Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ιερόσυλοι καταστρέφουν ελληνικό νεκροταφείο

Διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση, σήμερα, στην τουρκική πρεσβεία

Με διάβημα που θα επιδοθεί σήμερα σε υπάλληλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα θα διαμαρτυρηθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σύληση του ελληνικού νεκροταφείου του Κουρτουλούς.

Η ιεροσυλία, έργο αγνώστων, έγινε τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου και αρχικά η ελληνική κυβέρνηση δε θέλησε να σηκωθούν οι τόνοι, επιχειρώντας να αποσιωπηθεί η καταστροφή 51 τάφων και η σύληση κάποιων από αυτούς. Την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, το γεγονός διέρρευσε στον Τύπο, πράγμα που ανάγκασε την Αθήνα να αντιδράσει με δηλώσεις του υπουργού Τύπου ο οποίος χτες καταδίκασε το γεγονός σημειώνοντας πως αν και στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες πράξεις, οι ένοχοι δεν εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Τη σύληση του ελληνικού νεκροταφείου του Κουρτουλούς, αποδοκίμασε χτες Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"Η επίθεση απ' όποιον και αν έγινε, όποιον στόχο και αν είχε, δε μας πτοεί, θα συνεχίσουμε εδώ πιστοί στο καθήκον μας", δήλωσε στο ΑΠΕ ο Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόληπτος.

Η επίθεση είναι έργο τουλάχιστον 4 ατόμων, μας είπαν οι φύλακες του νεκροταφείου που επεσήμαναν ότι ταφόπετρες που μετακινήθηκαν ήταν τόσο βαριές που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από ένα μόνο άτομο. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε το βράδυ του βανδαλισμού, εξαφάνισε όλα τα ίχνη των εγκληματιών.

Ανάλογη επίθεση εναντίον ελληνικού εκτροφείου στο Νεοχώριο στο Βόσπορο είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβρη του 1993, ενώ πέρυσι θύμα των βανδάλων έπεσε το νεκροταφείο του προαστίου ΚΑΝΙΤΙΛΙ στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ