Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Νάνο

ΤΙΡΑΝΑ.-

Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του αναμένεται, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, να προχωρήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Κριτήριό του: η "πορεία των μεταρρυθμίσεων".

Οπως έλεγε ο πολιτικός σύμβουλος του Νάνο, Βλαντιμίρ Πρέλα, στο "Ρόιτερς", ο πρωθυπουργός "δεν είναι ικανοποιημένος με ορισμένους υπουργούς, αλλά και με την πορεία των μεταρρυθμίσεων (...) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός έχει εξετάσει το θέμα του ανασχηματισμού".

Πιέσεις για την απομάκρυνση ορισμένων υπουργών έχει ασκήσει και το Σοσιαλιστικό κόμμα του Νάνο, εκφράζοντας την "ανησυχία" του για τους αργούς ρυθμούς προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ο Φ. Νάνο προειδοποίησε το Φλεβάρη τα μέλη της κυβέρνησής του ότι θα προχωρήσει σε αντικαταστάσεις υπουργών αν δε βελτιωθεί η επίδοσή τους.

Ο Πρέλα υποστήριξε ότι ο ανασχηματισμός "δε θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης".

Οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται αναγκαίες για τον εξευμενισμό της αλβανικής κοινής γνώμης, αλλά και (κυρίως) για τον διεθνή παράγοντα...

Διέφυγε ύποπτος σφαγών

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπελούλ Τσέλο, διέφυγε από τη χώρα για να αποφύγει έρευνα εναντίον του για παρανομίες. Κατά πληροφορίες, ο Τσέλο έχει καταφύγει στην Ελλάδα, δήλωσαν πηγές της αλβανικής Εισαγγελίας.

Ο Μπ. Τσέλο είναι ύποπτος ότι διέταξε τον εξοπλισμό χιλιάδων υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος (του Σαλί Μπερίσα) πέρυσι, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης.

Εισαγγελείς κατηγορούν επίσης τον Τσέλο ότι δημιούργησε παρανόμως ειδικές αστυνομικές μονάδες για να προστατεύσει τον πρώην Πρόεδρο Μπερίσα. Δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του. Αφού ανακρίθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τσέλο διατάχθηκε να εμφανιστεί και πάλι ενώπιον των εισαγγελέων μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Εκτός από την πρόσφατη φυγή του Τσέλο και άλλοι αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος έχουν διαφύγει. Ο πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, λέγεται πως κρύβεται στην Τουρκία, ενώ ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Ατζίμ Σέχου, έχει καταφύγει στη Γερμανία. Και οι δύο αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ