ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το παιχνίδι των ελιγμών
  • Οι αλβανόφωνοι ανακοίνωσαν τη σύσταση τετραμελούς αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες, που όμως διευκρίνισαν πως δε θα αρχίσουν χωρίς ξένο μεσολαβητή
  • Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, μεταβαίνει σήμερα στην Πρίστινα για να πάρει μέρος σε συνομιλίες με... τους αλβανόφωνους (; ), ενώ η σερβική Βουλή ετοιμάζεται να καθορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το παιχνίδι ελιγμών ανάμεσα σε αλβανόφωνους και Σέρβους αξιωματούχους μπροστά στην "ομιχλώδη" προοπτική έναρξης ενός μεταξύ τους διαλόγου συνεχίστηκε και χτες: οι πρώτοι - διά στόματος Ιμπραήμ Ρουγκόβα - ανήγγειλαν τη σύσταση της τετραμελούς αλβανικής αντιπροσωπείας, που θα παραστεί στο τραπέζι συνομιλιών με τους Σέρβους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να καθίσουν σ' αυτό εάν δε διευθετηθεί το αίτημά τους για ξένη διαιτησία. Οι δεύτεροι, έστελναν τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς στην Πρίστινα για να πάρει μέρος στις συνομιλίες (;), ενώ τα μέλη του σερβικού Κοινοβουλίου εξακολούθησαν να συνεδριάζουν, σε μία προσπάθεια να δρομολογήσουν και να χρονοθετήσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που ζήτησε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οπως έγινε γνωστό, στην τετραμελή επιτροπή που ανακοίνωσε χτες ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα μετέχουν οι: Φεχμί Αγκάνι.σύμβουλος του Ρουγκόβα, Μαχμούτ Μπακάλι,πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, ο δημοσιογράφος Βέτον Σουρόι και ο Παγιαζίτ Νούσι,πρόεδρος επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν νομίζατε, όμως, πως αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ αλβανόφωνων και Σέρβων... σφάλλετε! Και αυτό, γιατί το μέλλον του όποιου διαλόγου συνδέεται, κατά τους αλβανόφωνους, άρρηκτα με την παρουσία ξένου διαμεσολαβητή. Ο Μαρκ Κρασνίτσι, πρόεδρος του αλβανόφωνου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ήταν σαφής, λέγοντας πως οι αλβανόφωνοι δε θα προσέλθουν στις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους για ξένη διαμεσολάβηση.

Μάλιστα, ο Φεχμί Αγκάνι, σύμβουλος του Ρουγκόβα, τόνιζε σε δηλώσεις του ότι η ηγεσία των αλβανόφωνων "δεν είναι ικανοποιημένη με τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο αίτημά μας για ανεξαρτησία", σημειώνοντας πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί "μόνον με τη βοήθεια του διεθνή παράγοντα"... Σ' αυτό το πλαίσιο αντιδράσεων θα πρέπει να εξηγηθεί και η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη από το Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Ρουγκόβα. Βασικό σύνθημα της κινητοποίησης; "Ειρηνική αντίσταση μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο". Επιπλέον, έντονη ήταν η αντίδραση του γνωστού πολιτικού αντιπάλου του Ρουγκόβα, του Αντέμ Ντεμάτσι,που δήλωσε πως η μόνη εφικτή λύση στο πρόβλημα της Πρίστινας "είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο σε συνομοσπονδία με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο". Επισήμανε, μάλιστα πως "η σερβο-αλβανική διαμάχη δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο σε μία συνομοσπονδία, τα τρία μέρη της οποίας (Σερβία, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο) θα έχουν το δικό τους κράτος και θα επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση ατόμων και κεφαλαίων".

Η σερβική "οπτική" περί διαλόγου...

Το ίδιο 24όρο, η σερβική κυβέρνηση καλούσε για άλλη μια φορά τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να προσέλθουν στις συνομιλίες με τη σερβική αντιπροσωπεία, που έχουν οριστεί για σήμερα στο κτίριο της κυβέρνησης στην Πρίστινα.

Για το λόγο αυτό, αναμενόταν να φτάσει σήμερα στην Πρίστινα ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,για να πάρει μέρος στις "συνομιλίες". Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ιδιότητα του Μιλουτίνοβιτς ως "επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας λόγω της κρίσιμης φάσης στην οποία έφτασε το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".

Στο μεταξύ, η σερβική Βουλή συνεδρίαζε και χτες με θέμα την πρόταση Μιλόσεβιτς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη ξένου μεσολαβητή για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Οι βουλευτές για να επισπεύσουν το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ψήφισαν τροποποίηση του σχετικού νόμου, ούτως ώστε να προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε διάστημα 15 ημερών και όχι 30, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα προσδιοριστεί και η ημερομηνία, η οποία σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, θα είναι η 23η Απρίλη, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της "Ομάδας Επαφής", στην οποία θα αποφασιστεί αν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Τέλος, δημοσκόπηση της εφημερίδας ΝΑΣΑ ΜΠΟΡΜΠΑ του Βελιγραδίου υποστηρίζει πως το 41,8% των Σέρβων που ερωτήθηκαν σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κόσσοβο απάντησαν πως το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί "εάν εκδιωχθούν διά της βίας ή με τη συγκατάθεσή τους οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου"! Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 27,2% των Σέρβων πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στην παραχώρηση αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο,ενώ το 3,3% θα χορηγούσε στο Κοσσυφοπέδιο ένα καθεστώς δημοκρατίας ανάλογο με αυτό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.Μόνο το 1,8% των ερωτηθέντων θα έδινε στο Κοσσυφοπέδιο ανεξαρτησία...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλάζει το σκηνικό για τη δολοφονία του Σαρίφ
  • "Αποτέλεσμα αντιπαράθεσης εξουσίας στους κόλπους της "Χαμάς"" εκτιμά η Παλαιστινιακή Αρχή ότι είναι η δολοφονία του αρχιβομβιστή της
  • Ικανοποιημένο το Ισραήλ, δυσαρεστημένη η "Χαμάς", της οποίας οι σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή οξύνονται

ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΧΦΑΡΑΜ.-

Καμία ευθύνη για τη δολοφονία του Μοχιγιεντίν Σαρίφ, αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", δε φέρει το Ισραήλ, αποφάνθηκε η παλαιστινιακή αστυνομία, ολοκληρώνοντας την έρευνά της. Επικαλούμενοι στοιχεία, αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η παλαιστινιακή αστυνομία μιλά για διαμάχη εξουσίας στους κόλπους της ίδιας της "Χαμάς", με αποτέλεσμα να μειώνονται κάπως οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά να οξύνεται η αντιπαράθεση με την ηγεσία της "Χαμάς".

"Ο Μοχιγιεντίν Σαρίφ δολοφονήθηκε από στενούς συνεργάτες του, μέλη της ίδιας της οργάνωσής του" ανακοίνωσε, χτες, επίσημα ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Ο Ραγιούμπ απέφυγε να δώσει το οποιοδήποτε όνομα στη δημοσιότητα, εμφανίστηκε, όμως, βέβαιος για την ορθότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας της παλαιστινιακής αστυνομίας και ανακοίνωσε ότι έχουν, ήδη, γίνει 5 συλλήψεις μελών της "Χαμάς" που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έδωσε επιπλέον πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο δολοφόνος του Σαρίφ είναι ο Αντέλ Αουντάλαχ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς" (Ιζεντίν αλ Κασάμ) στη Δυτική Οχθη, ο οποίος βρισκόταν σε διαμάχη με τον Σαρίφ για τον έλεγχο του δικτύου της Ιζεντίν αλ Κασάμ.Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή ο Αουντάλαχ διαφεύγει τη σύλληψη, προς στιγμήν όμως έχει, ήδη, ομολογήσει ο συγκάτοικος του Σαρίφ Γιασάν Αντάσι, που ήταν και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, που είχε με δηλώσεις του κατηγορήσει το Ισραήλ, ανακάλεσε χτες, υπογραμμίζοντας ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν οδηγούν σε κανένα τέτοιο συμπέρασμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, γενικού γραμματέα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος είχε και αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγέτες της "Χαμάς", στους οποίους συνέστησε να μην προβαίνουν σε δημόσιες απειλές και εκδηλώσεις, πριν να ολοκληρωθεί η έρευνα της παλαιστινιακής αστυνομίας. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης δεν έκρυψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου,ο οποίος τόνισε ότι η εξιχνίαση της δολοφονίας του Σαρίφ αποτελεί σαφές δείγμα της ικανότητας της Παλαιστινιακής Αρχής να ελέγξει και να καταστείλει την "τρομοκρατική δράση".

Διόλου ευχαριστημένη από τα συμπεράσματα της παλαιστινιακής αστυνομίας δεν είναι η ηγεσία της "Χαμάς", η οποία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "ψευδή" τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή ότι "προσπαθεί να σπιλώσει τους αγώνες και τους μάρτυρες της οργάνωσης".Η "Χαμάς" επιμένει στις απειλές της κατά του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Σαρίφ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός παραμένει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, εντείνοντας τόσο τις περιπολίες του μέσα στην Ιερουσαλήμ όσο και τα οδικά μπλόκα στη Δυτική Οχθη.

Αυξάνει η δυσαρέσκεια των Ισραηλινών Αράβων

Παρέλυσε, χτες, η πόλη Σχφαράμ του Ιερουσαλήμ από τη γενική απεργία των Ισραηλινών Αράβων, που πραγματοποίησαν και μαζική πορεία με αφορμή την πρόσφατη κατεδάφιση τριών αραβικών σπιτιών. Οι Αραβες, που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για άνιση μεταχείριση εκ μέρους των ισραηλινών κυβερνήσεων.Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι Αραβες Ισραηλινοί αποτελούν το 1/5 του ισραηλινού πληθυσμού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της γης τους έχει απαλλοτριωθεί εδώ και πολλά χρόνια από το ισραηλινό κράτος.

Παρά την έντονη δυσαρέσκεια, που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους κόλπους των Αραβο-ισραηλινών, το ισραηλινό υπουργείο Υποδομής ανακοίνωσε, χτες, ότι θα προχωρήσει στην ανοικοδόμηση 6 νέων εβραϊκών οικισμών, 4.500 σπιτιών, στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Χεβρώνα και φτάνει μέχρι τη βορειοανατολική πλευρά της ερήμου του Νεγκέβ, όπου κατοικούν, κυρίως, Αραβες Ισραηλινοί. Αν και πολλοί αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης επέκριναν την απόφαση αυτή ως άκαιρη και εμπρηστική, ο υπουργός Υποδομής, ο "σκληροπυρηνικός" Αριέλ Σαρόν, επέμεινε ότι είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον οι Αραβες Ισραηλινοί δε θα διεκδικήσουν την ένωσή τους με τη Δυτική Οχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας και η περιοχή θα παραμείνει υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σε διαρκή σύγκρουση με τους ισραηλινούς

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σε διαρκή σύγκρουση με τους Ισραηλινούς στρατιώτες

ΒΟΡΕΙΟΪΡΛΑΝΔΙΚΟ
Εν αναμονή "τελικής συμφωνίας"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ενώ η "προθεσμία" της επόμενης Πέμπτης πλησιάζει, οι πλευρές που συμμετέχουν στο διάλογο περί επίλυσης του Βορειοϊρλανδικού ανέμεναν τον πρόεδρο της "στρογγυλής τραπέζης", Αμερικανό γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ να προσυπογράψει το τελικό σχέδιο συμφωνίας.

Αργά χθες βράδυ ο Μίτσελ επρόκειτο να παρουσιάσει στα οκτώ συμμετέχοντα μέρη το σχέδιο για το συμβιβασμό προτεσταντών και καθολικών όσον αφορά το σύστημα διακυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, αφ' ότου πραγματοποίησε επαφές με κομματικούς ηγέτες, προέβλεψε ότι η πρόταση Μίτσελ θα "αντανακλά... κάτι με το οποίο και οι δύο πλευρές μπορούν να μείνουν ικανοποιημένες".

Το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση από το Γενάρη του 1996, αλλά υπήρχαν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές, καθώς και πολλαπλά "εμπόδια" κάθε μορφής. Πάντως το κοινό πλαίσιο που παρουσίασαν το Γενάρη φέτος οι δύο κυβερνήσεις (Λονδίνου και Δουβλίνου) εκτιμάται πως "επιτάχυνε" την ποθούμενη από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς κύκλους συμφωνία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ