ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνδυασμοί

ΜΑΛΛΟΝ κακός συνδυασμός ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν προχθές ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης με τον Βρετανό ομόλογό του (σε όλα) Τόνι Μπλερ. ΕΥΡΩ και Κυπριακό.

***

Μόνο και μόνο ο κίνδυνος να μπερδευτεί ο δικός μας πρωθυπουργός αρκεί. Είναι ικανός - πιστέψτε μας - να διχοτομήσει τη δραχμή και να υποτιμήσει το Κυπριακό αντί να κάνει... το αντίθετο όπως λέει το πρόγραμμά του.

***

Βεβαίως υπάρχει και η χειρότερη των εκδοχών. Αυτή που λέει να πετύχει πάλι κανένα από τους γνωστούς εκσυγχρονιστικούς "θριάμβους" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το τελευταίο "κλείδωμα" της δραχμής με το ΕΥΡΩ που θα πληρώνουμε για χρόνια.

***

Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο στην Κύπρο, και φανταστείτε πόσο και για πόσο θα πληρώνουμε...

***

ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΗ, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτά τα κυκλώματα, η κόντρα που άρχισε να ξεσπάει στο χώρο του Τύπου, με αφορμή την έκδοση της αθλητικής εφημερίδας "Πρωταθλητής" και όλα όσα συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση.

***

Οχι πως μας πειράζουν οι εξελίξεις. Αντιθέτως. Οταν τσακώνονται τα "διαπλεκόμενα" που δρουν (και) στο χώρο του Τύπου, αυτό είναι καλό για μας.

***

Μέσα στη φούρια και το θόρυβο του τσακωμού τους, παρασύρονται. Βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα, κι αρχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς ανεξέλεγκτους. Οπότε αυτοαποκαλύπτονται και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

***

Κι ο κόσμος βλέπει, κι ακόμα περισσότερο ξέρει να κρίνει, αφού έχει συνηθίσει πλέον σ' αυτή την ιστορία.

***

ΘΟΛΗ βρίσκει την ιδεολογική προσωπικότητα του νέου ΠΑΣΟΚ ο Σκανδαλίδης, και θέλει λέει να παρθούν, τέλος πάντων, τελεσίδικες αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του Κινήματος.

***

Μια φορά καθόλου θολή και με συγχύσεις δεν είναι η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοκάθαρα νεοσυντηρητική. Οπότε, ας ψάξουν και την αντίστοιχη ιδεολογία.

Ντροπή!

Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία τι ...επιχειρήματα ξεφούρνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Α. Κολάς, για να πάρει πάνω του μια μεγάλης σημασίας απεργοσπαστική κίνηση, "σπάζοντας" προχτές - σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη - την τρίωρη στάση εργασίας, που κήρυξαν ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΕΚΠ σε όλες τις ΔΕΚΟ. Εξάλλου, όσο επιχειρεί να δώσει ...εξηγήσεις, τόσο πιο πολύ εκτίθεται.

Αποτελεί, πάντως, αυτή η στάση του ντροπή και προσβάλλει ιδιαίτερα τους ίδιους τους εργαζόμενους του χώρου του. Ενός χώρου, που επί δυο χρόνια έδωσε ένα μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στη διάλυση των αστικών συγκοινωνιών από την κυβέρνηση - τότε - του Μητσοτάκη. Εναν αγώνα, που χτυπήθηκε σκληρά και που συκοφαντήθηκε και συκοφαντείται ακόμα και σήμερα άγρια από τα πιο αυθεντικά αντεργατικά φερέφωνα, ακριβώς γιατί ήταν ένας αγώνας μαζικός, αποφασιστικός, μακρύς και σε μεγάλο βαθμό νικηφόρος.

Μπορεί, βέβαια, όλα αυτά να θέλει να τα ξεχνά ο πρόεδρος, τότε και τώρα, του συνδικάτου. Σίγουρα, έχει τους δικούς του λόγους να μην παραδέχεται ότι αυτά που έκανε τότε στην ΕΑΣ η ΝΔ, τα κάνει αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ στην "Ολυμπιακή", ενώ ο αμέσως επόμενος στόχος του είναι ξανά η πρώην ΕΑΣ και νυν ΟΑΣΑ. Ομως, οι χιλιάδες εργαζόμενοι του Οργανισμού δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πράσινη εκδοχή του ίδιου οδοστρωτήρα. Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να αντιδράσουν ενωμένα, αποφασιστικά και συντονισμένα με όλους τους εργαζόμενους που χτυπιούνται κατακέφαλα. Εξάλλου, αυτοί ξέρουν!

Απάντηση στους δρόμους του αγώνα

Οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας, της Πίστεως, μιλώντας προχτές στους μετόχους της Τράπεζας συνιστούν ουσιαστικά απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση και από αυτή την άποψη χρειάζεται να της δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Τι ζήτησε ο μεγαλοτραπεζίτης από την κυβέρνηση; Πρώτον, ότι "τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία με τόλμη, αποφασιστικότητα και ταχύτητα να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα οριστικά". Δεύτερον, την προειδοποίησε ότι "η επιτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελέσει πρόκριμα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης" και ανάλογα θα αντιδράσουν και οι αγορές. Τρίτον, για το ασφαλιστικό να θεσπιστούν νέα όρια συνταξιοδότησης, εννοείται προς τα πάνω, και μείωση συντάξεων.

Είναι ολοφάνερο ότι τα μεγάλα αφεντικά έχουν ετοιμάσει το πλάνο που πρέπει η κυβέρνηση Σημίτη να καλύψει, προκειμένου να συνεχίσει να παραμένει εκλεκτή τους. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην τους διαψεύσει. Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη για το τι τους περιμένει. Η μόνη απάντηση πρέπει να δοθεί στους δρόμους του αγώνα.

Αντικομμουνισμός και ρατσισμός δεν απέχουν και πολύ...

Προς την "Αυγή", που εν πλήρει επιγνώσει ανοήτως επιμένει, και τον Ν. Ανανιάδη (Ν. Α.), που εν πλήρει συγχύσει υπογράφει καθημερινά σχόλια:

Αντιρατσιστικός αγώνας με σχολιάκια εμπάθειας και προκατάληψης δε γίνεται κύριοι εκσυγχρονιστές. Αντί η αντιρατσιστική ευαισθησία σας να εξαντλείται στον αντικομμουνιστικό οίστρο και τις συκοφαντίες σας, είναι προτιμότερο να συμβάλλετε δημιουργικά και καθημερινά στην ενημέρωση και διαφώτιση του λαού, γύρω από τα ρατσιστικά φαινόμενα, με αρθρογραφία, ρεπορτάζ, προβολή του αγώνα των σωματείων και άλλων φορέων κλπ. Θα σας συμβουλεύαμε επίσης να συνδράμετε την καμπάνια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας γύρω από αυτό το ζήτημα - για την οποία σημειωτέον δε γράψατε κουβέντα μέχρι αυτή τη στιγμή - αντί να καταναλώνετε τον αντιρατσισμό σας σε σχολιάκια στην "Αυγή" και σε συζητησούλες στα μπαράκια του Κολωνακίου...

Προς τι η διαστρέβλωση;

Τουλάχιστον ερωτηματικά δημιουργεί η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξή του στο "Ενώπιος Ενωπίω" στον Ν. Χατζηνικολάου προχτές το βράδυ. Είπε λοιπόν κατά λέξη σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, για την περίοδο της μεταπολίτευσης το 1974 ο Κ. Μητσοτάκης: "...Είχαμε μείνει σύμφωνοι με το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι θα αναγνωριστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι θα επιστρέψουν οι εξόριστοι... Είχα κάνει όλες τις συνεννοήσεις. Οτι θα επιστρέψουν οι εξόριστοι με εξαίρεση τους Σλαβομακεδόνες. Κάτι το οποίο είχε δεχτεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και το δέχεται ακόμη και σήμερα στην πολιτική του...".

Συνειδητά ψέματα από τον πρώην πρωθυπουργό; Ιστορική αμνησία; Γιατί είναι πασίγνωστη η καθαρή τοποθέτηση του ΚΚΕ για τον επαναπατρισμό όλων ανεξαίρετα των πολιτικών προσφύγων, μηδέ φυσικά των Σλαβομακεδόνων εξαιρουμένων. Δεκάδες παρεμβάσεις έχουν γίνει στη Βουλή από το 1974 μέχρι σήμερα για την επίλυση του προβλήματος με τον ελεύθερο επαναπατρισμό όλων των Σλαβομακεδόνων. Εκατοντάδες ενέργειες, εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, καταγγελίες από το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, επίσημες τοποθετήσεις σε ημερίδες, σε ομιλίες, για τις οποίες επανειλημμένα έχει δεχτεί τόνους αντικομμουνιστικής λάσπης και τόσα άλλα πασίγνωστα στον ελληνικό λαό.

Προς τι λοιπόν αυτή η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη; Η ιστορία όμως δε γράφεται παραποιώντας την. Εκτός κι αν ο πρώην πρωθυπουργός μπέρδεψε πιθανές "συνεννοήσεις" που έκανε - αν έκανε - με την ομάδα που είχε αποσπαστεί το 1968 από το ΚΚΕ και αυτοαποκαλούνταν τότε "Κομμουνιστικό Κόμμα Εσωτερικού"! Ομως είναι επίσης πασίγνωστη αλήθεια ότι το ΚΚΕ ουδεμία σχέση είχε με το "ΚΚΕ εσ." και τις πιθανές "συμφωνίες" του...

Αυτούς διώξτε...

Τι Αλβανοί

κι αλλοδαποί,

άμυαλοι

συμπολίτες,

στις "αρπαχτές"

και τις "κλοπές"

οι άσοι,

οι τεχνίτες,

είναι σαφώς

οι αδίστακτοι

του τόπου

κυβερνήτες.

Αυτούς, λοιπόν,

ας διώξετε,

γιατί αλλιώς

να πάρει,

οι πράξεις σας

θυμίζουνε

το "φταίνε

οι γαϊδάροι

κι εμείς χτυπάμε

ανόητα

το ξύλινο

σαμάρι"!

Ο οίστρος

"Εκσυγχρονιστικά" ... ισοδύναμα

Ιδού πώς έλυσε την ανάγκη και την αξία ανάμεσα στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό η Εργατική Εστία: Ενα βιβλίο αξίας 3.600 δρχ. είναι - λέει - ίσης αξίας με μια εκδρομή διήμερη, τριήμερη.... που προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και επόμενα, θα πάρεις ή το ένα ή το άλλο!

Το πρόγραμμα "Αγορά βιβλίου" έχει υπολογιστεί για 150.000 δικαιούχους. Ολοι αυτοί, αν ασκήσουν το δικαίωμα γνωριμίας με ένα βιβλίο, απαλλάσσονται αυτόματα από το να κάθονται στις γνωστές ουρές για μια θαλάσσια εκδρομή, που θα τους ξεσκάσει από την καθημερινότητα και θα τους γλιτώσει για λίγες μέρες από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

Θα ρωτούσαμε, όμως, εκείνους που είχαν την... έξυπνη ιδέα: Το βιβλίο δεν είναι ένα αχώριστος φίλος του εργαζόμενου και μάλιστα την ώρα της ξενοιασιάς και της ανάπαυλας;

Εμείς, πάντως, μένουμε με την ιδέα ότι οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα στη διοίκηση της Εργατικής Εστίας πάνε να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του... ωφελίμου: Και να δείξουν ότι είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και να περικόψουν όσο γίνεται το οπωσδήποτε δαπανηρότερο πρόγραμμα των εκδρομών.

Εκσυγχρονισμός με τα όλα του!

Φραγμός στην αντιλαϊκή επέλαση

Εναν τακτικό ελιγμό έκανε ο Κ. Σημίτης, ακριβώς για να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης και να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των βουλευτών στο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής", αλλά κάποιοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να του το "συγχωρέσουν". Δέχτηκε πλήγμα η περίφημη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, διαπίστωναν προχτες αρκετές εφημερίδες, οι οποίες κατηγορούν τον πρωθυπουργό, γιατί δεν προέβλεψε τις αντιδράσεις της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, επισημαίνει με νόημα η "Καθημερινή", ενώ η "Εξουσία" προχωρά ακόμα περισσότερο και διερωτάται τι φοβάται η κυβέρνηση και "ντρέπεται να εκστομίσει τη λέξη ιδιωτικοποίηση", όταν "η φαρέτρα της επιχειρηματολογίας της είναι υπερπλήρης".

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι τα αφεντικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα ζητούν όλα, και μάλιστα εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση. Η τελευταία όμως αισθάνεται ότι το έδαφος υποχωρεί διαρκώς κάτω από τα πόδια της, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τον ταξικό χαρακτήρα και περιεχόμενο της πολιτικής της. Το ζητούμενο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η λαϊκή αγανάκτηση να μετατραπεί σε μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων, η οποία θα αποκρούσει και ανατρέψει την αντιλαϊκή λαίλαπα, περιθωριοποιώντας όλους εκείνους που στέκονται απέναντι στα συμφέροντά τους.

Μαέστροι της απάτης

Το ευρώ δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, σ' έναν βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δήλωσε τις προάλλες ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, και συμπλήρωσε, ότι δε γνωρίζει κανέναν σοβαρό μελετητή, που να ισχυρίστηκε δημοσίως το αντίθετο.

Λάθος κάνει ο καγκελάριος. Τον διαβεβαιώνουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη στην προσπάθειά της να κάνει ελκυστικό το όραμα του ευρώ και της ΟΝΕ έχει μιλήσει για 300.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τριετία. Δεν ξέρουμε αν είναι σοβαροί, αλλά μαέστροι στην εξαπάτηση των εργαζομένων σίγουρα είναι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ