ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητά και ρέστα!

Μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του στην προχτεσινή συνεδρίαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, την οποία και διέλυσε, ο πρόεδρος του ΕΚΠ και η παράταξή του εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλουν την ΕΣΑΚ ότι "προσπάθησε με τη χρήση σκληρής βίας" (!) να επιβάλει της άποψή της! Δε φτάνει που ο Γ. Μίχας και η ΠΑΣΚΕ κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να μη συζητηθεί και καταδικαστεί η απόφαση της κυβέρνησης για την υποτίμηση της δραχμής και των μέτρων που εξήγγειλε ενάντια στους εργαζόμενους. Δε φτάνει που μόνος του ο Γ. Μίχας αποφάσισε να μπει η υπογραφή του ΕΚΠ στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ζητάει και τα ρέστα από πάνω!

Υπουργικές ... απορίες

Μα, πού την είδανε όλοι την κατάργηση του 8ωρου; Η κυβέρνηση, απλά και μόνο, κάνει μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ανά τρίμηνο, τετράμηνο και έτος. Θέλει, βέβαια, να καθιερώσει το εννιάωρο ή και το δεκάωρο, ως ημερήσιο χρόνο εργασίας, αλλά ο συνολικός, π.χ. ο ετήσιος χρόνος, μένει ο ίδιος.

Αυτά έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας, μ' ένα ύφος γεμάτο απορία. Τα ίδια έλεγε την προηγούμενη μέρα και ο υφυπουργός, ο κ. Πρωτόπαππας, πρώην συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ. Ο τελευταίος απορούσε ακόμη περισσότερο: "Για μια ώρα πρόκειται, πώς κάνετε έτσι;", παρατηρούσε... Να δούμε, τι θα πουν, όταν έρθει η επόμενη φουρνιά των αντεργατικών μέτρων. Για παράδειγμα, πώς θα δικαιολογήσουν, άραγε, την "απελευθέρωση" των απολύσεων και την κατάργηση του ορίου, του 2%, που ισχύει σήμερα;

Πάντως, απ' αυτούς, όλα να τα περιμένεις. Ακόμη και ως μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, μπορεί να τα εμφανίσουν...

Η μόνη εγγύηση για το μέλλον τους

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει - ήδη από το 1992 - τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ ότι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες και ότι η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού δεν κτυπά μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στοχεύει και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα και το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων στα μονοπώλια.

Πρόσφατα, τον περασμένο Γενάρη, σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος είχε επισημάνει ότι ο λαός θα αντιμαχόταν από πολύ καλύτερες θέσεις, για την ανατροπή αυτή της πολιτικής, "αν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ συναντούσε τη γνήσια αντίδραση των άλλων κομμάτων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που επηρεάζουν, ιδιαίτερα στις τριτοβάθμιες οργανώσεις".

Δεν είναι, βέβαια, ώρα απολογισμού και απόδοσης ευθυνών, αλλά ώρα μάχης για την απόκρουση και ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής, η οποία συνοδεύεται με αυταρχικές και φασιστικές παρεκτροπές στην προσπάθεια εφαρμογή της. Ομως οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να γυρίσουν τις πλάτες σε εκείνους που επιχειρούν να τους καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες και αυταπάτες και να προετοιμαστούν για σκληρούς και αποφασιστικούς ταξικούς αγώνες, συμπορευόμενοι με τις ταξικές δυνάμεις. Τίποτα άλλο, δεν εγγυάται το μέλλον των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και το δικό τους και των παιδιών τους.

Οψιμη αντίδραση...

Ξύπνησαν ξαφνικά, αλλά όχι τυχαία, ορισμένες "σοβαρές" εφημερίδες μετά τη νέα εμφάνιση σε ρόλο υπερ-πρωθυπουργού, του τοποτηρητή των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα μας, Ν. Μπερνς. Ηταν τόσο εξοργιστικές και προκλητικές οι νέες οδηγίες και αξιώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή - ακόμα και για τη φιλελευθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (!) - που όχι μόνο συνιστούν ωμή και ξεδιάντροπη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά παραπέμπουν ευθέως σε συμπεριφορά προστατών προς "μπανανία".

Το γεγονός ότι περιφρόνησε επιδεικτικά ακόμα και τους εγχώριους υποστηρικτές του και επέλεξε να υπαγορεύσει άμεσα και χωρίς προσχήματα την πολιτική των ΗΠΑ στη χώρα μας, ενόχλησε ακόμα και τους θεματοφύλακες των αμερικανικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή αντίδραση αρκετών εφημερίδων που στην πρώτη σελίδα τους κάνουν λόγο για "πρωτοφανή επέμβαση Μπερνς στα εσωτερικά", καθώς και ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ήταν προκλητικός με την "οδηγία για τις εργασιακές σχέσεις".

Πρωταπριλιά

Απίθανο,

απίστευτο,

θαύμα λες

και συνέβη,

τον κόσμο

ο Κώστας έπαψε

να γδέρνει

και να κλέβει

και τους αγάδες

στρίμωξε

κι άγρια

τους "χορεύει"!

Απίθανο,

απίστευτο,

άλλαξε

σ' όλα θέση

τον Μπερνς,

ως απαράδεκτο,

στέλνει πίσω

πεσκέσι

κι απ' το κεφάλι μας

πετά

και της ΕΟΚ

το "φέσι"!

Ο οίστρος

Σήκωσε... ανάστημα και η κυβέρνηση

Αντίδραση υπήρξε, όμως, και από την κυβέρνηση. Εθνικοανεξαρτησιακός άνεμος φύσαγε χτες στο πρες ρουμ! Αστραψε και βρόντηξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!

"Τις απόψεις του για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα να τις κρατήσει για τον εαυτό του" (! ), απάντησε ο Δ. Ρέππας στον Αμερικανό πρέσβη, που προχτές παρέδωσε (και) μαθήματα... Εργατικού Δικαίου στη χώρα μας και απείλησε ότι ο "μπαρμπα - Σαμ" δε θα έρθει στο Ελλάντα να "επενδύσει", αν δεν αλλάξει το εργασιακό καθεστώς...

Ομως, ο κ. Ρέππας στάθηκε στο ύψος του...

Του θυμίζουμε, πάντως, δυο πράγματα: Πρώτον, η χτεσινή απάντησή του προς τον Μπερνς δόθηκε τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι ακριβώς της λέει ο Αμερικανός πρέσβης. Δεύτερον, πριν από τη χτεσινή δήλωση, ο κ. Ρέππας είχε κάνει κι άλλες. Για παράδειγμα, εκείνη της 6ης Μάρτη, όπου διαβεβαίωνε ότι οι δραστηριότητες του κ. Μπερνς στη χώρα μας "κινούνται εντός των νόμιμων ορίων"...

Και αφού περί Τσοχατζόπουλου ο λόγος, το ερώτημα σαφές και απλό: Αν κύριε Ακη μας δε σας αρέσει που η κυβέρνηση ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, θα το δείξετε καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή"; Τι; Δε σας ακούσαμε κύριε Ακη. Γιατί δεν απαντάτε κύριε Ακη;

Οχι, δεν έχει σκοπό η κυβέρνηση να πουλήσει την "Ολυμπιακή". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο αυτό. Θυγατρική της "Λουφτχάνσα" θέλουν μόνο να την κάνουν και μάλιστα, χωρίς κόστος για την τελευταία.

Εδώ που τα λέμε, τι στρατηγική συμφωνία θα ήταν αλλιώς...

"Πράσινο φως" η υποτέλεια

Πάντως, έχει σημασία, να θυμίσουμε, ότι το ΚΚΕ έγκαιρα είχε αντιδράσει και είχε προειδοποιήσει για το ρόλο του Ν. Μπερνς, αλλά προφανώς η στάση του αυτή θεωρήθηκε "γραφική". Η ίδια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την "πολυσχιδή" δραστηριότητα του Ν. Μπερνς είχε θέσει την ουσία του ζητήματος: "Με ποιο δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτρέψει κάθε μέρα ο κύριος Μπερνς να κάνει μια περιοδεία, να πηγαίνει να συναντάει μαζικούς φορείς, να έχει γνώμη, να ελέγχει πώς λειτουργεί ο ΟΤΕ ή η Αστυνομία, να κάνει απευθείας επαφές για οικονομική συνεργασία ή άλλα ζητήματα;".

Οσο η κυβέρνηση δεν απαντά στις κρίσιμες αυτές επισημάνσεις επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η υποτέλειά της είναι αυτή που δίνει το "πράσινο φως" στον τοποτηρητή της αμερικάνικης "νέας τάξης".

"Διά χειρός" ΣΕΒ

Κανένας δεν πιστεύει και κανένα δεν καθησυχάζει η "διάψευση" του υπουργού Εργασίας ότι τάχα δε βρίσκεται μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και διάταξη για την κατάργηση του ορίου στις απολύσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας εργοδοτικός περιορισμός στη "διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού".

Είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο, το οποίο επισπεύδεται, γράφεται "διά χειρός" του ΣΕΒ, ο οποίος επανειλημμένα έχει ζητήσει την άρση του περιορισμού στις απολύσεις. Και η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα απογοητεύσει τα αφεντικά της.

Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι να ορθώσουν έγκαιρα και αποφασιστικά μέτωπο αντίστασης στην κατεδάφιση κατακτήσεων δεκαετιών (κατάργηση 8ωρου, συλλογικών διαπραγματεύσεων, ελαστική απασχόληση, κ. λ.π.) και να μην περιμένουν να δουν, όπως τους συμβουλεύουν ορισμένοι πουλημένοι συνδικαλιστές, τις "τελικές ρυθμίσεις". Δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη.

Ούτε σε ρόλο αναχώματος

Επιτέλους ας σταματήσουν να παριστάνουν τους φιλολαϊκούς και τους υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων οι εκπρόσωποι της λεγόμενης αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε μία φορά μέχρι σήμερα δεν καταψήφισαν κανένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Ποτέ δε ματαίωσαν κανένα αντιλαϊκό μέτρο. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησαν την ουσία της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής επέλασης που υλοποιεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς η κυβέρνησή τους. Πάει πολύ μετά από αυτή την πειθαρχημένη και υποτακτική στάση να θέλουν και από πάνω να εμφανιστούν ως "εναλλακτική λύση". Ούτε καν το ρόλο του αναχώματος της λαϊκής αγανάκτησης και οργής δεν μπορούν πλέον να παίξουν, γιατί απλούστατα τους "πήρε χαμπάρι" ο κόσμος.

Ακούγονται υποκριτικά και δημαγωγικά τα όσα είπε προχτές ο Α. Τσοχατζόπουλος στην εκδήλωση της ΠΑΣΠ στη Θεσσαλονίκη και εξοργίζει η προσπάθεια ορισμένων να τα εμφανίσουν ως διαφοροποίησή του ή αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική. Μόλις την περασμένη βδομάδα στα κυβερνητικά όργανα συμφώνησε για την "εξυγίανση" και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, όπως και για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και υπερθεμάτισε - και προχτές - υπέρ της ανάγκης ένταξης στο ευρώ και την ΟΝΕ.

Οσο για τους φόβους που εξέφρασε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράσει τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των εργαζομένων, "θα βρεθεί στο περιθώριο των κοινωνικών εξελίξεων και αντιπαραθέσεων", ας είναι βέβαιος ότι ήδη αυτό γίνεται πραγματικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ