ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απάντηση, η μεγάλη συμμετοχή

Με τη μεγάλη τους συμμετοχή στις προχτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, δεκάδες χιλιάδες νέοι έστειλαν σαφές μήνυμα σε όλους τους επίδοξους ...νεκροθάφτες του φοιτητικού κινήματος. Η συμμετοχή κυμάνθηκε σχεδόν στα ίδια με πέρσι επίπεδα και αυτό ήταν η καλύτερη απάντηση στα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, που προπαγάνδιζαν την αποχή από τις εκλογές.

Πρώτη δύναμη παραμένει, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ, σημειώνοντας όμως πτώση σε σχέση με πέρσι. Πτώση σημειώνει και η ΠΑΣΠ που ακολουθεί, ενώ οι ΠΚΣ καταγράφονται ως η τρίτη δύναμη και αυτό δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν.

Ομως και φέτος, όπως κάθε χρόνο από τότε που η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ, λόγω των γνωστών αρνητικών συσχετισμών, έχουν πάψει πλέον να εκδίδουν συγκεντρωτικά αποτελέσματα, οι παρατάξεις έδωσαν στη δημοσιότητα τα δικά τους στοιχεία.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών επισήμανε την "απόλυτη ιδεολογική και πολιτική πρωτοκαθεδρία της φιλελεύθερης παράταξης". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ σε 108 από 110 σχολές, οι ΠΚΣ συγκεντρώνουν το 11.93% έναντι 8.67% πέρσι, η ίδια συγκεντρώνει το 39,7% με πτώση σε ψήφους και άνοδο σε ποσοστό, η ΠΑΣΠ το 19.38% σημειώνοντας πτώση, και η ΕΑΑΚ 7.64%, σημειώνοντας μικρή άνοδο.

Στα ΤΕΙ, τα αποτελέσματα που δίνει στη δημοσιότητα η ΔΑΠ για 30 από 48 σχολές την αναδεικνύουν σε πρώτη δύναμη με 44.8%, την ΠΑΣΠ δεύτερη με 26.5%, και ακολουθούν ΠΚΣ με 12.3% και ΕΑΑΚ με 3.4%.

  • Με μια σαφή αιχμή κατά της κυβέρνησης, η νεολαία ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση της τονίζει ότι "τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών αποδεικνύουν ότι την ώρα που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται". Η ΠΑΣΠ σε άλλη ανακοίνωση επισημαίνει την αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε σε 113 τμήματα και σχολές οι ΠΚΣ συγκεντρώνουν το 10.72%, η ΠΑΣΠ το 21.38%, η ΔΑΠ 32.85% και οι ΕΑΑΚ 9.10%.

Αντίστοιχα στα ΤΕΙ, σε σύνολο 43 σχολών από τις 48, σύμφωνα με την ΠΑΣΠ οι ΠΚΣ συγκεντρώνουν το 12.8% με άνοδο 3.6%, η ΠΑΣΠ το 31.4%, η ΔΑΠ το 36.3% και οι ΕΑΑΚ 3.6%.

  • Σε ανακοίνωση της η "Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) " (που σημειώνει την άνοδο των ΠΚΣ), αναφέρει τα εξής αποτελέσματα, για 113 συλλόγους: ΠΚΣ 10.85%, ΕΑΑΚ 10.53%, ΔΑΠ 32.46%, ΠΑΣΠ 20.82%. Η ΕΑΑΚ δεν εξέδωσε αποτελέσματα για τις σχολές των ΤΕΙ.
ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΑΣ
Νόθευσαν το αποτέλεσμα ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στο σύλλογο φοιτητών ΤΕΦΑΑ, από τις παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, οι οποίες δε δίστασαν "να προχωρήσουν πραξικοπηματικά σε συστηματική ακύρωση ψηφοδελτίων της ΠΚΣ με στόχο την τεχνητή μείωση της δύναμής της", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΤΕΦΑΑ,τονίζοντας μάλιστα ότι οι παρατάξεις αυτές, λίγες μέρες νωρίτερα συνωμότησαν για τον αποκλεισμό της ΠΚΣ από την εφορευτική επιτροπή του Συλλόγου φοιτητών ΤΕΦΑΑ. "Ο φόβος τους μπροστά στη δυναμική άνοδο της ΠΚΣ στο ΤΕΦΑΑ, όπως και πανελλαδικά, που αποτελεί και ταυτόχρονα καταδίκη από τους φοιτητές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης, για άλλη μια φορά τους ανάγκασε να πετάξουν τις μάσκες και να συμμαχήσουν μπροστά στον κοινό "εχθρό", το φοιτητικό κίνημα και τη δύναμη που με συνέπεια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών, την ΠΚΣ", τονίζει η ΠΚΣ στην ανακοίνωση.

Η ΠΚΣ προειδοποιεί τους ποικιλόχρωμους κυβερνητικούς υπαλλήλους ότι οι αυταρχικές αυτές μεθοδεύσεις δε θα περάσουν, σημειώνοντας ότι "δεν είναι ικανές να κάμψουν ούτε την πρωτοπόρα δράση της ΠΚΣ στο φοιτητικό κίνημα ούτε την αντίσταση των φοιτητών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Να 'ναι σίγουρες οι παρατάξεις αυτές ότι οι φοιτητές θα τους βάλουν στο περιθώριο, θα απομονώσουν τους κήρυκες της συναίνεσης και της υποταγής στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της υπονόμευσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Την καλύτερη απάντηση την έδωσαν και θα συνεχίσουν να τη δίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές με τους αγώνες τους μαζί με το λαό κόντρα στην πολιτική αυτή, με τη μαζική ενίσχυση της ΠΚΣ, με την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα για Πανσπουδαστική αντεπίθεση", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εφάρμοσαν πλειοψηφικό σύστημα!

Καταγγελία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας

Την αντιδημοκρατική ενέργεια του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνεχεία της Εφορευτικής Επιτροπής του Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εφάρμοσαν πλειοψηφικό σύστημα για την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές, αντί του αναλογικού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Μάλιστα, την απόφαση να αντικατασταθεί το αναλογικό σύστημα μεπλειοψηφικό πάρθηκε από γενική συνέλευση, η οποία όμως δεν είχε απαρτία.

Οι ΠΚΣ αντέδρασαν για την αλλαγή του συστήματος, και, όπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους, η απάντηση που πήραν από το ΔΣ και την Εφορευτική Επιτροπή ήταν ότι "στο τέλος μάς έκαναν και χάρη που μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε στη διαδικασία, διότι το καταστατικό του Τμήματος απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές πολιτικών παρατάξεων (άρα και τη διακίνηση ιδεών) πράγμα που μας γυρίζει σε παλιότερες εποχές και ξεσκεπάζει τη φασίζουσα νοοτροπία τους".

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να ακυρώσουν τις εκλογές - μαϊμού και να συστρατευτούν με τις ΠΚΣ, για να βγούμε ενωτικά - αγωνιστικά στην αντεπίθεση για την ανατροπή του συντηρητικού μπλοκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ