Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στους δρόμους του αγώνα και οι βιοτέχνες - έμποροι

Τη Δευτέρα 6 Απρίλη, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων και Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αθήνας, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους, για τα οποία δε φαίνεται πρόθυμη να κινητοποιηθεί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ

Τη Δευτέρα 6 Απρίλη στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΟΕΒΑ).Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι δύο Ομοσπονδίες κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων των ΕΒΕ και σε αντιδιαστολή με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, που ενώ έχει πάρει απόφαση το ΔΣ για πραγματοποίηση και κλιμάκωση κινητοποιήσεων, στην πράξη παραμένει στην απόφαση. Οι ΕΒΕ της Αθήνας, όπως αποφασίστηκε και στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, δηλώνουν ότι δεν έχουν περιθώρια να σηκώσουν τα χέρια ψηλά μπροστά στον αφανισμό τους. Παίρνουν το δρόμο του αγώνα ενάντια στο συμβιβασμό και την αδράνεια, ενάντια στην υποταγή στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές και όσους τις υποθάλπουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στο μεταξύ, χτες, πέντε μέρες πριν την ημέρα της κινητοποίησης αυτής - που ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, έκρινε σκόπιμο να βρίσκεται στις Βρυξέλλες - το προεδρείο της Συνομοσπονδίας έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα "Επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Στην ουσία, η συνέντευξη αυτή ήταν μια "τουφεκιά στον αέρα". Μη μπορώντας να αποφύγουν οι εκπρόσωποι του προεδρείου να κρύψουν πανθομολογούμενες αλήθειες για τις βαριές συνέπειες που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, επανέλαβαν την εμμονή τους στον "καλόπιστο διάλογο", όπως το συνηθίζουν, ότι ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του... εκθέσουν την κατάσταση για τους ΕΒΕ.

Οσο για την προώθηση και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου, αυτή παραμένει στα χαρτιά στην πράξη για το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, έστω κι αν αναγκάστηκε το προηγούμενο διάστημα να πάρει σχετική απόφαση φραστικά και μόνο, απ' ό,τι αποδεικνύεται, κάτω από την πίεση των μελών της ΔΗΚΕΒΕ στο ΔΣ. Αντί για κινητοποιήσεις, που σήμερα η ίδια η κατάσταση τις κάνει ακόμα πιο επιτακτικές, αντί για συσπείρωση με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, για αντίσταση ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, εμφάνισαν ως "θέση της ΓΣΕΒΕΕ" την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων. Μια θέση την οποία ουδέποτε είχε μέχρι σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Χαρακτήρισαν, δε, "στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων" την πρότασή τους για αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα στο ύψος του "μαγειρεμένου" από την κυβέρνηση πληθωρισμού συν 1% επιπλέον. Ποσοστό, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και δεν αναπληρώνει στο ελάχιστο τις απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι - που αποτελούν και την πελατεία των ΕΒΕ - τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα υπάρξει άμεσα μείωση της τάξης του 25% περίπου στις παραγγελίες προς τις ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ