• Ικανοποιημένο το Ισραήλ, δυσαρεστημένη η "Χαμάς", της οποίας οι σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή οξύνονται
  • - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΧΦΑΡΑΜ.- Καμία ευθύνη για τη δολοφονία του Μοχιγιεντίν Σαρίφ, αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, δε φέρει το Ισραήλ, αποφάνθηκε η παλαιστινιακή... - 1998-04-07 00:00:00.0"/>
  • Ικανοποιημένο το Ισραήλ, δυσαρεστημένη η "Χαμάς", της οποίας οι σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή οξύνονται
  • - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΧΦΑΡΑΜ.- Καμία ευθύνη για τη δολοφονία του Μοχιγιεντίν Σαρίφ, αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, δε φέρει το Ισραήλ, αποφάνθηκε η παλαιστινιακή... - 1998-04-07 00:00:00.0" /> Αλλάζει το σκηνικό για τη δολοφονία του Σαρίφ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 7 Απρίλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 17
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Αλλάζει το σκηνικό για τη δολοφονία του Σαρίφ
    • "Αποτέλεσμα αντιπαράθεσης εξουσίας στους κόλπους της "Χαμάς"" εκτιμά η Παλαιστινιακή Αρχή ότι είναι η δολοφονία του αρχιβομβιστή της
    • Ικανοποιημένο το Ισραήλ, δυσαρεστημένη η "Χαμάς", της οποίας οι σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή οξύνονται

    ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΧΦΑΡΑΜ.-

    Καμία ευθύνη για τη δολοφονία του Μοχιγιεντίν Σαρίφ, αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", δε φέρει το Ισραήλ, αποφάνθηκε η παλαιστινιακή αστυνομία, ολοκληρώνοντας την έρευνά της. Επικαλούμενοι στοιχεία, αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η παλαιστινιακή αστυνομία μιλά για διαμάχη εξουσίας στους κόλπους της ίδιας της "Χαμάς", με αποτέλεσμα να μειώνονται κάπως οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά να οξύνεται η αντιπαράθεση με την ηγεσία της "Χαμάς".

    "Ο Μοχιγιεντίν Σαρίφ δολοφονήθηκε από στενούς συνεργάτες του, μέλη της ίδιας της οργάνωσής του" ανακοίνωσε, χτες, επίσημα ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Ο Ραγιούμπ απέφυγε να δώσει το οποιοδήποτε όνομα στη δημοσιότητα, εμφανίστηκε, όμως, βέβαιος για την ορθότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας της παλαιστινιακής αστυνομίας και ανακοίνωσε ότι έχουν, ήδη, γίνει 5 συλλήψεις μελών της "Χαμάς" που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έδωσε επιπλέον πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο δολοφόνος του Σαρίφ είναι ο Αντέλ Αουντάλαχ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της "Χαμάς" (Ιζεντίν αλ Κασάμ) στη Δυτική Οχθη, ο οποίος βρισκόταν σε διαμάχη με τον Σαρίφ για τον έλεγχο του δικτύου της Ιζεντίν αλ Κασάμ.Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή ο Αουντάλαχ διαφεύγει τη σύλληψη, προς στιγμήν όμως έχει, ήδη, ομολογήσει ο συγκάτοικος του Σαρίφ Γιασάν Αντάσι, που ήταν και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.

    Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, που είχε με δηλώσεις του κατηγορήσει το Ισραήλ, ανακάλεσε χτες, υπογραμμίζοντας ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν οδηγούν σε κανένα τέτοιο συμπέρασμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, γενικού γραμματέα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος είχε και αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγέτες της "Χαμάς", στους οποίους συνέστησε να μην προβαίνουν σε δημόσιες απειλές και εκδηλώσεις, πριν να ολοκληρωθεί η έρευνα της παλαιστινιακής αστυνομίας. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης δεν έκρυψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου,ο οποίος τόνισε ότι η εξιχνίαση της δολοφονίας του Σαρίφ αποτελεί σαφές δείγμα της ικανότητας της Παλαιστινιακής Αρχής να ελέγξει και να καταστείλει την "τρομοκρατική δράση".

    Διόλου ευχαριστημένη από τα συμπεράσματα της παλαιστινιακής αστυνομίας δεν είναι η ηγεσία της "Χαμάς", η οποία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "ψευδή" τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή ότι "προσπαθεί να σπιλώσει τους αγώνες και τους μάρτυρες της οργάνωσης".Η "Χαμάς" επιμένει στις απειλές της κατά του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Σαρίφ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός παραμένει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, εντείνοντας τόσο τις περιπολίες του μέσα στην Ιερουσαλήμ όσο και τα οδικά μπλόκα στη Δυτική Οχθη.

    Αυξάνει η δυσαρέσκεια των Ισραηλινών Αράβων

    Παρέλυσε, χτες, η πόλη Σχφαράμ του Ιερουσαλήμ από τη γενική απεργία των Ισραηλινών Αράβων, που πραγματοποίησαν και μαζική πορεία με αφορμή την πρόσφατη κατεδάφιση τριών αραβικών σπιτιών. Οι Αραβες, που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για άνιση μεταχείριση εκ μέρους των ισραηλινών κυβερνήσεων.Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι Αραβες Ισραηλινοί αποτελούν το 1/5 του ισραηλινού πληθυσμού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της γης τους έχει απαλλοτριωθεί εδώ και πολλά χρόνια από το ισραηλινό κράτος.

    Παρά την έντονη δυσαρέσκεια, που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους κόλπους των Αραβο-ισραηλινών, το ισραηλινό υπουργείο Υποδομής ανακοίνωσε, χτες, ότι θα προχωρήσει στην ανοικοδόμηση 6 νέων εβραϊκών οικισμών, 4.500 σπιτιών, στην περιοχή που εκτείνεται νότια της Χεβρώνα και φτάνει μέχρι τη βορειοανατολική πλευρά της ερήμου του Νεγκέβ, όπου κατοικούν, κυρίως, Αραβες Ισραηλινοί. Αν και πολλοί αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης επέκριναν την απόφαση αυτή ως άκαιρη και εμπρηστική, ο υπουργός Υποδομής, ο "σκληροπυρηνικός" Αριέλ Σαρόν, επέμεινε ότι είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον οι Αραβες Ισραηλινοί δε θα διεκδικήσουν την ένωσή τους με τη Δυτική Οχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας και η περιοχή θα παραμείνει υπό ισραηλινή κυριαρχία.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Συμφωνία μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης με αναφορά στο Παλαιστινιακό (2020-08-14 00:00:00.0)
    «Χλιαρό» ευχολόγιο η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (2009-01-10 00:00:00.0)
    «Δοκιμαστικές» νύξεις ενόψει της αραβικής συνόδου (2007-03-14 00:00:00.0)
    «Βολές» από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ (2003-11-01 00:00:00.0)
    Πρόσωπο (1998-04-05 00:00:00.0)
    Η "ηρεμία" του τρόμου (1996-03-08 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ