ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το παιδί και το βιβλίο

Διαγωνισμός συγγραφής παιδικών βιβλίων

Ηταν 2 του Απρίλη όταν γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.Γι' αυτό η 2η του Απρίλη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.Αύριο λοιπόν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα βρεθεί κοντά στα τυφλά παιδιά, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Φάρο Τυφλών Ελλάδας (Αθηνάς 17, Καλλιθέα), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού.

Ο Φάρος Τυφλών επέλεξε 10 από τα παραμύθια της "Γαλάζιας Γραμμής", τα οποία θα μπορούν τα παιδιά να δανείζονται από τη βιβλιοθήκη του. Πρόκειται για τα βιβλία: "Ο παράξενος χαρταετός" της Ζωής Βαλάση ("Κέδρος"), "Ο λουλουδόγατος" της Αγγελικής Βαρελά (Πατάκης), "Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια" της Σοφίας Ζαραμπούλα (Πατάκης), "Ο σπουργίτης και το ουράνιο τόξο" του Μάνου Κοντολέοντος ("Αγκυρα"), "Η χρυσή τρομπέτα και το πράσινο σκουφί" του Χρήσου Μπουλώτη ("Γνώση"), "Η νίκη της χελώνας" της Λότης Πέτροβιτς - Ανδριτσοπούλου (Πατάκης), "Αρλεκίνος" της Ζωρζ Σαρρή (Δελφίνι), "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου ("Κέδρος"), "Το πασχαλινό δώρο του Σμάρτι" της Ντόροθυ Λάσνερ ("Μίνωας") και "Ο μικρός κάστορας και η ηχώ" της Αμυ Μακ Ντόναλντ (Ρώσσης).

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα και κάθε χρόνο μεταδίδει ένα διαφορετικό μήνυμα. Φέτος σε 60 χώρες θα κυκλοφορήσει ένα ποίημα του Βέλγου Μπαρτ Μουγιέρτ, δημιουργού 13 παιδικών βιβλίων και υποψηφίου για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Χ. Κ. Αντερσεν.

  • Αύριο (7μμ) στη "Στοά του Βιβλίου" θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Γεωργίας Δεληγιάννη - Αναστασιάδη.Για το έργο της θα μιλήσει η Βίτω Αγγελοπούλου.Θα ακολουθήσει ομιλία του Β. Δ. Αναγνωστόπουλου.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε και τον 43ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τη συγγραφή παιδικών βιβλίων που προκήρυξε η "Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά".Τα βραβεία για το 1998 είναι των εκδόσεων: "Εστία" για παραμύθι - μυθιστόρημα (200.000 δρχ.). "Αστέρας" για αρχαιολογικό μυθιστόρημα (200.000 δρχ.). "Αρχιπέλαγος" για μυθιστόρημα με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία (200.000 δρχ.). "Νέα Σύνορα" για ταξιδιωτικό μυθιστόρημα (150.000 δρχ.). Φυτράκη για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα (150.000 δρχ.). "Αγκυρα" για εφηβικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Θράκη (150.000 δρχ.). "Μικρός Πρίγκηπας" για 15 μικρές ιστορίες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος για παιδιά προσχολικής ηλικίας (100.000 δρχ.). Κι ακόμα τα βραβεία: Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης για μυθιστόρημα με θέμα "Αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού" (150.000 δρχ.), Λούλας Μαυρουλίδου για θεατρικό έργο (100.000 δρχ.), Βασ. Τροβά για το καλύτερο παιδικό περιοδικό ή λεύκωμα (100.000 δρχ.) και Ι. Καρυτινού για ποίηση για παιδιά (100.000 δρχ).

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 1η Οκτωβρίου 1998. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες στη διεύθυνση Ανδρου 17, Κηφισιά και στα τηλέφωνα: 8080.605, 7752.159, 8077.652, 4110.404, 5542.612.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 11 του Δεκέμβρη 1998, στη "Στοά του Βιβλίου".

Στη "χώρα" με τις κούκλες

Ενα δεκαπενθήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα κουκλοθεάτρου, με τον τίτλο "Ονειρικά ταξίδια" διοργανώνει, από 9 μέχρι 24 Μάη, το "Θέατρο της κούκλας",που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας. Ενα θεατρικό - εικαστικό περιβάλλον με τα "υλικά" του "Θεάτρου της κούκλας" θα στηθεί από τις 9 μέχρι τις 23 Μάη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ροζ Κτίριο "Κωστή Παλαμά".Εκεί ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να βιώσει τον κόσμο που ο Τάκης Σαρρής και οι συνεργάτες του δημιούργησαν αυτά τα είκοσι χρόνια. Κούκλες, μαριονέτες, σκιές, σκηνικά, και άλλα μικροαντικείμενα θα δώσουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι έναν κόσμο ονειρικό.

"Το κουκλοθέατρο ως καταγραφή προσωπικής διαδρομής και αισθητικής αναζήτησης" είναι το θέμα του Διήμερου Συμποσίου Τέχνης και Επιστημονικής σκέψης,που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μάη, στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν.Υπεύθυνος του Συμποσίου θα είναι ο Γιώργος Πόλος,ενώ συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι (Αγγλία, Σκοτία, Σουηδία, Αμερική, Βέλγιο) επιστήμονες και καλλιτέχνες. Τις εργασίες θα απασχολήσουν πέντε ενότητες. Στην 1η ενότητα θα αναζητηθεί "Το προσωπικό οδοιπορικό του φτωχού κουκλοπαίχτη, προσωπικά και κοινωνικά κίνητρα του κουκλοπαίχτη στην πορεία του μέσα από παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους έκφρασης στο κουκλοθέατρο". Στη 2η: "Η γέννα, πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη, υλικά και τρόποι που χρησιμοποιεί στις αισθητικές αναζητήσεις του. Ανάπτυξη των προσωπικών εκφραστικών του μέσων". 3η: Οικογένεια, τρόποι οργάνωσης, παραδοσιακές οικογενειακές σχέσεις ανάπτυξης του κουκλοθεάτρου. Στην 4η ενότητα: "Κούκλα παιδί - κούκλα μεγάλος, συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου, σχέση του κουκλοθέατρου με την ψυχοθεραπεία". Και στην 5η: "Συνομιλία με τη σκιά της κούκλας, αναφορά στην κούκλα ως το άλτερ έγκο του υποκειμένου, αλλά και στη σκιά μέσα από την προβολή και την τεχνολογία ως άλλη εικόνα του ανθρώπου".

Τέλος, από 20 μέχρι 25 Μάη, στο "Αμόρε",το "Θέατρο της κούκλας" θα παρουσιάσει την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή,σε ελεύθερη μετάφραση και σκηνοθεσία Τάκη Σαρρή.Παίζουν: Ελένη Βουτυρά, Αγγελική Μπατζάκη, Σοφία Ντινιακού, Μίνα Σαρρή, Σοφία Σαρρή και Τάκης Σαρρής.

Συναντήσεις με συγγραφείς
  • Το μυθιστόρημα του Σαμιώτη σμηνάρχου Σταμάτη Δανά "Οι δράκοι του φεγγαριού" (για τα χρόνια του Εμφυλίου στη Σάμο, εκδόσεις "Οξύ"), θα παρουσιάσει σήμερα (7μ.μ.), στο Πολεμικό Μουσείο, ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος.
  • Στη "Στοά του Βιβλίου", σήμερα (8μ.μ.), το βιβλίο του Τάκη Αντωνίου "Αποκάλυψη" θα παρουσιάσει η Μαρίκα Θωμαδάκη (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών). Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Ζωζώ Ζάρπα, Νίκος Βασταρδής.
  • Στο Σύλλογο Αθηναίων (Κέκρωπος 10, Πλάκα) αύριο (7μ.μ.) θα μνημονευτεί ο αξέχαστος σατιρικός ποιητής, συγγραφέας, επιθεωρησιογράφος, δημοσιογράφος Πολ Νορ (Νίκος Νικολαϊδης). Ομιλητής ο δημοσιογράφος Β. Τσιμπιδάρος.
  • Συνάντηση του κοινού με τον συγγραφέα Τζον Φόουλς ("Ο Μάγος", "Η ερωμένη του Γάλλου ανθυπολοχαγού", κ.ά.) οργανώνει για αύριο (8.30μ.μ.) η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Υπατείας 1Β). Προλογίζει η Νένη Ευθυμιάδη. Μιλούν οι Νίκος Δήμου, Φαίδων ταμβάκης. Συντονίζει ο Βαγγέλης αθανασόπουλος. Διαβάζει ο Κώστας Καζάκος.
  • Στο "Αιολίς" (Αιόλου 23 και Αγ. Ειρήνης) αύριο (8μ.μ.) το έργο της Σοφίας Θωμοπούλου "Ανεκπλήρωτου έρωτες" ("Νέα Σύνορα"), θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Κυριακή Τρακάδα.
  • Την Παρασκευή (7μ.μ.) στη "Στοά του Βιβλίου" ο Γεράσιμος Ζώρας (επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) θα αναφερθεί στο έργο του Ιταλού συγγραφέα Ντανιέλ ντελ Κουίντιτσε.Θα παραστεί και ο συγγραφέας.
Πολιτισμός στη Στοκχόλμη

Αρχισε προχθές, στη Στοκχόλμη, η Διεθνής Διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ με τίτλο "Η δύναμη του Πολιτισμού",παρουσία του Ξαβιέ Περέζ Ντε Κουεγιάρ, προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη.

Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,μιλώντας στην έναρξη αναφέρθηκε στην "Πολιτιστική Ολυμπιάδα" με άξονα "έναν Πολιτισμό της Ειρήνης" και στο αίτημα να συμπληρωθούν οι πολιτιστικές πολιτικές της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα συμπεράσματα της "Χάρτας της Θεσσαλονίκης για τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή στις αρχές της 3ης χιλιετίας".

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, Φεντερίκο Μαγιόρ και με ομολόγους τους, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνάντησης, που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβρη στην Ελλάδα.

Ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Από την παράσταση "Ονείρου Οδύσσεια" με το "Θέατρο της Κούκλας"

Η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής,σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών διοργανώνει σήμερα (7.30μμ), στο αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) εκδήλωση, με θέμα: "Μία άγνωστη πλευρά του Ιωάννη Καποδίστρια".Θα μιλήσει ο καθηγητής Δημήτριος Καπαδόχος.Θα προβληθεί η ταινία που επιμελήθηκε επιστημονική ομάδα του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών, με τίτλο "Τα κερκυραϊκά φέουδα, 15ος - 18ος αιώνας",στηριγμένη σε άγνωστο υλικό του ιστορικού αρχείου της Κέρκυρας. Θα προηγηθεί εισήγηση από το σκηνοθέτη της ταινίας Νίκο Γραμματικόπουλο.

Θεατροποιημένος Τουέιν

Στο θέατρο "Μελίνα",η ομάδα "Δράσις" παρουσιάζει το έργου "Αδάμ + Εύα FOREVER",το οποίο βασίζεται στα διηγήματα του Μαρκ Τουέιν "Αποσπάσματα απ' το ημερολόγιο του Αδάμ" (1893) και "Ημερολόγιο της Εύας"(1905). Το κείμενο είναι της Βίλιας Χατζοπούλου,η σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου,η χορογραφία της Βάνης Βαλλιάνου,τα σκηνικά του Νίκου Πολίτη,τα κοστούμια των Μ. Βιβέντι - Χρίστου Μπιμπίτσου,η μουσική τουΚώστα Χαριτάτου.Παίζουν: Γεράσιμος Μαύρος, Δέσποινα Παπάζογλου, Μιχάλης Τοπκαράς, Ελενα Σκουλά, Γιώργος Καραθάνος, Βίκυ Αδάμου,κ.ά.

  • Ενα κινηματογραφικό σενάριο με τίτλο "Ψεύτικες βλεφαρίδες",βασισμένο σε ποίηση και κείμενα του Γιώργου Χρονά,ανεβαίνει αύριο, στο "Θεμέλιο",σε σκηνοθεσία Μίλλα.Με οδηγό το φακό μιας ταξιθέτριας, τέσσερα πρόσωπα στη διάρκεια ενός περίεργου πάρτι αφηγούνται τις υπερβατικές φαντασιώσεις τους και τις οπτικές τους εμπειρίες. Στην παράσταση - σαν γύρισμα ταινίας επί σκηνής - περνάνε η Μονρόε, ένας ναύτης, ο Τζιόττο, η Κάλλας, ο Τσιτσάνης, η Αννα της Αραγωγίας, η Σαλώμη, η Μπαρντό, ο Αλκιβιάδης, ένας κλόουν, η Σωτηρία Μπέλλου, κ.ά. Παίζουν: Παναγιώτης Κρητικός, Ελένη Μπαρμπαλιά, Νικολέττα Παπαθανασίου, Δημήτρης Καλαντζής.
Η τέχνη του κεντήματος

Κύκλο μαθημάτων κεντητικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, διοργανώνει τοΜουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα). Πρόκειται για 4 δίωρες συναντήσεις (ξεκινούν στις 11π.μ.), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 26/4, 3/5, 10/5 και 17/5. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να περιεργαστούν κεντήματα που εκτίθενται στις συλλογές του μουσείου. Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της Βασιλικής Αργέντου,θα διδαχτούν παραδοσιακές βελονιές και θα δημιουργήσουν τα δικά τους κεντήματα. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 3239.813.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ