ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Επιασαν δουλιά οι προβοκάτορες

Το έσχατο όριο της αθλιότητας έχουν αγγίξει οι φιλοκυβερνητικοί νομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάτρα οι οποίοι, έντρομοι από την ευρύτερη αποδοχή που συγκεντρώνουν οι θέσεις της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά", χρησιμοποιούν γκαιμπελίστικες ασφαλίτικες μεθόδους προσπαθώντας να προβοκάρουν τον συνδυασμό και το ΚΚΕ. Ετσι, στο χτεσινό φύλλο της τοπικής εφημερίδας "ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ", εμφανίστηκε ανώνυμο "ρεπορτάζ" το οποίο(παρα) πληροφορούσε πως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τάχα επισκέφθηκε την προηγούμενη βδομάδα την Πάτρα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Παναγιώτη Κοσιώνη και συζήτησε μαζί του την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Κίνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με "αποκλειστικές πληροφορίες"(που βγήκαν από το αρρωστημένο μυαλό των πολιτικών προϊσταμένων του ανώνυμου αρθρογράφου) "η κ. Παπαρήγα ζήτησε από τον κ. Κοσιώνη να μην κινηθεί σε στενά κομματικά πλαίσια αλλά να υπάρξει "άνοιγμα" στην τοπική κοινωνία".

Το ανώνυμο λασπογράφημα είναι όχι απλά ψευδές, καθώς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν έχει ακόμη επισκεφθεί την Πάτρα (σ.σ. θα το κάνει στις 8 και 9 Απρίλη) αλλά και επειδή το ΚΚΕ δε χρησιμοποιεί τακτικές τυφλοπόντικα αλλά δημόσια και καθαρά εκθέτει τις προτάσεις του και δημοσιοποιεί την εκλογική τακτική του. Οι ιθύνοντες της εφημερίδας δεν μπορούν να επικαλεστούν ούτε το "άλλοθι" της... Πρωταπριλιάς, αφού το δημοσίευσαν "αποκλειστικά" στις 2 του μηνός. Είναι, λοιπόν, φανερό πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα γράφτηκε κατά παραγγελίαν από κάποιους δημοτικούς καρεκλοκένταυρους που ανησυχούν για τις θέσεις τους βλέποντας πως η Κίνηση "Πάτρα Μπροστά" κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη του λαού της Πάτρας.

Καταγγέλλοντας το προβοκατόρικο γκαιμπελίστικο λιβελογράφημα, η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

"Στο φύλλο της 2ας Απρίλη της εφημερίδας "ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ" δημοσιεύονταν δήθεν "αποκλειστικές πληροφορίες" της εφημερίδας ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Πάτρα για τα Δημοτικά.

1. Πρόκειται για ψεύτικη είδηση γιατί είναι σε όλους γνωστό ότι η Αλέκα Παπαρήγα δεν επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα την Πάτρα.

2. Είναι η συνέχεια ανάλογων τέτοιων "πληροφοριών" που βλέπουν κατά περιόδους το φως της δημοσιότητας.

3. Με την ευκαιρία, όμως, της ψευδούς είδησης θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή του λαού της Πάτρας σε ορισμένα ζητήματα:

α) Ενόψει της μεγάλης μάχης των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, ο λαός της Πάτρας δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη σε διάφορα κατασκευασμένα δημοσιεύματα και ψευδείς ειδήσεις που σίγουρα απεργάζονται ορισμένοι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

β) Προειδοποιούμε το λαό της Πάτρας ότι, μπροστά στην ανάπτυξη των αγώνων και της μάχης για τις εκλογές της ΤΑ, θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας "ειδήσεις" παρόμοιου τύπου, οι οποίες θα έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν από τα σοβαρά προβλήματα και να εγκλωβίσουν το λαό σε ανώδυνες για την κυβέρνηση λύσεις".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αναβάλλεται για τον Ιούνη ο διαγωνισμός

Ανακοίνωση του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Ανθόπουλου, με αφορμή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα

Για το πρώτο 15ήμερο του Ιούνη, μεταθέτει το διαγωνισμό για την πρόσληψη καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας, ομολογώντας ότι το κάνει φοβούμενο τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα: "Σας πληροφορώ ότι δε θα χρειαστεί να απολύσουμε κανέναν από αυτούς τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ο διαγωνισμός θα γίνει το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου όταν θα έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και όταν θα έχει λήξει το σχολικό έτος, για να διεξαχθεί με ομαλότητα ο διαγωνισμός".

Αντικείμενο της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που χαρακτήριζε τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών καθηγητών ως "αδικαιολόγητη απουσία" από την εργασία τους, ανοίγοντας το δρόμο για πειθαρχικά μέτρα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: "Φοβερίζετε τους αναπληρωτές καθηγητές, ώστε να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Το τι κινητοποιήσεις θα κάνουν, το ποια μορφή κινητοποιήσεων θα κάνουν, είναι δικό τους θέμα, των συλλόγων τους και των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Αλλά εσείς στέλνετε αυτή την εγκύκλιο για να τους φοβερίσετε".

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, έθεσε θέμα σχετικά με το αν είναι δυνατόν να απεργεί αναπληρωτής καθηγητής, προσθέτοντας ότι είναι και θέμα εκπαιδευτικού παραδείγματος προς τους μαθητές, όταν οι αναπληρωτές καθηγητές τους ζητούν την... κατάργηση ενός νόμου του κράτους!

Ελπιδοφόρο μήνυμα

Ενα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ήταν τελικά το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών της 1ης Απρίλη. Πήραν το μάθημά τους οι επίδοξοι νεκροθάφτες του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος που, ο καθένας από τη δική του θέση, αφού επιδόθηκαν σε έναν αγώνα να πείσουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές για το "τέλος" του φοιτητικού κινήματος και των μαζικών του διαδικασιών, αγνόησαν επιδεικτικά εκείνους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που προσήλθαν στις κάλπες και προτίμησαν να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη "αποχή". Υπήρξε, βέβαια και η αποχή. Ομως κάποιοι επιλέγουν την τακτική να απομονώσουν μια "αλήθεια" για να κρύψουν την αλήθεια στο σύνολό της. Και αυτή είναι ότι περισσότεροι από 60.000φοιτητές και σπουδαστές ψήφισαν την 1η Απρίλη. Και ακόμη, ότι με την ψήφο τους καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική ενισχύοντας σημαντικά τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, τη δύναμη που εναντιώθηκε αποφασιστικά μέσα στα αμφιθέατρα και έξω στους δρόμους σ' αυτή την πολιτική, κατονόμασε τους υπεύθυνους και το μόνο που υποσχέθηκε στους φοιτητές είναι ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την ανάπτυξη πολύμορφων μετωπικών αγώνων για την απόκρουσή της.

Την άνοδο των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας δεν τολμά σήμερα να την αμφισβητήσει κανένας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μίλησαν προχτές και το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση σε ποσοστά και σε ψήφους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, της μόνης και με ξεκάθαρες θέσεις συγκροτημένης δύναμης. Και είναι αυτή ακριβώς, η άνοδος των ΠΚΣ, που δίνει το στίγμα για το βασικό πολιτικό μήνυμα το οποίο αβίαστα δείχνει ότι δυναμώνει ο πόλος της αντίστασης στη συντηρητική πολιτική, στα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πολιτική εκείνη, που παίζει στα διεθνή χρηματιστήρια τις ζωές των παιδιών, που σπουδάζουν και δουλεύουν και δε διστάζει να προχωρά στην "υποτίμηση" του μέλλοντός τους.

Η επιβεβαίωση των θέσεων των ΠΚΣ και η αποδοχή που συναντά η άλλη πρόταση, η πρόταση για αγώνα, η συνειδητοποίηση της ανάγκης από ευρύτερα στρώματα της νεολαίας για αντίσταση και "ενωτική - αγωνιστική αντεπίθεση" δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες για την παραπέρα αγωνιστική τους πορεία. Με την προχτεσινή ψήφο τους, οι φοιτητές και οι σπουδαστές απάντησαν και σε εκείνες τις δυνάμεις μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που είτε προπαγανδίζουν απροκάλυπτα, είτε στηρίζουν με τον τρόπο τους τη συντηρητική πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματά τους.

Οι εκλογές όμως τέλειωσαν και από την επόμενη κιόλας μέρα, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, από καλύτερες θέσεις, συνεχίζουν με τη νέα ορμή που τους έδωσαν οι ίδιοι οι φοιτητές και σπουδαστές τον αγώνα για την αναγέννηση και την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Ο αγώνας είναι μακρύς και οι συσχετισμοί παραμένουν ακόμη αρνητικοί για το φοιτητικό κίνημα και την ανάγκη οργάνωσης της αντεπίθεσής του στην αντιεκπαιδευτική επίθεση. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας αποτελούν εγγύηση σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί ενισχυμένες με τη δύναμη που τους έδωσαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές θέλουν και μπορούν να παλέψουν ώστε το φοιτητικό κίνημα να συναντηθεί με τους αγώνες όλων εκείνων, που αντιπαλεύουν τις δυνάμεις της αντίδρασης, για ένα καλύτερο αύριο στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή.

"9Ο2" ΤV

Παρακολουθήστε, απόψε στις 8 το βράδυ, την έρευνα της τηλεόρασης του "902", στην εκπομπή "ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ". Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός μιλάει με τεχνικούς της ΔΕΗ, για τις συνθήκες εργασίας τους.

Στην Εύβοια σήμερα η Αλ. Παπαρήγα

Το Μαντούδι και τη Λίμνη Ευβοίας επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί τη ΒΙΟΜΑΓΝ,όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας. Αργότερα, στις 12.30 μμ,θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Λίμνης και τους κοινοτάρχες του Συμβουλίου Περιοχής της 11ης Εδαφικής Περιφέρειας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λίμνης.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μαντούδι στις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ