ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
"Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... "
  • Από τη ΝΑΣ προήλθαν οι μόνες προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες
  • Σε απλή καταγραφή των ζημιών περιορίστηκε ο νομάρχης
  • Τον... Θεό ευχαρίστησε ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων

Την άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, πρότεινε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Δυτικής Αττικής, Αντώνης Χοροζάνης,στη χτεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δ. Αττικής.

Ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε πως η τελευταία πλημμύρα ανέδειξε την πλήρη ανοργανωσιά του κράτους στην αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους υποδομής της νομαρχίας. "Εμείς ως ΝΑΣ προτείνουμε την άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και των οδικών δικτύων στις πόλεις που έγιναν οι καταστροφές και απαιτούμε να προχωρήσουν τα έργα στο Θριάσιο Πεδίο και στις υπόλοιπες περιοχές ώστε να θωρακιστεί ολόκληρος ο νομός".

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων, ο Αντ. Χοροζάνης πρότεινε την άμεση καταβολή 400.000 δραχμών ανά οικογένεια και ζήτησε να τους χορηγηθεί επιδότηση ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις ζημιές. Για τους βιοτέχνες που καταστράφηκαν, πρότεινε το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους καθώς και την επιδότησή τους με άτοκο δάνειο για να ξεκινήσουν πάλι τη λειτουργία των βιοτεχνιών τους.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι "χωρίς τους αγώνες των κατοίκων, των εργαζομένων, του λαού, αυτά που συζητάμε θα μείνουν στα χαρτιά, ενώ δε θα αναδεικνύονται οι αιτίες για τις οποίες δεν ολοκληρώνονται τα έργα", δηλαδή, "η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι υποταγμένη στους στόχους "σύγκλισης" της ΟΝΕ και εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο".

Παρά τον έκτακτο χαρακτήρα της συνεδρίασης, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Περικλής Παπαπέτρου,δεν εξήγγειλε στην εισήγησή του κάποια έκτακτα μέτρα ανακούφισης του λαού της περιοχής του και για πολλοστή φορά αποποιήθηκε των ευθυνών του, αρκούμενος στην... αναφορά των καταστροφών που έγιναν στην περιοχή από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ολα αυτά, τη στιγμή που παραδέχτηκε πως στην περιοχή της Δυτικής Αττικής δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ σε κανένα από τα ρέματα (Σαρανταπόταμος, Ευπειρίδες, Σούρες, Κοροπούλι) δεν έχει γίνει διευθέτηση, καθιστώντας έτσι τη Δυτική Αττική ανοχύρωτη περιοχή.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμας,ο οποίος αρκέστηκε σε... ευχαριστίες, τόσο προς τη Νομαρχία Δ. Αττικής για την ετοιμότητά της τις μέρες των πλημμυρών, όσο και... προς τον Θεό (!) για το ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Αντίθετα, ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Γιάννης Λάππας,κατήγγειλε την κυβέρνηση για την αδιαφορία που έδειξε τις μέρες των πλημμυρών απέναντι στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο δήμος του, ενώ κατέκρινε την απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να σταματήσουν οι πληρωμές ενταλμάτων απ' το Δημόσιο Ταμείο Αγίων Αναργύρων προς το δήμο.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Προσωρινό "όχι" στο κλείσιμο του Νεκροταφείου Νεάπολης

Να συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νεκροταφείου στο Σχιστό, αποφάσισε το ΔΣ της Νίκαιας σε έκτακτη συνεδρίαση χτες

"Πρωτιά" σε πανελλαδικό, ίσως και πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί το νέο, κοινό νεκροταφείο του Πειραιά και των γύρω δήμων που χτίζεται στο Σχιστό, αφού πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση!

Αυτό κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας" (ΔΕ) στη χτεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας, με μοναδικό θέμα την απόφαση του Συνδέσμου για το κοινό νεκροταφείο - πρόκειται για το νομικό πρόσωπο που συστάθηκε από τους ενδιαφερόμενους δήμους για το έργο - να κλείσει το νεκροταφείο της Νεάπολης στη Νίκαια αφού, υποτίθεται, ότι το νέο νεκροταφείο είναι έτοιμο.

Ωστόσο, το νέο νεκροταφείο, μόνο έτοιμο δεν είναι, κατά γενική ομολογία των συμβούλων όλων των παρατάξεων. Είναι περιφραγμένο με... συρματόπλεγμα, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των ταφικών τετραγώνων και άλλων απαραίτητων κατασκευών και δεν υπάρχει συγκοινωνία.

Παρ' όλ' αυτά, η εταιρία, όπως τόνισε η ΔΕ, βιάζεται να χρησιμοποιήσει κάθε κομμάτι που ετοιμάζεται, για να αρχίζει να κερδίζει και από τη χρήση, βασιζόμενη και στην ποινική ρήτρα της σύμβασης όπου προβλέπει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δραχμών για όποιον δήμο δε "συμμορφωθεί" και δεν κλείσει το νεκροταφείο του μόλις ετοιμαστεί το νέο.

Τα πράγματα έφτασαν στα άκρα και με την πρόσφατη εγκύκλιο της Μητρόπολης Νίκαιας, που απαγορεύει στους ιερείς της δικαιοδοσίας της να κηδεύουν από το υπάρχον νεκροταφείο, παρά μόνο από το νέο!

Η Βέρα Νικολαϊδου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφια δήμαρχος, τόνισε ότι η Κίνηση έχει θέσει το θέμα του νέου νεκροταφείου εδώ και τρία χρόνια και ότι το έχει καταγγείλει και δημόσια ως πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο συνεχίζεται και κάποιοι πουλάνε τάφους με τον κόσμο να έχει χάσει ήδη λεφτά μέσω συμβολαίων - "μαϊμούδων" χωρίς ο δήμος να έχει λάβει κανένα μέτρο. Η επικεφαλής της ΔΕ τόνισε ότι τώρα το νέο νεκροταφείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο τον εσωτερικό κανονισμό, τονίζοντας ότι καταληστεύει τους δημότες. Για παράδειγμα, ο δημότης πρέπει να πληρώνει 80.000 δραχμές το μήνα για συνεχές άναμμα των καντηλιών, ή τα μισά μόνο για το πρωί!

Η ομιλήτρια πρόσθεσε ότι άλλη μελέτη προκηρύχτηκε, άλλα υπογράφτηκαν και άλλα γίνονται, ενώ τα έργα που ξεκίνησαν στις αρχές του '95 δεν τα επέβλεπε κανείς. Επίσης, δεν υπάρχει μελέτη απομάκρυνσης ειδικά των οικογενειακών τάφων, δεν υπάρχει απολογισμός έργου ούτε τιμολογιακή πολιτική για το πόσο θα επιβαρύνεται οικονομικά ο δημότης, ενώ δεν υπάρχει ούτε συγκοινωνιακή πρόσβαση στο νεκροταφείο. Η Βέρα Νικολαϊδου κατέληξε ότι, με βάση τα παραπάνω, το υπάρχον νεκροταφείο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και ότι θα πρέπει να πειστεί η Μητρόπολη της Νίκαιας να αποσύρει την εγκύκλιό της.

Τελικά, το ΔΣ κατέληξε ομόφωνα να ζητήσει την επανεξέταση από το Σύνδεσμο της απόφασής του για κλείσιμο του νεκροταφείου της Νεάπολης και τη συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα του νέου νεκροταφείου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί η επίμονη άρνηση του δημάρχου Β. Τράπαλη να δεχτεί πρόταση της "Δημοκρατικής Ενότητας" για προσθήκη στην απόφαση παραγράφου, που θα απέκλειε την ταυτόχρονη λειτουργία του τωρινού και του νέου νεκροταφείου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην ομηρία των ημερομίσθιων του δήμου

Συνάντηση με το Σωματείο των ημερομίσθιων εργαζομένων του Δήμου Πειραιά και Επιτροπή των εκτάκτων, είχαν ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Σήφης Κωτσαντής,και ο Βαγγέλης Ξένος,μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το πρόβλημα που αφορά περίπου σε 450 άτομα στο δήμο. Πρότειναν για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, το εργατοτεχνικό προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου, που υπηρετούσε μέχρι 31/12/1996, ανεξάρτητα του τρόπου πρόσληψής του, κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, και που πληρεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να καταταγεί σε προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου. Στον Πειραιά το προσωπικό αυτό αφορά αποκλειστικά στις υπηρεσίες καθαριότητας εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, αποθηκών, πρασίνου, κοιμητηρίων, αποχέτευσης, γκαράζ, στο ηλεκτρολογικό και το βοηθητικό προσωπικό όπου υπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είπε στους εργαζόμενους ότι θέση του Κόμματος είναι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν, τονίζοντας ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι πράγματι καλύπτουν τέτοιες ανάγκες. Στη συνέχεια σημείωσαν ότι, όταν στη Βουλή ψηφιζόταν η σχετική τροπολογία, το ΚΚΕ είχε υπογραμμίσει ότι δεν είναι πλήρης, αφού αφήνει πολλούς εργαζόμενους στην ομηρία. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μέσα στη γενικότερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, εντάσσεται και η συγκεκριμένη περίπτωση. Συνεπώς χρειάζεται διαρκής και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους.

Επίσης, το ΚΚΕ θα επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζομένων στους δήμους, που αν και καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, χαρακτηρίζονται ως έκτακτοι και δεν καλύπτονται από τη σχετική τροπολογία του 1997.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνωμοσία σιωπής για το οικόπεδο Κούπα

Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" και τα σχετικά δημοσιεύματα για τις ενέργειες του δημάρχου Πειραιά Στ. Λογοθέτη,ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία σούπερ μάρκετ στο χώρο του οικοπέδου ΚΟΥΠΑ, που έχει χαρακτηριστεί σαν χώρος πρασίνου, τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,όσο και ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου,αλλά και ο περιφερειάρχης Α. Κρητικός κωφεύουν, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση μιας παρανομίας.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο επικεφαλής της Κίνησης Παναγιώτης Σαλπέας και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τζατζάνης τον θέτουν προ των ευθυνών του. Για τη χορήγηση μη νόμιμης άδειας εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, μεταξύ άλλων, τονίζουν: "Από τις γνώσεις που έχουμε σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία, έχετε τη δυνατότητα, άρα και την ευθύνη, υπηρεσιακή και πολιτική, να επιληφθείτε της παραπάνω καταγγελίας, δεδομένου ότι η αρμόδια Πολεοδομία του Δήμου Πειραιά, παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώπιον του προϊσταμένου της, του δημάρχου και παρά την ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν του ανακαλεί την άδεια, την οποία χορήγησε μη νόμιμα, κατά σαφή παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας για τις ειδικά αναφερόμενες περιορισμένες δυνατότητες οικοδομικών εργασιών σε χώρους χαρακτηρισμένους πρασίνου, δίνοντάς του άδεια αλλαγής χρήσης, αλλά και με παραλείψεις και άλλων νομίμων προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας σε σούπερ μάρκετ στο χώρο αυτό". Ακολούθως καλούν τον υπουργό να επέμβει, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Στο μεταξύ ο Παν. Σαλπέας, αφού κατήγγειλε στους κατοίκους της Αγ. Σοφίας το δήμαρχο Πειραιά, τόνισε ότι για τη συντελούμενη παρανομία πλήρη ευθύνη έχουν και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο νομάρχης Πειραιά και ο περιφερειάρχης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ