Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
«Χλιαρό» ευχολόγιο η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • Η ισραηλινή κυβέρνηση και η «Χαμάς» απέρριψαν την απόφαση, ενώ συνεχίζονται οι αιγυπτιακές διαμεσολαβητικές προσπάθειες
  • Μεγάλες και ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές χώρες

Από την ογκώδη διαδήλωση χτες στο Αλγέρι

Associated Press

Από την ογκώδη διαδήλωση χτες στο Αλγέρι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε μια μη δεσμευτική απόφαση, που δεν εμπεριέχει κανένα μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής της και δεν καταδικάζει σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα του Ισραήλ κατέληξε, τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά από πολυήμερες διπλωματικές διαβουλεύσεις. Η απόφαση 1860 ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, σταθερή και με διάρκεια, έτσι ώστε να οδηγήσει στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητά, επίσης, να λειτουργήσουν άμεσα δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια, να ληφθούν μέτρα για την πάταξη κάθε είδους λαθρεμπορίου από τα σύνορα και σταδιακό άνοιγμα όλων των μεθοριακών σταθμών.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή, καθώς οι ΗΠΑ, όπως είπε η Κοντολίζα Ράις, συμφωνούν με το πνεύμα της αλλά θέλουν να δουν πώς θα προχωρήσει και η γαλλο-αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας. Οι Αραβες υπουργοί εξωτερικών στήριξαν την απόφαση αν και δεν έκρυβαν τον προβληματισμό και τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα φέρει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν μόλις λίγες ώρες αργότερα, όταν το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωνε συνέχιση και εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ χαρακτήρισε «ανέφικτη» την απόφαση, αφού «οι δολοφονικές παλαιστινιακές ομάδες δεν την τηρούν». Ως απόδειξη ανέφερε την εκτόξευση νέων ρουκετών, χτες, από τη «Χαμάς» και συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ «δε δέχτηκε ποτέ από ξένους παράγοντες ν' αποφασίζουν για την τύχη των πολιτών του».

Η «Χαμάς», από την άλλη, απέρριψε την απόφαση τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και δε λήφθηκε καθόλου υπ' όψιν η άποψη της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας». Η οργάνωση έχει ξεκαθαρίσει ότι όρος για τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών είναι η κατάπαυση των ισραηλινών επιχειρήσεων και η άρση του εμπάργκο, κάτι που δε δέχεται το Ισραήλ.

Παρ' όλα αυτά, η οργάνωση αποστέλλει αντιπροσωπεία σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει με την αιγυπτιακή ηγεσία την πρότασή της, η οποία, προς το παρόν, απαρτίζεται από τρία πολύ γενικά και θολά σημεία: άμεση κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για λήψη συμπεφωνημένων μέτρων για έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων και κατάληξη τελικής οριστικής εκεχειρίας με ολική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Στην περιοχή σπεύδουν για να πιέσουν για εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Εντυπωσιακές διαδηλώσεις ενώ έληξε η προεδρία Αμπάς

Στο Κάιρο βρέθηκε χτες και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος για να συζητήσει το αιγυπτιακό σχέδιο. Εντούτοις, η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω καθώς χτες τυπικώς έληξε η θητεία του, κάτι που επισήμανε με νόημα η «Χαμάς», τονίζοντας ότι πλέον οτιδήποτε λέει ή υπογράφει δεν εκφράζει τη θέληση του παλαιστινιακού λαού. Αν και δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης, στελέχη της Π. Αρχής υποστήριζαν ότι ο Αμπάς θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι να γίνουν εκλογές.

Η εμπλοκή αυτή όξυνε περαιτέρω τα πνεύματα στη Δ. Οχθη, όπου χτες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Στη Ραμάλα σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία της «Φατάχ». Διαδηλώσεις και μικροσυγκρούσεις έγιναν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε εκατοντάδες χιλιάδες καταμετρούνται οι διαδηλωτές σε Ιορδανία, Υεμένη, Ιράκ, Κατάρ, Αλγερία, Αίγυπτο, Ολλανδία, Κένυα, Τουρκία, Βουλγαρία. Στις περισσότερες αραβικές διαμαρτυρίες, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στο στόχαστρο βρέθηκε και η αιγυπτιακή ηγεσία.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ισραήλ χαιρέτισε την πρωτοβουλία αλληλεγγύης και στήριξης του παλαιστινιακού λαού από την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, που προχώρησε στην απέλαση της ισραηλινής διπλωματικής αντιπροσωπείας από τη Βενεζουέλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντατικές διεργασίες από διάφορους «διαμεσολαβητές» (2024-01-11 00:00:00.0)
Εντείνουν παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην περιοχή (2023-12-28 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και πιέσεις για να υποταχθούν οι Παλαιστίνιοι (2014-08-08 00:00:00.0)
Οικοδομικά υλικά από το Κατάρ στη Γάζα (2013-01-01 00:00:00.0)
Ισες αποστάσεις από τον απεσταλμένο της ΕΕ (2009-01-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις κορυφής και επαφές όλων με όλους (2005-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ