Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Χρέος στον Γιώργο Μόσχο

Μετά από 32 χρόνια η ΑΕΚ διεκδικεί και πάλι τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ θα αγωνιστεί σε φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Συγκαταλέγεται μεταξύ των σκαπανέων του αθλήματος. Η ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας μαζί με τέσσερα πέντε άλλα ονόματα, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ, η Σλάβια Πράγας και η ιταλική Σίμενταλ, δίδαξε μπάσκετ την Ευρώπη. Δυο χρόνια πριν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1968, προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν στον ελληνικό τουλάχιστον χώρο δεν είχε αντίπαλο.

ΟΜ.Πανταζόπουλος είχε δημιουργήσει ένα πανίσχυρο συγκρότημα με τους Αμερικάνο,Τρόντζο,Χρηστέα,Λαρεντζάκη,Ζούπα,Βασιλειάδη,Τσάβα,Μόσχο,Νικητόπουλο,που έμελλε να γράψει ιστορία.

Η πορεία της ΑΕΚ προς το φάιναλ φορ του Μιλάνου ξεκίνησε στις 4 Νοέμβρη 1965. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο αντιμετώπισε την πολωνική Βίσλα, η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε νικήσει τη Μεικτή Ευρώπης με 78 - 70 και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ με 85 - 70. Το πενιχρό 72 - 71 με το οποίο επικράτησε η ΑΕΚ δεν άφηνε ελπίδες πρόκρισης. Για την ομάδα όμως εκείνης της εποχής, τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο. Με καλάθι του Μόσχου στην εκπνοή, επέστρεψε νικήτρια από την Κρακοβία με 81 - 79.

Στο δεύτερο γύρο η ΑΕΚ αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Μαρόκου Βιτάντ, καθώς η ΦΙΜΠΑ στην προσπάθειά της να διαδώσει το μπάσκετ στη "μαύρη ήπειρο", επέτρεπε τη συμμετοχή αφρικανικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τον Αμερικάνο να σημειώνει συνολικά 91 πόντους, επικράτησε στην Καζαμπλάνκα με 113 - 96 και στην Αθήνα με 125 - 76.

Στην προημιτελική φάση κληρώθηκε σε όμιλο με αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ερυθρά Σημαία Σόφιας και τη γιουγκοσλαβική Ζαντάρ. Η ΑΕΚ επικράτησε της Ζαντάρ με 71 - 69 και 76 - 71, ηττήθηκε στη Σόφια με 69 - 74, αλλά στην Αθήνα επικράτησε της Ερυθράς Σημαίας με 75 - 45, ενώ με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ, νίκησε 74 - 66 στο Καλλιμάρμαρο και ηττήθηκε 48 - 81 στη Μόσχα. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ που διεξήχθη στις 30 Μάρτη και 1 Απρίλη 1966 στο "Παλαντίνο" του Μιλάνου. Στον ημιτελικό αντιμετώπισε τη Σλάβια Πράγας, από την οποία ηττήθηκε με 73 - 103. Ηταν το τελευταίο παιχνίδι του Γιώργου Μόσχου, ο οποίος σημείωσε 2 πόντους. Ο διεθνής πλέι μέικερ, χτυπημένος από την επάρατο, δεν άντεξε την πίεση και την επομένη αναχώρησε για την Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή. Στο μικρό τελικό ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ με 85 - 62.

Μετά από 32 χρόνια η ΑΕΚ διεκδικεί και πάλι τον ευρωπαϊκό τίτλο. Μια διάκριση που, αν την κατακτήσει, οφείλει να την αφιερώσει στον αδικοχαμένο Γιώργο Μόσχο.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ