμό,Κυψελοχώρι,αλλά της περιοχής Σαραντάπορου,τέθηκαν τα αιτήματα των παγόπληκτων που αφορούν:

α) Στην αναγνώριση του 100% της ζημιάς, που έγινε στο στάδιο της καρπόδεσης κι όχι της ανθοφορίας.

β) Σωστή και δίκαιη εκτίμηση της καταστροφής και έγκαιρη αποζημίωση.

γ) Ειδική ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία για τις περιοχές όπου τα δέντρα είναι μονοκαλλιέργεια.

δ) Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται το 100% των ζημιών.

ε) Εγκατάσταση δοκιμαστικά ανεμομεικτών για την αντιπαγετική προστασία.Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δ. Μητροδήμος,γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Οσσης, υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά ο παγετός καταστρέφει τα δέντρα κι αφήνει τους παραγωγούς χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των δεντροκαλλιεργητών. "Πού είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, πού είναι οι βουλευτές του νομού μας; Δεν έχουν ευθύνη αυτοί;", αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής.

Στον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους δεντροκαλλιεργητές αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, προτείνοντας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, όπου θα τεθούν τα αιτήματα και τονίζοντας ότι οι αγρότες είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους του αγώνα, αν αυτά δεν ικανοποιηθούν.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πρόεδροι κοινοτήτων, ο δήμαρχος Σαραντάπορου και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών των χωριών της περιοχής, περιγράφοντας την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι δεντροκαλλιεργητές και τονίζοντας την απόφαση όλων ν' αγωνιστούν με κάθε τρόπο και μέσο για την ικανοποίηση των δίκαιων και επειγόντων αιτημάτων τους. Από πολλούς δε, εκφράστηκε το παράπονο για την απουσία εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας από τη συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γ. Αδαμόπουλος του ΠΑΣΟΚ και Ν. Κατσαρός και Δ. Παπαδημόπουλος της ΝΔ, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους αναλώθηκαν σε υποσχέσεις για βοήθεια στους παγόπληκτους, χωρίς να αναλάβουν τις ευθύνες για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των κομμάτων τους. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι Γ. Νταφούλης και Θ. Κοκκινούλης, μέλη της ΠΑΣΕ καθώς και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.

Τραγικές εικόνες αντίκρυσε ο Ορ. Κολοζώφ στη διάρκεια της περιοδείας τ

Τραγικές εικόνες αντίκρισε ο Ορ. Κολοζώφ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις πλημμυροπαθείς περιοχές των Ανω Λιοσίων και του Ζεφυρίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ