Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρθηκε το "έσχατο εμπόδιο" για το "Ευρώ"

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.- Οι Γερμανοί "ευρωπαϊστές" κανονικά θα πανηγύριζαν, αλλά το υφιστάμενο κλίμα στη χώρα δεν επιτρέπει (για παράδειγμα) στον καγκελάριο Κολ ούτε να μειδιάσει: το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ήρε χτες μηνύσεις που στρέφονταν κατά της εφαρμογής του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ("Ευρώ"), που αποτελούσαν το "έσχατο εμπόδιο" γι' αυτό.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις υποθέσεις ομοφώνως ως "ξεκάθαρα αβάσιμες".

Η πρώτη από τις δύο μηνύσεις είχε κατατεθεί από τέσσερις πανεπιστημιακούς που υποστήριζαν ότι είναι "μη ρεαλιστική" η επίτευξη του οικονομικού στόχου της σύγκλισης και ούτως ή άλλως αντισυνταγματική. Η δεύτερη στρεφόταν υπέρ του αποκλεισμού χωρών όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, που θεωρούνται"υπερχρεωμένες" όσον αφορά το εξωτερικό τους χρέος. Και οι δύο περιπτώσεις κρίθηκαν αβάσιμες.

Με τις εθνικές εκλογές να απέχουν πέντε μήνες, ο Κολ έχει μετατρέψει το ζήτημα σε κεντρικό στην προεκλογική του εκστρατεία. Από την άλλη, ο κυριότερος αντίπαλός του, Γκέρχαρντ Σρέντερ, το χρησιμοποιεί ως "μοχλό" για να στρέψει εναντίον του την κοινή γνώμη, προαγγέλλοντας "μια δύσκολη περίοδο (... ) και οπωσδήποτε όχι ευημερία"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ