ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Να της αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια

Διαβάσαμε στο "Ενημερωτικό Δελτίο" της ΠΕΕΠΠ, τη δήλωση του κ. Γ. Ρωμαίου στην Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε πρώην πολιτικούς πρόσφυγες. Τόνισε μεταξύ άλλων: "...Εάν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για κάποιους πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν την ελληνική ιθαγένεια και έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπει η απόφαση - διότι τώρα υπάρχει και αυτή η προϋπόθεση - δεν έχω αντίρρηση να τα δω και δημόσια"!

Η κόρη μας Σοφία Ματεγιου γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία, παντρεύτηκε Τσέχο και απόκτησε την τσέχικη ιθαγένεια. Το Νοέμβρη του 1997, επαναπατρίστηκε, αλλά έως σήμερα δεν μπόρεσε να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, παρ' όλο που εμείς οι γονείς της - πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία - επαναπατριστήκαμε το 1985 και πήραμε την ελληνική ιθαγένεια. Πώς είναι δυνατόν η κόρη μας να μην μπορεί να την αποκτήσει;

Χωρίς αυτήν, της δημιουργούνται πολλά προβλήματα, παραμονής και εξεύρεσης εργασίας. Γι' αυτό παρακαλούμε τον κ. υπουργό να φροντίσει αυτό το θέμα, που είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί μας.

Τα στοιχεία της κόρης μας είναι: Σοφία Ματεγιου το γένος Γκέρα. Γεννήθηκε στις 31 - 8 - 1956 στην Τσεχοσλοβακία και σήμερα είναι κάτοικος Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Ι. Πετρίδη 15, ΤΚ 593.00).

ΘΩΜΑΣ και ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΚΕΡΑ

Αλεξάνδρεια Πιερίας

Το σαμποτάζ στο Βελεστίνο το Μάρτη του 1943

Πριν 55 χρόνια, το βράδυ της 22ας προς 23ης του Μάρτη 1943, οι Αντιστασιακές ΕΑΜικές Οργανώσεις περιοχής Βελεστίνου, σε συνεργασία και με τη βοήθεια της ΕΑΜικής Οργάνωσης των Σιδηροδρομικών, οργανώνουν και πραγματοποιούν εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας με 33 βαγόνια, φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό, (ιματισμό, φάρμακα, πολεμικό υλικό). Συλλαμβάνουν και αιχμαλωτίζουν την ιταλική φρουρά που συνόδευε το τρένο, ύστερα από συμπλοκή λίγο έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Βελεστίνου, κοντά στα χωριά Χλόη και Ριζόμυλο και μετά τη λαφυραγώγησή του, το ανατινάζουν.

Αυτή την περίοδο έχουμε ανάπτυξη του ΕΑΜικού Κινήματος πανελλαδικά. Στην εργατούπολη του Βόλου από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής συγκροτήθηκαν οι αντιστασιακές ΕΑΜικές Οργανώσεις. Η Εθνική Αλληλεγγύη (ΕΑ) πρωτοστατεί στα λαϊκά συσσίτια για να σταματήσουν οι θάνατοι από την πείνα.

Το Εργατικό ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) είναι μπροστάρης στους διεκδικητικούς αγώνες. Κινητοποιείται ο βολιώτικος λαός, ενάντια στην επιστράτευση, ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής κλπ.

Μεγάλη είναι η βοήθεια που δόθηκε, από τις οργανώσεις μαγνησίας του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, ΕΑ.

Το "Στρατηγείο" Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ που συγκροτήθηκε το Γενάρη του 1943, σε συνεργασία στελεχών των ΕΑΜικών οργανώσεων των μόνιμων και εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, αποφάσισε την ανάπτυξη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Συγκροτήθηκε και η Περιφερειακή Επιτροπή των εφεδροελασίτικων τμημάτων Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, η οποία μετά τον Ιούλη του 1943, μετονομάστηκε Μεραρχία Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Η Απόφαση για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας πάρθηκε ύστερα από πολυήμερη μελέτη, από τα στελέχη του Επιτελείου της ΠΕ Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο ακούραστος Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος). Με τη συμμετοχή της ομάδας ανταρτών του Βαγγέλη Πούλιου (Λαρισινού). Και επίσης με τη βοήθεια της ΕΑΜικής οργάνωσης των σιδηροδρομικών Βελεστίνου. Ο εφεδροελασίτης Χαράλαμπος Αραμπατζής, συντηρητής της γραμμής, εργάτης σιδηροδρόμων, ανέλαβε να ξηλώσει και συνέβαλε στον εκτροχιασμό του τρένου.

Η επιχείρηση πέτυχε. Συνέλαβαν τους συνοδούς Ιταλούς στρατιώτες και με κάρα και ζώα μεταφέρθηκε στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή το περισσότερο πολεμικό υλικό που βρισκόταν στο τρένο.

Διακόπηκε για πολλές μέρες η συγκοινωνία Βόλου - Λάρισας.

Οι κατοχικές δυνάμεις της Λάρισας την επομένη μέρα της ανατίναξης, μαζί με τους ΕΑΣΑΔίτες συνεργάτες τους, φτάσανε στην περιοχή και λεηλάτησαν τα χωριά Κόνιαρι, Νταμπεγλί, Ριζόμυλο και βάλαν φωτιά στα περισσότερα σπίτια. Δέκα γέροντες που βρήκαν στα χωριά, τους δολοφόνησαν. Ανάμεσά τους τους Δ. Συρταριώτη και Γ. Μακρή. Την ίδια μέρα οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί της Μόσχας και του Λονδίνου αναφέρθηκαν στο σαμποτάζ και με πολύ επαινετικά λόγια στους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Την περίοδο αυτή οι αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ πλήθαιναν, γύριζαν στα χωριά και μαζί με τους πολίτες τραγουδούσαν: ".. Αντάρτικο κύμα φουντώνει, Νέα ζωή προχωρεί.. ".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ

ΠΕΑΕΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Να στηθεί το Μνημείο!

Αυτό που συμβαίνει στο Μαρούσι με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης είναι απαράδεκτο. Η ανέγερση του Μνημείου είναι αίτημα των αντιστασιακών, δέσμευση του δημάρχου κ. Τζανίκου, απόφαση της Αυτοδιοίκησης. Ομως, για πολλά χρόνια παραμένει στα χαρτιά, παραπέμπεται στις "ελληνικές καλένδες" και δεν πραγματοποιείται. Γιατί;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, από την πρώτη εκλογή της, αποφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση της προηγούμενης, για την ανέγερση του μνημείου στην ομώνυμη πλατεία "Εθνικής Αντίστασης". Συστάθηκε επιτροπή, της οποίας σκοπός ήταν να προκηρύξει διαγωνισμό.

Το έργο ανατέθηκε στον γλύπτη Παύλο Κουγιουμτζή. Για τη μορφή του μνημείου η επιτροπή πρότεινε να φέρει τα σύμβολα του αγώνα 1941 - 1944.

Το πρόπλασμα που παρουσίασε ο καλλιτέχνης με τον αντάρτη ένοπλο, προκάλεσε την αντίδραση και τους χαρακτηρισμούς ορισμένων δημοτικών συμβούλων που θυμίζουν άλλες εποχές και απορρίφθηκε. Οι κύριοι αυτοί δεν ήθελαν τον αντάρτη με το όπλο του. Υποχώρησαν. Αλλα στη συνέχεια θέλουν το μνημείο να γράφει "Ενιαία Εθνική Αντίσταση"! Εν γνώσει τους ότι σε κανένα μνημείο δεν υπάρχει τέτοια επιγραφή. Παντού αναγράφεται "Εθνική Αντίσταση". Αυτό ισχύει γενικά και επίσημα με την αναγνώρισή της.

Πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Με στόχο τον αποχρωματισμό της Αντίστασης. Τον αφοπλισμό του σημερινού αγώνα. Τον αποπροσανατολισμό της νέας γενιάς. Θέλουν μια Αντίσταση, που να τους βολεύει όλους. Ανώδυνη και ακίνδυνη στην πολιτεία και την πολιτική των "γέσμεν" σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ο δήμαρχος κ. Τζανίκος, που είναι από τους πρωτεργάτες της πολιτικής της "νέας τάξης" και του "ευρωπαϊσμού" στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τι κάνει; Τα αποδέχεται όλα αυτά. Ενδίδει στις πιέσεις, αν δεν τις υποκινεί για γνωστούς λόγους. Τις εκμεταλλεύεται. Ετσι, επί χρόνια υπόσχεται, αλλά αρνείται να στήσει το μνημείο. Ενώ, επίσης επί χρόνια, μας κάνει τον "φιλοαντιστασιακό". Επιτέλους, είναι καιρός η κωμωδία και η κοροϊδία να πάρει τέλος.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, με ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο και το ΔΣ, διαμαρτύρεται έντονα. Καλεί το λαό του Αμαρουσίου να συμπαρασταθεί. Και απαιτεί να ανεγερθεί το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς άλλες κωλυσιεργίες και αναβολές. Αρκετά!

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ και συγγενείς των θυμάτων τελούν την Κυριακή 5-4-98 στις 11 πμ το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στον Αγιο Φανούριο, τόπο που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές: Βασίλης Μελέτης, Ηλίας Σπυρογιαννάκης.Θα τιμηθούν οι 43 ήρωες αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ της περιοχής Λουτρακίου - Περαχώρας. Καλείται ο λαός της περιοχής να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινά την ίδια μέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952, 3844.853.

- Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ παίρνει μέρος στην εκδήλωση και καλεί τα μέλη του την ίδια ημέρα να συναντηθούν στις 8 πμ στον Ηλ. Σταθμό Πετραλώνων να ξεκινήσουν για το Λουτράκι.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τις Γενικές τους Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
  • Το Σάββατο 4-4-98:

- ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ στις 11 πμ,στην Κρητική Εστία (Στράβωνος 12). Καλούνται τα μέλη να παρευρεθούν.

- ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ στις 10.30 πμ στο Α ΚΑΠΗ της περιοχής. (Η Συνέλευση είναι οριστική).

  • Επίσης την Κυριακή 5-4-98:

- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στις 10.30 πμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76).

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ στις 10 πμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

- ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ στις 10.30 πμ,στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30 πμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (είσοδος από Αρτης).

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ στις 10.30 πμ στα γραφεία του Παραρτήματος, Γρηγορίου Λαμπράκη 217.

- ΙΛΙΟΥ (Νέα Λιόσια) στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

- ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ στις 11 πμ στην αίθουσα των "Δημοκρατικών Γυναικών" στην πλατεία Μελισσίων.

- ΜΟΣΧΑΤΟΥ στις 10.30 πμ στο γραφείο του παρ/τος (Σωκράτους 29).

- ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ (Θεσσαλονίκης) στις 10.30 πμ στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Ολύμπου 97.

  • Ακόμη την Τετάρτη 8-4-98:

- ΠΕΙΡΑΙΑ στις 5 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

- ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,στις 6 μμ,στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).

Από τη δράση των Παραρτημάτων

Κυψέλη

Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενέκριναν οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Κυψέλης της ΠΕΑΕΑ, στη Γενική τους Συνέλευση στις 22 - 3 - 98.

Σ' αυτό καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, για την αδιαφορία που δείχνει όσον αφορά τη λύση των προβλημάτων τους.

Αναφέρονται, επίσης, στην υποτίμηση της δραχμής που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, διαμαρτύρονται για τη μεσολάβηση των Αμερικάνων και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με σκοπό την άμεση επέμβαση σε κάθε λαϊκό κίνημα, που ζητά την ελευθερία και ανεξαρτησία του.

"Εμείς - γράφουν - που πολεμήσαμε στα βουνά της Αλβανίας τον ιταλικό φασισμό και στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας το ναζισμό, είμαστε ευαίσθητοι σε τέτοιες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο και στη Νέα Γιουγκοσλαβία κοντά στα σύνορά μας και απαιτούμε: "Οχι στη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών"".

Ζωγράφου

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει τις ανθελληνικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, με τις οποίες αμφισβητεί τα σύνορα της χώρας και υποστηρίζει τη γενικότερη αμερικάνικη πολιτική στα Βαλκάνια και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Πολιτική, η οποία γέννα εστίες πολέμου και αναταραχής, με σκοπό την επικυριαρχία και καταλήστευση των λαών της περιοχής.

Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων

Στις 25/1/98 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών του Ενωτικού Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών και Φίλων της ΕΑ.Ακολούθησε απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, έγιναν οι αρχαιρεσίες και κόπηκε η πίτα του Συνδέσμου.

Τα εκλεγέντα μέλη συνήλθαν σε σώμα και εξέλεξαν πρόεδρο του ΔΣ τον Α. Σώλο, αντιπρόεδρο τον Α. Χατζηγεωργίου, γραμματέα τον Ν. Σκιαδά και ταμία τον Βαγγέλη Παληγιαννόπουλο.

Η Συνέλευση του ΣΦΕΑ

Η Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-74 (ΣΦΕΑ) θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε την ερχόμενη Κυριακή 5-4-98 στις 10 πμ,στην αίθουσα του ΣυνδικάτουΟικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.

Θέματα:

- Απολογισμός δράσης του ΔΣ.

- Οικονομικός απολογισμός.

- Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

- Εγκριση απολογισμού δράσης, οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού.

- Προγραμματισμός δράσης.

- Προτάσεις.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Για πρώτη φορά η γενιά της Αντίστασης Νέας Ιωνίας, καταθέτει τη γραπτή της μαρτυρία μέσα από το το βιβλίο "ΙΩΝΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" που πρόσφατα εκδόθηκε από το Παράρτημα Νέας Ιωνίας (Αττικής) της ΠΕΑΕΑ. Βασίζεται σε αφηγήσεις αγωνιστών με την "οπτική γωνιά" που ο καθένας είδε και βίωσε τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Αφιερώνεται σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας.

Η παρουσίαση του βιβλίου πρόκειται να γίνει σύντομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ