ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός

Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ισραηλινή και τη λιβανική κυβέρνηση, που απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο υπό όρους

ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα κηδεύτηκε, χτες το πρωί, λίγο έξω από την πόλη της Ραμάλλα ο "βομβιστής" της "Χαμάς" Μοχιγιεντίν Σαρίφ, που, όπως υποστηρίζει η παλαιστινιακή αστυνομία, πρώτα δολοφονήθηκε και μετά τοποθετήθηκε στο παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη την Κυριακή το απόγευμα. Η κηδεία μετατράπηκε σε διαδήλωση και ακολούθησαν σφοδρά επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κηδεία του 32χρονου Μοχιγιεντίν Σαρίφ λίγο έξω από τη Ραμάλλα, εκτοξεύοντας αντιισραηλινά συνθήματα και απειλές. Πολλοί οργισμένοι Παλαιστίνιοι κατευθύνθηκαν σε κοντινό εβραϊκό οικισμό, όπου πετροβόλησαν Ισραηλινούς στρατιώτες, που με τη σειρά τους απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 διαδηλωτές. Η ατμόσφαιρα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες πλησίασαν απειλητικά τα όρια των αυτόνομων περιοχών και οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, που συγκρατούσαν τους διαδηλωτές, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απομακρυνθεί ο ισραηλινός στρατός. Την ίδια στιγμή, όλη η Δυτική Οχθη γέμισε από φυλλάδια της "Χαμάς", με τα οποία η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση προειδοποιούσε το Ισραήλ ότι θα πληρώσει με περισσότερους από 60 νεκρούς (ο απολογισμός των 4 βομβιστικών επιθέσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Γιεχία Αγιάς το Γενάρη του 1996) τη δολοφονία του Σαρίφ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, προς στιγμήν, δεν έχει λάβει επίσημα θέση, αλλά με ανακοίνωσή τους οι Παλαιστίνιοι βουλευτές κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση για "μία ακόμη εκδήλωση διεθνούς τρομοκρατίας". Παράλληλα, εντείνεται η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στην ηγεσία της "Χαμάς" και Παλαιστινίους αξιωματούχους για το ποιος έχει την ευθύνη για τον εντοπισμό του Σαρίφ από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε υψίστη ετοιμότητα, έχουν αυξηθεί τα μπλόκα στους δρόμους, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπολίες και οι έλεγχοι στην Ιερουσαλήμ.

Επιμένει στην άρνηση ο Λίβανος

"Καθαρή μπλόφα" χαρακτήρισε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Φαρίς Μπουέιζ την ισραηλινή προσφορά αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο, αφού πρώτα επιτευχθεί συμφωνία με τη λιβανική κυβέρνηση για την ασφάλεια των βορείων συνόρων του Ισραήλ. Ο Μπουέιζ εκτίμησε ότι στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να εμπλέξει τη Βηρυτό σε έναν αδιέξοδο διάλογο που θα την καταστήσει όμηρο. Εξίσου κατηγορηματικές ήταν και οι δηλώσεις του Λιβανέζου υπουργού Πληροφοριών Μπασέμ Αλ Σαμπέι, που υπογράμμισε ότι ο λιβανικός στρατός δε θα παίξει το ρόλο του αστυφύλακα για το Ισραήλ αποδεχόμενος μια ισραηλινή πρόταση που στην ουσία καταργεί την απόφαση 425 του 1978 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρεται σε άνευ όρων αποχώρηση.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, του οποίου ο αναπληρωτής γγ - αρμόδιος για αραβικές υποθέσεις - Αχμέντ Μπεν Ελι τόνισε ότι οι όροι που έθεσε το Ισραήλ "είναι ανέφικτοι" και στην ουσία "συγκαλύπτουν την ισραηλινή πολιτική αδιαλλαξία", ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως το Ισραήλ προσπαθεί να διασπάσει την αραβική ενότητα και κυρίως τη σθεναρή λιβανο-συριακή συνεργασία. Από την πλευρά του, ο Ουρί Λουμπράνι, ισραηλινός υπεύθυνος διαμόρφωσης της πολιτικής στο Λίβανο, υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Ν. Λίβανο αν δεν προηγηθούν απευθείας συνομιλίες με τη λιβανική κυβέρνηση. Το θερμόμετρο ανέβασαν ακόμη περισσότερο οι επιδρομές 2 ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, χτες, σε πιθανές θέσεις ανταρτών της "Χεζμπολλάχ", τα οποία εκτόξευσαν 4 πυραύλους αέρος - εδάφους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, τουλάχιστον, 1 Λιβανέζος αγρότης.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Καμπάνα από SONY για κατάρρευση της οικονομίας

ΤΟΚΙΟ.-

"Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης" προειδοποίησε χτες το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της γιγάντιας πολυεθνικής SONY, Νόριο Οχγκα.

Ο Οχγκα απηύθυνε την παραπάνω προειδοποίηση μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια ετήσιας συνέντευξης Τύπου της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι εάν συνεχίσει η οικονομική ύφεση, τότε θα είναι ανεξέλεγκτες οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Τι πρότεινε, λοιπόν, ο Οχγκα; "Χρειάζεται να τονωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον - και όχι μόνο... - των καταναλωτών", είπε ο πρόεδρος της SONY, προσθέτοντας πως οι απλές φοροελαφρύνσεις δεν είναι αρκετές. Πρότεινε, μάλιστα, την κατάργηση φόρων που συνδέονται με την αγορά κατοικίας.

Επισήμανε, μάλιστα, πως η άνοδος - ρεκόρ των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ και η επί δεκαετίες ελεγχόμενη καθήλωση της ανεργίας θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, εάν "η οικονομία της Ιαπωνίας εξακολουθήσει να βουλιάζει"...

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί η τριμηνιαία επιθεώρηση της "Τράπεζας της Ιαπωνίας", όπου αναφέρονταν τα παράπονα των επιχειρηματικών κονσόρτσιουμ για την αδυναμία της πολιτικής του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο και για την έλλειψη "αποτελεσματικών οικονομικών μέτρων που θα τονώσουν την αγορά"... Υπογραμμιζόταν ιδιαίτερα πως δεν υπάρχουν σημάδια για τη βραχυπρόθεσμη ενθάρρυνση των επιχειρηματιών προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της οικονομίας.

Ολα αυτά ενώ δεν έχουν περάσει μέρες από την απόφαση της κυβέρνησης Χασιμότο να εφαρμόσει πακέτο "μεταρρυθμίσεων στην αγορά" στην κατεύθυνση του πιο "ελεύθερου" ανταγωνισμού. Εξάλλου, τον περασμένο μήνα, το κυβερνών Κόμμα των "Φιλελεύθερων Δημοκρατών" είχε ανακοινώσει οικονομικό πακέτο ύψους 124 δισ. δολαρίων, με προοπτική να "αναζωπυρωθεί" το ενδιαφέρον και η κίνηση στην αγορά, στο οποίο ωστόσο φάνηκε πως δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις των επιχειρηματιών για μείωση της φορολόγησης εισοδήματος των μισθωτών και των εταιριών.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Νάνο

ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αναμένεται, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, να προχωρήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Κριτήριό του: η "πορεία των μεταρρυθμίσεων".

Οπως έλεγε ο πολιτικός σύμβουλος του Νάνο, Βλαντιμίρ Πρέλα, στο "Ρόιτερς", ο πρωθυπουργός "δεν είναι ικανοποιημένος με ορισμένους υπουργούς, αλλά και με την πορεία των μεταρρυθμίσεων (...) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός έχει εξετάσει το θέμα του ανασχηματισμού".

Πιέσεις για την απομάκρυνση ορισμένων υπουργών έχει ασκήσει και το Σοσιαλιστικό κόμμα του Νάνο, εκφράζοντας την "ανησυχία" του για τους αργούς ρυθμούς προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ο Φ. Νάνο προειδοποίησε το Φλεβάρη τα μέλη της κυβέρνησής του ότι θα προχωρήσει σε αντικαταστάσεις υπουργών αν δε βελτιωθεί η επίδοσή τους.

Ο Πρέλα υποστήριξε ότι ο ανασχηματισμός "δε θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης".

Οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται αναγκαίες για τον εξευμενισμό της αλβανικής κοινής γνώμης, αλλά και (κυρίως) για τον διεθνή παράγοντα...

Διέφυγε ύποπτος σφαγών

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπελούλ Τσέλο, διέφυγε από τη χώρα για να αποφύγει έρευνα εναντίον του για παρανομίες. Κατά πληροφορίες, ο Τσέλο έχει καταφύγει στην Ελλάδα, δήλωσαν πηγές της αλβανικής Εισαγγελίας.

Ο Μπ. Τσέλο είναι ύποπτος ότι διέταξε τον εξοπλισμό χιλιάδων υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος (του Σαλί Μπερίσα) πέρυσι, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης.

Εισαγγελείς κατηγορούν επίσης τον Τσέλο ότι δημιούργησε παρανόμως ειδικές αστυνομικές μονάδες για να προστατεύσει τον πρώην Πρόεδρο Μπερίσα. Δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του. Αφού ανακρίθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τσέλο διατάχθηκε να εμφανιστεί και πάλι ενώπιον των εισαγγελέων μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Εκτός από την πρόσφατη φυγή του Τσέλο και άλλοι αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος έχουν διαφύγει. Ο πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, λέγεται πως κρύβεται στην Τουρκία, ενώ ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Ατζίμ Σέχου, έχει καταφύγει στη Γερμανία. Και οι δύο αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις στην Αλβανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρθηκε το "έσχατο εμπόδιο" για το "Ευρώ"

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.- Οι Γερμανοί "ευρωπαϊστές" κανονικά θα πανηγύριζαν, αλλά το υφιστάμενο κλίμα στη χώρα δεν επιτρέπει (για παράδειγμα) στον καγκελάριο Κολ ούτε να μειδιάσει: το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ήρε χτες μηνύσεις που στρέφονταν κατά της εφαρμογής του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ("Ευρώ"), που αποτελούσαν το "έσχατο εμπόδιο" γι' αυτό.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις υποθέσεις ομοφώνως ως "ξεκάθαρα αβάσιμες".

Η πρώτη από τις δύο μηνύσεις είχε κατατεθεί από τέσσερις πανεπιστημιακούς που υποστήριζαν ότι είναι "μη ρεαλιστική" η επίτευξη του οικονομικού στόχου της σύγκλισης και ούτως ή άλλως αντισυνταγματική. Η δεύτερη στρεφόταν υπέρ του αποκλεισμού χωρών όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, που θεωρούνται"υπερχρεωμένες" όσον αφορά το εξωτερικό τους χρέος. Και οι δύο περιπτώσεις κρίθηκαν αβάσιμες.

Με τις εθνικές εκλογές να απέχουν πέντε μήνες, ο Κολ έχει μετατρέψει το ζήτημα σε κεντρικό στην προεκλογική του εκστρατεία. Από την άλλη, ο κυριότερος αντίπαλός του, Γκέρχαρντ Σρέντερ, το χρησιμοποιεί ως "μοχλό" για να στρέψει εναντίον του την κοινή γνώμη, προαγγέλλοντας "μια δύσκολη περίοδο (... ) και οπωσδήποτε όχι ευημερία"...

ΒΟΣΝΙΑ
Ασκηση σύλληψης του Κάρατζιτς ή "συνήθης άσκηση";

ΠΑΛΕ.-

Να επρόκειτο για δοκιμαστική "άσκηση" σύλληψης του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς, ή για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών αρμάτων μάχης στο πλαίσιο μιας "συνήθους" επιθεώρησης; Η αρχική εντύπωση, πάντως, ήταν πως επρόκειτο για το πρώτο...

Ολα ξεκίνησαν νωρίς χτες το πρωί, όταν σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την κατοικία του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Πάλε αναπτύχθηκαν άρματα μάχης και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Δύναμης Σταθεροποίησης (SFOR) στο Πάλε. Στρατιωτικές πηγές από τη "SFOR" δήλωσαν πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν, επίσης, στα γραφεία του Μομτσίλο Κράισνικ, του Σέρβου αντιπροσώπου στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας.

Ωρες αργότερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η ανάπτυξη αρμάτων μάχης στο Πάλε της Βοσνίας "έγινε στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης επιθεώρησης σαν αυτές που πραγματοποιεί η Σταθεροποιητική Δύναμη (SFOR) κάθε βδομάδα". Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για τον εντυπωσιακό χαρακτήρα της χτεσινής ανάπτυξης δυνάμεων, είπε ότι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν αυτό είναι κάτι συνηθισμένο ή "εξαιρετικό"...

Σύλληψη Παλαιστινίου από Ισραηλινούς στρατιώτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ