Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δημοψήφισμα για το Κόσσοβο ζητά ο Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να αποφασίσει ο σερβικός λαός εάν αποδέχεται την ξένη μεσολάβηση για την εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος απέρριψε την ξένη μεσολάβηση στις συνομιλίες με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, διατύπωσε την πρόταση αυτή σε επιστολές του προς τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, καθώς και τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου. Το ερώτημα που πρότεινε να τεθεί στο εκλογικό σώμα είναι ένα: "Δέχεστε τη συμμετοχή ξένων εκπροσώπων στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου;".

Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα το Βελιγράδι αρνούνταν κάθε ξένη διαμεσολάβηση στο Κοσσυφοπέδιο, θεωρώντας το ζήτημα ως αποκλειστική εσωτερική υπόθεση της Σερβίας. Με το αίτημα, όμως, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, φαίνεται πως ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προτιμά να αναθέσει στους ψηφοφόρους την απόφαση για το εάν θα παίξουν το ρόλο του διαιτητή στο Κόσσοβο οι μεγάλες δυνάμεις. Ο ίδιος πάντως επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς με σκληρά λόγια κατά των δυνάμεων που συγκροτούν την "Ομάδα Επαφής", χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικά αρνητικό και επιθετικό" το αίτημά τους για τη μεσολάβηση ξένων στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ