Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, συναντήθηκε χτες στην προεδρική κατοικία "Ρους", κοντά στη Μόσχα, με τον υποψήφιο πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο, τους προέδρους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ και της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) Γκενάντι Σελεζνιόφ και συμφώνησε για τη διεξαγωγή ευρύτερης "στρογγυλής τράπεζας" με τη συμμετοχή των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την κυβερνητική κρίση στη Ρωσία. Στη συνάντηση μετείχε και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Βαλεντίν Γιουμάσεφ. Αποφασίστηκε ότι η Κρατική Δούμα θα συζητήσει στις 3 Απρίλη τον απολογισμό του Κιριένκο για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και η ψηφοφορία για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει την Τετάρτη, 8 Απρίλη, αφού προηγουμένως, την Τρίτη θα διεξαχθεί η "στρογγυλή τράπεζα". Η συζήτηση στη Δούμα για την έγκριση είχε αρχικά αποφασιστεί να γίνει σήμερα, Παρασκευή, αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της συμφωνίας που επήλθε για τη διεξαγωγή "στρογγυλής τράπεζας". Στη συνάντηση της Τρίτης θα λάβουν μέρος ο Κιριένκο, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, συνδικαλιστές, περιφερειακοί διοικητές, βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπό την προεδρία του Γιέλτσιν. Θα συζητηθούν προτάσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο Γιέλτσιν ζήτησε από τα δυο Σώματα του Κοινοβουλίου να προτείνουν υποψηφίους για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, γίνεται σαφές ότι ο Γιέλτσιν έκανε παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση. Δέχτηκε τη "στρογγυλή τράπεζα" και κάλεσε τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να προτείνουν υποψηφίους για τη νέα κυβέρνηση. Ομως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ιγκορ Σαμντουραζούλοφ διευκρίνισε ότι η νέα κυβέρνηση δε θα είναι κυβέρνηση συνασπισμού διαφόρων κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρόσθεσε: "Θα εξετάσουμε γνώμες, επιλογές, αλλά αυτό δε σημαίνει κυβέρνηση συνασπισμού". Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΡΟ ζητάει από καιρό το σχηματισμό "κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης", που θα στηρίζεται στο συσχετισμό δυνάμεων στο Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, χτες συνήλθε, κεκλεισμένων των θυρών, η έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ με κύριο θέμα τη στάση του κόμματος ενόψει της επικύρωσης του νέου πρωθυπουργού από την Κρατική Δούμα. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την Ολομέλεια, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το ΚΚΡΟ δε θα υποστηρίξει σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες στην Κρατική Δούμα ως πρωθυπουργό τον υποψήφιο του Προέδρου Γιέλτσιν, Σεργκέι Κιριένκο.

Τέλος, ο Γιέλτσιν έστειλε επιστολή προς την Κρατική Δούμα, με την οποία ανανεώνει το αίτημά του προς τους βουλευτές να εγκρίνουν το διορισμό του Κιριένκο ως πρωθυπουργού. Μ' αυτό δίνει στη Δούμα περιθώριο άλλης μιας βδομάδας να αποφασίσει σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιριένκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ