ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανορωσικές "κόντρες" στη Λευκωσία

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου σπεύδουν οι "ειδικοί" απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον και της Μόσχας

"Ειδικοί" απεσταλμένοι από Ουάσιγκτον και Μόσχα σπεύδουν στην Κύπρο, καθώς οι διπλωματικές διεργασίες εισέρχονται σε εξαιρετικά λεπτή φάση και το θέμα των εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ειδικός απεσταλμένος του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, το Σάββατο. Μια το πρωί και μια το απόγευμα, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά σε πιθανή πρόταση για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάςπαρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου.

Στη Λευκωσία βρίσκεται από χτες και ο Βλ. Τζιτσόφ, ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Κυπριακό. Ο Ρώσος διπλωμάτης, πριν φτάσει στην Κύπρο, πέρασε από την Αθήνα και συναντήθηκε με τον υφυπουργό εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη. Στις δηλώσεις του, ο Βλ. Τζιτσόφ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας του να παίξει το ρόλο που της αναλογεί για τη διευθέτηση του προβλήματος, σημειώνοντας πως κατά την άποψη της χώρας του η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της παραγγελίας για τους πυραύλους "S-300", βοηθά τις διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος.

Αντίθετη άποψη, πάντως, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι ρωσικοί πύραυλοι, ακόμη και αν εγκατασταθούν στην Ελλάδα αντί την Κύπρο, θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα.

Ο υπουργός Τύπου στην Αθήνα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε "πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική άμυνας και εξωτερική πολιτική με βάση τα εθνικά συμφέροντα και με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στη Λευκωσία, εάν κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας προκύψει κάτι σημαντικό, ο Γλ. Κληρίδης θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ιερόσυλοι καταστρέφουν ελληνικό νεκροταφείο

Διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση, σήμερα, στην τουρκική πρεσβεία

Με διάβημα που θα επιδοθεί σήμερα σε υπάλληλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα θα διαμαρτυρηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σύληση του ελληνικού νεκροταφείου του Κουρτουλούς.

Η ιεροσυλία, έργο αγνώστων, έγινε τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου και αρχικά η ελληνική κυβέρνηση δε θέλησε να σηκωθούν οι τόνοι, επιχειρώντας να αποσιωπηθεί η καταστροφή 51 τάφων και η σύληση κάποιων από αυτούς. Την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, το γεγονός διέρρευσε στον Τύπο, πράγμα που ανάγκασε την Αθήνα να αντιδράσει με δηλώσεις του υπουργού Τύπου ο οποίος χτες καταδίκασε το γεγονός σημειώνοντας πως αν και στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες πράξεις, οι ένοχοι δεν εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Τη σύληση του ελληνικού νεκροταφείου του Κουρτουλούς, αποδοκίμασε χτες Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"Η επίθεση απ' όποιον και αν έγινε, όποιον στόχο και αν είχε, δε μας πτοεί, θα συνεχίσουμε εδώ πιστοί στο καθήκον μας", δήλωσε στο ΑΠΕ ο Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόληπτος.

Η επίθεση είναι έργο τουλάχιστον 4 ατόμων, μας είπαν οι φύλακες του νεκροταφείου που επεσήμαναν ότι ταφόπετρες που μετακινήθηκαν ήταν τόσο βαριές που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από ένα μόνο άτομο. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε το βράδυ του βανδαλισμού, εξαφάνισε όλα τα ίχνη των εγκληματιών.

Ανάλογη επίθεση εναντίον ελληνικού εκτροφείου στο Νεοχώριο στο Βόσπορο είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβρη του 1993, ενώ πέρυσι θύμα των βανδάλων έπεσε το νεκροταφείο του προαστίου ΚΑΝΙΤΙΛΙ στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος για την ενημέρωση των εργαζομένων, όσον αφορά τα επίκαιρα και γενικότερα προβλήματα και τις θέσεις του ΚΚΕ, Κομματικές Οργανώσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες τις παρακάτω εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις - συνεστιάσεις:

Σήμερα Παρασκευή

Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε συγκέντρωση - συζήτηση, που θα γίνει στα γραφεία της (Τερψιθέας 6), στις 7 μμ με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις".

Αύριο Σάββατο
  • Η ΚΟΒ Οικοδόμων του ΚΚΕ στο Αγρίνιο διοργανώνει δημόσια συζήτηση στις 6 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με θέμα: "Η δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης". Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ΚΟΒ Οικοδόμων, το βράδυ της ίδιας μέρας και ώρα 9, διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση και δράση του ΚΚΕ στο κέντρο "ΚΟΚΚΙΟΣ" (στην Εθνική Οδό).
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας, στις 6 μμ, πραγματοποιεί συγκεντρώσεις - συζητήσεις στη Στούπα της Μάνης και στα Αρφαρά Μεσσηνίας.
  • Την Κυριακή
    • Οι ΚΟ Αργυρούπολης διοργανώνουν συγκέντρωση στον κιν/φο "ΣΟΦΙΑ" (πλ. Αγ. Τριάδας) στις 10.30 το πρωί.
    • Οι ΚΟ Γλυφάδας διοργανώνουν συγκέντρωση στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" στις 10 το πρωί, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
    • Οι ΚΟ Ηλιούπολης διοργανώνουν συγκέντρωση στο μικρό θεατράκι δίπλα στο δημαρχείο στις 10.30 πμ, με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
    Τη Δευτέρα 6.4.98
    • Οι ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ οργανώνουν στις 7 μμ στο πολιτιστικό κέντρο"Λουίζα" του Βύρωνα συγκέντρωση με θέμα: "Η υποτίμηση της δραχμής, τα μέτρα της κυβέρνησης και οι δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους".
    • Η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς, τους εργαζόμενους στους παραπάνω κλάδους να πάρουν μέρος σε πλατιά σύσκεψη που θα γίνει στις 5.30 μμ στα Γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη 11 και Βεραντζέρου) στον 5ο όροφο. Θέμα της σύσκεψης είναι η υποτίμηση της δραχμής και τα μέτρα της κυβέρνησης.
    • Περιοδεία στις ΔΕΚΟ του Νομού Κιλκίς πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή του Κόμματος Μαρία Μπόσκου στις 10 το πρωί. Η βουλευτής του ΚΚΕ θα συζητήσει με τους εργαζόμενους για τα μέτρα της κυβέρνησης και θα αναπτύξει τις θέσεις του ΚΚΕ.
    • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τους Ευρυτάνες κατοίκους της Αθήνας σε σύσκεψη στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟΑ(Βεραντζέρου και Κοτοπούλη 11).
    • Η Αχτίδα των ΕΒΕ του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδεία αντιπροσωπείας του Κόμματος, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ στα καταστήματα του Κέντρου της Αθήνας στις 10 το πρωί.
    • Οι ΚΟ Ταύρου του ΚΚΕ οργανώνουν συγκέντρωση στο Δημαρχείο στις 6 μμ, με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
    • Οι ΚΟ Ν. Κόσμου του ΚΚΕ οργανώνουν συγκέντρωση στα γραφεία του Κόμματος (Φρατζή 68) στις 6.30 μμ με θέμα: "Οι αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων".
    Τις επόμενες μέρες
    • H Κομματική Οργάνωση Μαρουσίου του ΚΚΕ προσκαλεί σε εκδήλωση που διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 8.4.98 στις 19.30 μμ στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Μιλτιάδου 4), με θέμα: "Ρατσισμός - ξενοφοβία, φαινόμενα του καπιταλισμού".
    • Οι ΚΟ 4ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη 8.4.98 και ώρα 6.30 μμ στο ξενοδοχείο Στάνλεϋ (Πλ. Καραϊσκάκη) με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.
    • Οι ΚΟ Πετραλώνων του ΚΚΕ οργανώνουν συγκέντρωση στα γραφεία τους (Τρώων 45) την Τετάρτη 8.4.98 ώρα 6.30 με θέμα: "Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχο στις λαϊκές διεκδικήσεις".
    • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών από τη Χίο προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ σε σύσκεψη που οργανώνει στα γραφεία της ΚΟΑ το Σάββατο 11 Απρίλη και ώρα 7 μμ.
    Αρνητικός απολογισμός για τη Συνθήκη Ντέιτον

    Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στο Ευρωκοινοβούλιο για να σταματήσει την επέμβαση η ΕΕ και να αφεθούν οι λαοί να βρουν το δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης

    Να αφήσουν τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας να βρουν μόνοι τους το δρόμο της ειρηνικής συμβίωσης και της ανάπτυξής τους, ζήτησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική της Ενωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής τόνισε:

    "Η Συνθήκη του Ντέιτον έγινε manu military, με επιβλητική στρατιωτική παρέμβαση και επέμβαση. Δύο χρόνια μετά οι εισηγητές μας έκαναν απολογισμό και στον απολογισμό τους διαπιστώνουν ότι στρατιωτικά μεν μπορεί να έχει επιτευχθεί κάτι, αλλά τίποτα το μη στρατιωτικό δεν έχει επιτευχθεί. Οι πρόσφυγες δεν αποκαταστάθηκαν, τα όπλα σίγησαν, αλλά η ειρήνη είναι εύθραυστη, εκατομμύρια ECU μένουν αναπορρόφητα, η Κεντρική Διοίκηση δε λειτουργεί ομαλά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της στρατιωτικά επιβληθείσης Συνθήκης;

    Εκαναν τον απολογισμό, συμφωνώ στον απολογισμό μαζί τους. Διαφωνώ όμως στο διά ταύτα, διότι τι ζητάνε; Παράταση της στρατιωτικής παρουσίας και όχι μόνο αυτό, ενίσχυσή της. Κάνουν σύσταση η ΕΕ για να κάνει αισθητή την παρουσία της, να "γυρίσει ένα δίσκο", επαιτώντας κινητές στρατιωτικές δυνάμεις για παρεμβάσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, ολοένα και περισσότερο στρατιωτική επέμβαση για να έχουμε τι; Το ίδιο αποτέλεσμα, αυταπόδεικτο από το δίχρονο απολογισμό του Ντέιτον.

    Ποιο είναι το ζήτημα. Αφήστε τους Βόσνιους, τους Ερζεγοβίνους, τους Κορσοβάρους, τους Σέρβους να θάψουν τους νεκρούς που προκαλέσατε με τις συγκρούσεις που δημιουργήσατε. Να θάψουν τα μίση και τα πάθη τους, να βρουν μόνοι τους τη διαδικασία της ειρηνικής συνεργασίας για να προχωρήσει και η οικονομική - κοινωνική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξή τους. Αφήστε τους λαούς ήσυχους πριν σκορπίσετε γενικότερα πόλεμο στα Βαλκάνια".

    Ανησυχούν και οι δημοσιογράφοι

    Συμμετείχαν χθες στην τρίωρη στάση των ΔΕΚΟ

    Την έντονη ανησυχία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξέφρασαν χτες σε συγκέντρωση συνταξιούχων δημοσιογράφων οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΣΠΕΑΘ και άλλων ενώσεων εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ, καθώς απειλούνται ζωτικά συμφέροντά τους, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στα πλαίσια της κυβερνητικής επίθεσης όπως, τώρα, εκδηλώνεται με την "Ολυμπιακή" και τις άλλες ΔΕΚΟ - ανάμεσα στις οποίες απειλείται και η ΕΡΤ - με την προωθούμενη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων κλπ. Γι' αυτό και αποφασίστηκε η συμμετοχή χτες στην τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ για τις ΔΕΚΟ και προωθείται η κινητοποίηση και ο συντονισμένος αγώνας και σε πρώτη φάση η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας όλων μαζί των εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

    Μνημόσυνο Ν. Καλούδη

    Την Κυριακή, στις 5 του Απρίλη και ώρα 12 το μεσημέρι, τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

    ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ

    στον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

    Η συντρόφισσά του Αθηνά, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ