ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαλύονται οι οργανισμοί του υπουργείου Γεωργίας

Παράλληλα, μέσα από νομοσχέδιο, προωθείται και η δημιουργία της τράπεζας γης, που θα "μαζεύει" τα χωράφια από τους ξεκληρισμένους αγρότες

Νομοσχέδιο, που διαλύει τους οργανισμούς Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου και Γάλακτος, καθώς και τη ΔΙΔΑΓΕΠ (υπηρεσία ελέγχου και πληρωμών των επιδοτήσεων του υπουργείου Γεωργίας), κατέθεσε, χτες βράδυ στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας.

Στο νομοσχέδιο προτείνεται η δημιουργία τριών νέων οργανισμών: Του Οργανισμού Πιστοποίησης Λογαριασμών (ΟΠΙΛΟΓ), του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, Γενικών Διευθύνσεων και Θέσεων Προσωπικού στο Υπουργείο Γεωργίας και "Εταιρίας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ" (ΟΠΕΓΕΠ). Το υπουργείο Γεωργίας, αφού πρώτα μετέτρεψε του Οργανισμούς Βάμβακος και Καπνού κ.ά. σε διαχειριστικά όργανα των κοινοτικών επιδοτήσεων και έθεσε σε δευτερεύοντα ρόλο τη στήριξη των αγροτών, έρχεται τώρα μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, και στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ, να διαλύσει τα πάντα και να αφήσει τους παραγωγούς εντελώς ακάλυπτους στα χέρια των εμπόρων - βιομηχάνων. Με τους τρεις νέους οργανισμούς που ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο υπουργός Γεωργίας, με το νομοσχέδιό του, προχωράει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας και ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος σε ιδιώτες "επιχειρηματίες" να αναλάβουν τη διαχείριση και την πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων και να "λυμαίνονται" έτσι τις επιδοτήσεις των αγροτών. Ακόμα, φτιάχνεται και η λεγόμενη "τράπεζα γης", που θα μαζεύει τα χωράφια από τους μικρομεσαίους αγρότες, που θα ξεκληρίζει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, και τα οποία θα διανέμονται στη συνέχεια σε μεγαλοαγρότες και μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Οσο για τους εργαζόμενους των υπό διάλυση οργανισμών, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι αυτοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στους υπό σύσταση οργανισμούς ή διαφορετικά θα ενταχθούν στις Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

"Σπέρνουν" ψευδαισθήσεις στους αγρότες

Τη "συμμαχία" της Ισπανίας "επιστρατεύει" τώρα ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας προκειμένου να δημιουργήσει ψευδείς ελπίδες στους Ελληνες αγρότες ότι θα αλλάξουν οι καταστροφικές προτάσεις της "Ατζέντας 2000" και των αναθεωρήσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε βόειο κρέας, γάλα, σιτηρά, λάδι και καπνά.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Στ. Τζουμάκας επιχείρησε να "διαφημίσει" την επίσκεψη της Ισπανίδας υπουργού Γεωργίας που βρέθηκε στη χώρα μας από την περασμένη Παρασκευή και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι με την ελληνοϊσπανική συμμαχία τα επιτελεία των Βρυξελλών θα κάνουν πίσω... Στα πλαίσια αυτά ο Στ. Τζουμάκας και η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας προχώρησαν χτες σε κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Γεωργίας, όπου ο Στ. Τζουμάκας είπε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει το αίτημα της Ισπανίας για περαιτέρω αύξηση της ισπανικής ποσόστωσης στο λάδι (ο Στ. Τζουμάκας θεωρεί, ατυχώς, επιτυχία ότι η πρόταση για την η ελληνική ποσόστωση στο λάδι είναι 390.000 τόνους, πράγμα που σημαίνει περιορισμό της ελληνικής παραγωγής και πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τους Ελληνες αγρότες) και η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας είπε ότι η πρόταση της αύξησης της ποσόστωσης κατά 18.400 τόνους για το αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα είναι μικρή. Αυτό έλειπε, δηλαδή, να πει ότι είναι μεγάλη... Επίσης η Ισπανίδα υπουργός είπε χτες ότι η πρόταση για καπνά είναι αρνητική και την ίδια στιγμή ο Στ. Τζουμάκας φούσκωσε από καμάρι... Τόσο καλά δηλαδή... Κι αφού τα είπαν όλα αυτά, πέταξαν και οι δύο μαζί χτες απόγευμα για Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθούν στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η "Ατζέντα 2000".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Η Ολομέλεια θα αποφασίσει για τις χωματερές

Και τώρα πλέον η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να αποφασίσει για την τύχη των τριών χωματερών - Αυλώνα, Κερατέας και Γραμματικού. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ σε διάσκεψη και με πλειοψηφία (3-2) παρέπεμψε το πρόβλημα με τις χωματερές στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο σύμβουλος επικρατείας Σωτ. Ρίζος κατά τη συζήτηση στο Ε' Τμήμα του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου είχε προτείνει να κηρυχτεί παράνομη η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεπιλέχτηκαν ο Αυλώνας, η Κερατέα και το Γραμματικό ως χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις χωματερές θα υπάρξει η ίδια εισήγηση του Σωτ. Ρίζου.

Μάλιστα, ο εισηγητής σε έντονα σκληρή γλώσσα, επισήμανε ότι δεν έγινε συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στο αττικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Επίσης, είχε αναφέρει ότι η χώρα μας δεν εναρμονίστηκε με το κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει όρους και προϋποθέσεις της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Τελικά, φαίνεται να δικαιώνονται όλοι εκείνοι που εδώ και μερικά χρόνια υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ενδιαφερόταν για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος που απασχολεί όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά δημιουργούσε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να μπαίνουν προσκόμματα για οποιοδήποτε σχεδιασμό, αξιοποιώντας τελικά το όλο θέμα για να μπορεί να διαχειρίζεται, στο όνομα του προβλήματος των σκουπιδιών, εκατοντάδες δισ. δραχμές.

Παράλληλα, οι τυχοδιωκτισμοί του ΥΠΕΧΩΔΕ επί σειρά ετών δημιούργησαν τα σημερινά αδιέξοδα, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για να οριστεί η χωματερή των Ανω Λιοσίων ως μοναδικός χώρος ταφής των σκουπιδιών ή ακόμα, στη χειρότερη περίπτωση, να επιβληθεί ως έσχατη ανάγκη εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Πρόεδρος χωρίς καρέκλα

Αλληλοσπαραγμός στην Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Η απερχόμενη διοίκηση δεν παραδίδει τα κλειδιά των γραφείων και τη σφραγίδα της Οργάνωσης στον νέο πρόεδρο Ν. Αθανασόπουλο (πρώην υπουργό Οικονομικών, γνωστό και από την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού), που εκλέχτηκε στις εκλογές της 21ης Μάρτη, με αποτέλεσμα αυτός να προσφύγει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των συντρόφων του! Ο Ν. Αθανασόπουλος ζητά να του παραδοθούν τα κλειδιά με δικαστική απόφαση, αρνούμενος να απευθυνθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο, επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ, όπως του συνέστησε ο τέως πρόεδρός της. Θεωρεί δε ότι πίσω από την άρνηση της απερχόμενης διοίκησης κρύβονται πολιτικές επιδιώξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ