Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΙΦΑ
Μάχη για τη "χρυσή" καρέκλα

Τα μεγάλα... μαχαίρια βγήκαν για τα καλά στους κόλπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) ενόψει των κρίσιμων εκλογών στις 8 Ιούνη, που θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο και αντικαταστάτη τού επί 24 χρόνια προέδρου της ομοσπονδίας, Βραζιλιάνου Ζοάο Χαβελάνζε.

Οσο περνάει ο καιρός η μάχη μεταξύ των δυο βασικών υποψηφίων, του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Λέοναρντ Γιόχανσον και του γενικού γραμματέα της ΦΙΦΑ Ελβετού Γιόζεφ Μπλάτερ φουντώνει για τα καλά...

Αλλωστε, η προεδρική θέση της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας του κόσμου, μετά την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς και ευνόητους λόγους. Τα ποσά που πέφτουν στο παζάρι από τις πολυεθνικές, για να ξεπλύνουν πολλές φορές "μαύρο" χρήμα "αγνώστου" προέλευσης, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους καρεκλοκένταυρους να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και των ισχυρών φίλων τους. Τώρα για το πόσο ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την ανάπτυξη του λαοφιλέστερου των σπορ, είναι μια άλλη... θλιβερή ιστορία.

Ετσι λοιπόν οι δυο βασικοί υποψήφιοι εδώ και λίγο καιρό έχουν αρχίσει ένα κυνήγι, προκειμένου ο καθένας από την πλευρά του να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Χαβελάνζε στην ιεραρχία της ΦΙΦΑ.

Ετσι δυο μήνες πριν τις εκλογές επικρατεί πλήρης σύγχυση αφού και οι δυο υποψήφιοι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. Ιδιαίτερα μάλιστα η κατάσταση φορτίστηκε περισσότερο από τη μη κατάθεση υποψηφιότητας, ως τώρα, του Γιόζεφ Μπλάτερ, κάτι που μέχρι στιγμής επίσημα μόνο ο Λέοναρντ Γιόχανσον έχει κάνει.

Οι "ασκοί του Αιόλου" άνοιξαν για τα καλά πριν από δυο βδομάδες στη σύσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που έγινε στη Ζυρίχη, όπου συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή, σχετικά με το θέμα Μπλάτερ και την πιθανή υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου. Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον μια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, κάτι που συνέβη με τον Γιόχανσον, ο οποίος προτάθηκε από την ΟΥΕΦΑ.

Ο Μπλάτερ, λοιπόν, αρνήθηκε κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης να απαντήσει ευθέως για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Ετσι, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Ελβετού παράγοντα, προκειμένου να τον πιέσουν, εξέφρασαν την άποψη ότι αν θέλει να διεκδικήσει το "θρόνο" του Χαβελάνζε, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του γενικού γραμματέα. Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία, αλλά πριν αυτή αρχίσει, ο νυν πρόεδρος Χαβελάνζε τα... βρόντηξε, μαζί με τον Μπλάτερ.

Μετά την αποχώρησή του από τη διάσκεψη, ο Χαβελάνζε, ο οποίος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Μπλάτερ, δήλωσε: "Αποφάσισα να δώσω τέλος στο συνέδριο γιατί έβλεπα ότι δεν επρόκειτο να φτάσουμε σε κάποια λύση", ενώ συμπλήρωσε ότι "πολλοί γενικοί γραμματείς διαδέχονται τους προέδρους. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και στη ΦΙΦΑ".

Ωστόσο, όμως από ό,τι δείχνουν τα πράγματα το όλο πρόβλημα έχει να κάνει με το καταστατικό της ΦΙΦΑ, το οποίο προσδιορίζει ότι για να θέσει υποψηφιότητα ο Μπλάτερ θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας. Ο Χαβελάνζε κατέθεσε προτάσεις σχετικές με την υποψηφιότητα του Μπλάτερ, οι οποίες δεν υπερψηφίστηκαν από τους παραβρισκόμενους στη διάσκεψη.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο Μπλάτερ προσπαθεί να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη αλλά και το... σκύλο χορτάτο, καθώς αν πάει στις εκλογές ως γενικός γραμματέας σίγουρα αλλάζει τα στάνταρ και τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων.

Απ' όλη αυτή τη στάση του τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Λέοναρντ Γιόχανσον, αφού αυτός και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι, αν ο Μπλάτερ είναι υποψήφιος για την αντικατάσταση του Χαβελάνζε, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή στη ΦΙΦΑ.

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμάχη ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ (1999-02-24 00:00:00.0)
ΦΙΦΑ (1998-04-15 00:00:00.0)
Με Γιόχανσον η ΕΠΟ (1998-04-03 00:00:00.0)
Ανοίγει νέα σελίδα (1996-12-15 00:00:00.0)
"Παραιτήσου" (1996-11-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ