Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογές το 1999;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μπορεί ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, να αρνήθηκε χθες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα εντός του 1998 (δυσαρεστώντας τον αιτούντα εξωκυβερνητικό του σύμμαχο Ντενίζ Μπαϊκάλ) αλλά "έριξε τη βόμβα": "θα διεξαχθούν κάποια στιγμή του χρόνου", είπε, δηλαδή ένα χρόνο ενωρίτερα του προβλεπομένου.

Ο Γιλμάζ πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να αποφύγει την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού που συγκροτεί την κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Μπαϊκάλ: είπε ότι, όπως είχε ζητήσει ο τελευταίος, θα υπάρξει συζήτηση στο Κοινοβούλιο για να καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αλλά πρόσθεσε ότι αυτές "δεν είναι απαραίτητες σύντομα".

Ετσι ικανοποίησε μόνο κατά το ένα σκέλος τον Μπαϊκάλ (που ζητούσε εκλογές το φθινόπωρο με κοινοβουλευτική έγκριση).

Η κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού υπαγορεύεται από την πίεση των στρατηγών: αφ' ενός για να προωθηθεί ένα σκληρότερο νομοθετικό πλαίσιο εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού, και αφ' ετέρου για να απομακρυνθεί η πιθανότητα αποκόμισης πολιτικών ωφελών για το "Κόμμα της Αρετής", που διαδέχτηκε το απαγορευθέν κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν ως το ισχυρότερο στη Βουλή.

Ο τουρκικός Τύπος απέδωσε την πρόθεση του Μπαϊκάλ για εκλογές το φθινόπωρο στην προσπάθεια επανεκλογής του ίδιου στην ηγεσία του κόμματός του.

Ο Μπαϊκάλ απειλούσε να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση αν δεν οριστεί ημερομηνία για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η υποστήριξη των 54 βουλευτών του Μπαϊκάλ είναι απαραίτητη για την κυβέρνηση Γιλμάζ, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ