Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΜΑΛΑΣ
Μαζική έκρηξη οργής και αγανάκτησης

Χιλιάδες βγήκαν χτες στους δρόμους στο κέντρο της Ραμάλας

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι. Από τους μιναρέδες της Ραμάλας ακούγονται ακόμα οι φωνές των ιμάμηδων. Τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κλειστά όπως για θρησκευτικούς λόγους επιβάλλεται κάθε Παρασκευή. Ελάχιστος κόσμος περπατάει στους δρόμους του κέντρου, ακόμα λιγότερος όσο απομακρύνεται κανείς από την κεντρική πλατεία της Ραμάλας. Το μόνο που προμηνύει το τι θα ακολουθήσει είναι τα ντόπια και διεθνή συνεργεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που έχουν ακροβολιστεί στο άγαλμα, στο κέντρο μιας κυκλικής νησίδας πάνω στην πλατεία.

Ενα φορτηγό γεμάτο μικρόφωνα κάνει την εμφάνισή του, άδειο από κόσμο. Αστυνομικές δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής βγαίνουν από τα στενά και αρχίζουν να παίρνουν θέση κατά μήκος των κεντρικών δρόμων. Ξαφνικά, η πλατεία και τα γύρω στενά γεμίζουν κόσμο, φωνές, συνθήματα. Το φορτηγό με τα μικρόφωνα εμφανίζεται σε λίγη ώρα γεμάτο με κόσμο στην καρότσα του και ένα πλήθος κόσμου να ακολουθεί από πίσω. Οι φωνές και τα συνθήματά τους ακούγονται από μακριά, δυναμώνουν όσο πλησιάζουν.

Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών ανεβαίνει από άλλο δρόμο προς την πλατεία, με νεολαίους να κρέμονται στους ώμους άλλων διαδηλωτών και να δίνουν ρυθμό στα συνθήματα που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, ενάντια στο Ισραήλ και την κατοχή.


Μια ομάδα γυναικών στην άκρη της πλατείας έχει σχηματίσει έναν κύκλο. Στη μέση, μια νεαρή Παλαιστίνια ξεσπάει την οργή της για το μακελειό στη Γάζα. Φωνάζει και κλαίει. Μετά χάνεται στην αγκαλιά μιας μεγαλύτερής της και εν χορώ η ομάδα των γυναικών αρχίζει να φωνάζει συνθήματα. Μικρά παιδιά, συνομήλικα αυτών που σήμερα, χτες, αύριο και κάθε μέρα σκοτώνονται στην Παλαιστίνη, έχουν σκαρφαλώσει στους ώμους των γονιών τους κρατώντας τη σημαία της πατρίδας τους, πικέτες, πλακάτ με συνθήματα. Οικογένειες ολόκληρες διαδηλώνουν κάνοντας ξανά και ξανά το γύρο της πλατείας. Ανάμεσα στα πανό και ένα που γράφει στα αγγλικά: «Η ΕΕ συμπράττει στο έγκλημα πολέμου του Ισραήλ».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε με το δικό της πανό σ' αυτό το ξέσπασμα της οργής. Στη διαδήλωση που διοργάνωσαν φορείς και συνδικάτα με τη στήριξη και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών. Το πανό των ταξικών δυνάμεων αναρτήθηκε λίγο αργότερα στα κάγκελα της κεντρικής πλατεία, σταθερός πομπός του μηνύματος της αλληλεγγύης που μετέφερε στην Παλαιστίνη το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ