Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΪΡΛΑΝΔΙΚΟ
Εν αναμονή "τελικής συμφωνίας"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ενώ η "προθεσμία" της επόμενης Πέμπτης πλησιάζει, οι πλευρές που συμμετέχουν στο διάλογο περί επίλυσης του Βορειοϊρλανδικού ανέμεναν τον πρόεδρο της "στρογγυλής τραπέζης", Αμερικανό γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ να προσυπογράψει το τελικό σχέδιο συμφωνίας.

Αργά χθες βράδυ ο Μίτσελ επρόκειτο να παρουσιάσει στα οκτώ συμμετέχοντα μέρη το σχέδιο για το συμβιβασμό προτεσταντών και καθολικών όσον αφορά το σύστημα διακυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, αφ' ότου πραγματοποίησε επαφές με κομματικούς ηγέτες, προέβλεψε ότι η πρόταση Μίτσελ θα "αντανακλά... κάτι με το οποίο και οι δύο πλευρές μπορούν να μείνουν ικανοποιημένες".

Το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση από το Γενάρη του 1996, αλλά υπήρχαν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές, καθώς και πολλαπλά "εμπόδια" κάθε μορφής. Πάντως το κοινό πλαίσιο που παρουσίασαν το Γενάρη φέτος οι δύο κυβερνήσεις (Λονδίνου και Δουβλίνου) εκτιμάται πως "επιτάχυνε" την ποθούμενη από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς κύκλους συμφωνία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ