ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΙΦΑ
Μάχη για τη "χρυσή" καρέκλα

Τα μεγάλα... μαχαίρια βγήκαν για τα καλά στους κόλπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) ενόψει των κρίσιμων εκλογών στις 8 Ιούνη, που θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο και αντικαταστάτη τού επί 24 χρόνια προέδρου της ομοσπονδίας, Βραζιλιάνου Ζοάο Χαβελάνζε.

Οσο περνάει ο καιρός η μάχη μεταξύ των δυο βασικών υποψηφίων, του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Λέοναρντ Γιόχανσον και του γενικού γραμματέα της ΦΙΦΑ Ελβετού Γιόζεφ Μπλάτερ φουντώνει για τα καλά...

Αλλωστε, η προεδρική θέση της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας του κόσμου, μετά την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς και ευνόητους λόγους. Τα ποσά που πέφτουν στο παζάρι από τις πολυεθνικές, για να ξεπλύνουν πολλές φορές "μαύρο" χρήμα "αγνώστου" προέλευσης, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους καρεκλοκένταυρους να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και των ισχυρών φίλων τους. Τώρα για το πόσο ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την ανάπτυξη του λαοφιλέστερου των σπορ, είναι μια άλλη... θλιβερή ιστορία.

Ετσι λοιπόν οι δυο βασικοί υποψήφιοι εδώ και λίγο καιρό έχουν αρχίσει ένα κυνήγι, προκειμένου ο καθένας από την πλευρά του να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Χαβελάνζε στην ιεραρχία της ΦΙΦΑ.

Ετσι δυο μήνες πριν τις εκλογές επικρατεί πλήρης σύγχυση αφού και οι δυο υποψήφιοι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. Ιδιαίτερα μάλιστα η κατάσταση φορτίστηκε περισσότερο από τη μη κατάθεση υποψηφιότητας, ως τώρα, του Γιόζεφ Μπλάτερ, κάτι που μέχρι στιγμής επίσημα μόνο ο Λέοναρντ Γιόχανσον έχει κάνει.

Οι "ασκοί του Αιόλου" άνοιξαν για τα καλά πριν από δυο βδομάδες στη σύσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που έγινε στη Ζυρίχη, όπου συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή, σχετικά με το θέμα Μπλάτερ και την πιθανή υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου. Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, κάτι που συνέβη με τον Γιόχανσον, ο οποίος προτάθηκε από την ΟΥΕΦΑ.

Ο Μπλάτερ, λοιπόν, αρνήθηκε κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης να απαντήσει ευθέως για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Ετσι, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Ελβετού παράγοντα, προκειμένου να τον πιέσουν, εξέφρασαν την άποψη ότι αν θέλει να διεκδικήσει το "θρόνο" του Χαβελάνζε, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του γενικού γραμματέα. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία, αλλά πριν αυτή αρχίσει, ο νυν πρόεδρος Χαβελάνζε τα... βρόντηξε, μαζί με τον Μπλάτερ.

Μετά την αποχώρησή του από τη διάσκεψη, ο Χαβελάνζε, ο οποίος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Μπλάτερ, δήλωσε: "Αποφάσισα να δώσω τέλος στο συνέδριο γιατί έβλεπα ότι δεν επρόκειτο να φτάσουμε σε κάποια λύση", ενώ συμπλήρωσε ότι "πολλοί γενικοί γραμματείς διαδέχονται τους προέδρους. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και στη ΦΙΦΑ".

Ωστόσο, όμως από ό,τι δείχνουν τα πράγματα το όλο πρόβλημα έχει να κάνει με το καταστατικό της ΦΙΦΑ, το οποίο προσδιορίζει ότι για να θέσει υποψηφιότητα ο Μπλάτερ θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας. Ο Χαβελάνζε κατέθεσε προτάσεις σχετικές με την υποψηφιότητα του Μπλάτερ, οι οποίες δεν υπερψηφίστηκαν από τους παραβρισκόμενους στη διάσκεψη.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο Μπλάτερ προσπαθεί να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη αλλά και το... σκύλο χορτάτο, καθώς αν πάει στις εκλογές ως γενικός γραμματέας σίγουρα αλλάζει τα στάνταρ και τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων.

Απ' όλη αυτή τη στάση του τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Λέοναρντ Γιόχανσον, αφού αυτός και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι, αν ο Μπλάτερ είναι υποψήφιος για την αντικατάσταση του Χαβελάνζε, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή στη ΦΙΦΑ.

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Χρέος στον Γιώργο Μόσχο

Μετά από 32 χρόνια η ΑΕΚ διεκδικεί και πάλι τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ θα αγωνιστεί σε φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Συγκαταλέγεται μεταξύ των σκαπανέων του αθλήματος. Η ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας μαζί με τέσσερα πέντε άλλα ονόματα, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ, η Σλάβια Πράγας και η ιταλική Σίμενταλ, δίδαξε μπάσκετ την Ευρώπη. Δυο χρόνια πριν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1968, προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν στον ελληνικό τουλάχιστον χώρο δεν είχε αντίπαλο.

ΟΜ.Πανταζόπουλος είχε δημιουργήσει ένα πανίσχυρο συγκρότημα με τους Αμερικάνο,Τρόντζο,Χρηστέα,Λαρεντζάκη,Ζούπα,Βασιλειάδη,Τσάβα,Μόσχο,Νικητόπουλο,που έμελλε να γράψει ιστορία.

Η πορεία της ΑΕΚ προς το φάιναλ φορ του Μιλάνου ξεκίνησε στις 4 Νοέμβρη 1965. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο αντιμετώπισε την πολωνική Βίσλα, η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε νικήσει τη Μεικτή Ευρώπης με 78 - 70 και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ με 85 - 70. Το πενιχρό 72 - 71 με το οποίο επικράτησε η ΑΕΚ δεν άφηνε ελπίδες πρόκρισης. Για την ομάδα όμως εκείνης της εποχής, τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο. Με καλάθι του Μόσχου στην εκπνοή, επέστρεψε νικήτρια από την Κρακοβία με 81 - 79.

Στο δεύτερο γύρο η ΑΕΚ αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Μαρόκου Βιτάντ, καθώς η ΦΙΜΠΑ στην προσπάθειά της να διαδώσει το μπάσκετ στη "μαύρη ήπειρο", επέτρεπε τη συμμετοχή αφρικανικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τον Αμερικάνο να σημειώνει συνολικά 91 πόντους, επικράτησε στην Καζαμπλάνκα με 113 - 96 και στην Αθήνα με 125 - 76.

Στην προημιτελική φάση κληρώθηκε σε όμιλο με αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ερυθρά Σημαία Σόφιας και τη γιουγκοσλαβική Ζαντάρ. Η ΑΕΚ επικράτησε της Ζαντάρ με 71 - 69 και 76 - 71, ηττήθηκε στη Σόφια με 69 - 74, αλλά στην Αθήνα επικράτησε της Ερυθράς Σημαίας με 75 - 45, ενώ με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ, νίκησε 74 - 66 στο Καλλιμάρμαρο και ηττήθηκε 48 - 81 στη Μόσχα. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στις 30 Μάρτη και 1 Απρίλη 1966 στο "Παλαντίνο" του Μιλάνου. Στον ημιτελικό αντιμετώπισε τη Σλάβια Πράγας, από την οποία ηττήθηκε με 73 - 103. Ηταν το τελευταίο παιχνίδι του Γιώργου Μόσχου, ο οποίος σημείωσε 2 πόντους. Ο διεθνής πλέι μέικερ, χτυπημένος από την επάρατο, δεν άντεξε την πίεση και την επομένη αναχώρησε για την Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή. Στο μικρό τελικό ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ με 85 - 62.

Μετά από 32 χρόνια η ΑΕΚ διεκδικεί και πάλι τον ευρωπαϊκό τίτλο. Μια διάκριση που, αν την κατακτήσει, οφείλει να την αφιερώσει στον αδικοχαμένο Γιώργο Μόσχο.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ηγέτης της ΑΕΚ, θέλει να την οδηγήσει στην κορυφή τ

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ηγέτης της ΑΕΚ, θέλει να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ

Στο Ολυμπιακό Στάδιο θα γίνει σήμερα το κυριότερο ματς της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής.

Εκεί ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Ιωνικό. Οι γηπεδούχοι, που είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, θέλουν μόνο τη νίκη για να διατηρηθούν στην κορυφή, ενώ και οι Νικαιώτες θέλουν ένα θετικό αποτέλεσμα ώστε να παραμείνουν σε τροχιά εξόδου στην Ευρώπη διά μέσου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η ΑΕΚ θα έχει δύσκολο έργο στην Πάτρα κόντρα στην Παναχαϊκή, που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει την παραμονή της.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί τον Πανηλειακό και θέλει να επιστρέψει στις νίκες ώστε να βγει στην Ευρώπη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα: Εθνικός - Καλαμάτα, Καβάλα - Ηρακλής (7μμ ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Βέροια - Αθηναϊκός, Απόλλωνας - ΟΦΗ, Πανιώνιος - Ξάνθη (4.30μμ). Οι αγώνες αρχίζουν στις 5μμ.

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Στα μέτρα του Αρη

Εύκολο έργο αναμένεται να έχει αύριο ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Β Εθνικής, Αρης, αφού αγωνίζεται στην έδρα του κόντρα στη Δόξα Δράμας.

Αντίθετα, τις δυνάμεις του δοκιμάζει ο έτερος της παρέας των πρωτοπόρων Εθνικός Αστέρας, ο οποίος αγωνίζεται σήμερα στα Τρίκαλα κόντρα στην τοπική ομάδα με στόχο τη νίκη, που θα τον διατηρήσει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Αλλωστε, ο Παναιτωλικός που αναμένεται να περάσει εύκολο απόγευμα στην Καστοριά, που ήδη έχει υποβιβαστεί, καραδοκεί προκειμένου να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να βρεθεί ξανά σε τροχιά ανόδου για την Α Εθνική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Νίκη Βόλου - Λύκοι, Λάρισα - Παναργειακός, Τρίκαλα - Εθνικός Αστέρας, Καστοριά - Παναιτωλικός, Δόξα Βύρωνα - Καρδίτσα. ΔΕΥΤΕΡΑ: Καλαμαριά - Εδεσσαϊκός (17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Αρης - Δόξα Δράμας (20.00 ΕΤ-3).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ