Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανορωσικές "κόντρες" στη Λευκωσία

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου σπεύδουν οι "ειδικοί" απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον και της Μόσχας

"Ειδικοί" απεσταλμένοι από Ουάσιγκτον και Μόσχα σπεύδουν στην Κύπρο, καθώς οι διπλωματικές διεργασίες εισέρχονται σε εξαιρετικά λεπτή φάση και το θέμα των εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ειδικός απεσταλμένος του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, το Σάββατο. Μια το πρωί και μια το απόγευμα, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά σε πιθανή πρόταση για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάςπαρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου.

Στη Λευκωσία βρίσκεται από χτες και ο Βλ. Τζιτσόφ, ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Κυπριακό. Ο Ρώσος διπλωμάτης, πριν φτάσει στην Κύπρο, πέρασε από την Αθήνα και συναντήθηκε με τον υφυπουργό εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη. Στις δηλώσεις του, ο Βλ. Τζιτσόφ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας του να παίξει το ρόλο που της αναλογεί για τη διευθέτηση του προβλήματος, σημειώνοντας πως κατά την άποψη της χώρας του η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της παραγγελίας για τους πυραύλους "S-300", βοηθά τις διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος.

Αντίθετη άποψη, πάντως, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι ρωσικοί πύραυλοι, ακόμη και αν εγκατασταθούν στην Ελλάδα αντί την Κύπρο, θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα.

Ο υπουργός Τύπου στην Αθήνα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε "πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική άμυνας και εξωτερική πολιτική με βάση τα εθνικά συμφέροντα και με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου".

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στη Λευκωσία, εάν κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας προκύψει κάτι σημαντικό, ο Γλ. Κληρίδης θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ