Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΦΑ
Ανοίγει νέα σελίδα

Η μάχη για τη διαδοχή του Βραζιλιάνου Ζοάο Χαβελάνζε

Μια νέα σελίδα φαίνεται να ανοίγει στη ΦΙΦΑ. Αιτία στάθηκε η δήλωση του προέδρου της ΦΙΦΑ, Βραζιλιάνου Ζοάο Χαβελάνζε, ότι "δεν προτίθεται να ξαναδιεκδικήσει την προεδρία της Ομοσπονδίας και το Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία θα είναι η τελευταία διεθνής διοργάνωση που θα δει από τη θέση αυτή".Αμέσως μετά τη δήλωση αυτή άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα σενάρια που αφορούσαν στη διαδοχή Χαβελάνζε.

Τα ονόματα πολλά. Ανάμεσά τους είναι μερικοί που ίσως σηματοδοτούν το τέλος εποχής στη ΦΙΦΑ, αλλά παράλληλα και την καινούργια αρχή.

Ας δούμε αναλυτικά τους κυριότερους υποψήφιους για την αντικατάσταση του Χαβελάνζε και τι αντιπροσωπεύει ο καθένας από αυτούς.

Οι Ευρωπαίοι υποψήφιοι

Ο Νο 1 άνθρωπος για την αντικατάσταση του Χαβελάνζε είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Λέναρντ Γιόχανσον. Ο Σουηδός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πολλές φορές στο παρελθόν είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του. Παράλληλα με δηλώσεις του έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές την παραίτηση του Χαβελάνζε από την προεδρία, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα την ηλικία του 80χρονου Βραζιλιάνου.

Μειονέκτημά του ότι τελευταία δέχεται πολλές επιθέσεις και μάλιστα από ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, στην οποία ήταν πρόεδρος, για επανάληψη του αγώνα Εσθονίας - Σκοτίας.

Αυτό που άνοιξε όμως του "Ασκούς του Αιόλου" για τον Γιόχανσον ήταν η δήλωσή του σε σουηδική εφημερίδα όπου αποκαλούσε "μαυρούληδες" τους Αφρικάνους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη.

Ολα αυτά κάνουν το Γενικό Γραμματέα της ΦΙΦΑ, τον Ελβετό Σεπ Μπλάτερ, να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Η προεδρία της ΦΙΦΑ αποτελεί τον κρυφό πόθο του Ελβετού και σίγουρα δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα.

Πλεονέκτημά του σε αυτήν την προσπάθειά του θεωρείται η θητεία στη Γραμματεία της ΦΙΦΑ, που του δίνει το δικαίωμα να ξέρει καλύτερα από κάθε ένα τα μέσα και τα έξω στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Το όνομα όμως που φέρνει τα πάνω κάτω σε όλα αυτά είναι του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και μετέπειτα προπονητή Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο "Κάιζερ" του γερμανικού ποδοσφαίρου μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε επαγγελματίας παράγοντας, αλλά όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, γνωρίζει καλύτερα από όλους το ποδόσφαιρο και τα προβλήματά του. Η υποψηφιότητα του Μπεκενμπάουερ συγκεντρώνει την προτίμηση των περισσότερων φιλάθλων, αφού και η ηλικία του (μόλις 51 ετών) είναι ό,τι καλύτερο για μια τέτοια θέση.

Οι άλλες ήπειροι

Παρά όμως τις υποψηφιότητες της Ευρώπης, στην επικείμενη διαδοχή του Χαβελάνζε αυτή τη φορά δε φαίνεται να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών από τις άλλες ηπείρους, όπως της Ασία και της Αφρικής. Τόσο οι Ασιάτες όσο και οι Αφρικανοί πιστεύουν ότι ήρθε πλέον ο καιρός να σπάσει η μονοκρατορία της Ευρώπης και της Νότ. Αμερικής στις ηγετικές θέσεις της ΦΙΦΑ.

Ο άνθρωπος που αποτελεί την κορυφή στην Ασιατική Ομοσπονδία είναι ο Κορεάτης Τσουν Μουν Γιούνγκ, ο οποίος είναι σημερινός αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ. Ο Γιούνγκ ήταν αυτός που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2002 που θα διοργανώσουν από κοινού η Ιαπωνία και η Νότ. Κορέα.

Από τη "μαύρη ήπειρο" περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Καμερουνέζου Ισά Χαγιάτου. Ο Χαγιάτου χαίρει εκτίμησης από όλα τα κράτη της Αφρικανικής Ομοσπονδία, ενώ έχει πάρει τα πάνω του μετά την έγκριση για αύξηση των ομάδων της Αφρικής που θα συμμετέχουν σε Μουντιάλ, από 3 σε 5. Η αύξηση αυτή θεωρείται έργο του Καμερουνέζου.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης τους Χαβελάνζε στην προεδρία της ΦΙΦΑ, κάθε άλλο παρά εύκολη θεωρείται. Το σίγουρο όμως είναι ότι τα θεμέλια στο καθεστώς που ίσχυε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία πάνω από δυο δεκαετίες (22 χρόνια προεδρία του Χαβελάνζε) όπου Ευρώπη και Νότ. Αμερική κοντραρίζονταν για την προεδρία, άρχισαν να τρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ