Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεβαίνει ο «πυρετός» της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Ακόμη και τα επίσημα κρατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες στις ΗΠΑ μαρτυρούν την πραγματικά μελανή εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της απασχόλησης... Το 2008 έγιναν περίπου 2.600.000 απολύσεις, δηλαδή περισσότερες από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Μόνον τον περασμένο Δεκέμβρη, η ανεργία έφθασε στο 7,2% (υψηλότερο ποσοστό από το 1993).

Οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στον τομέα των υπηρεσιών, (απολύθηκαν 273.000), των κατασκευών (149.000 απολύσεις), στην οικοδομή (101.000 απολύσεις) και στις πωλήσεις λιανικής (67.000 απολύσεις). Οι «πιο τυχεροί» Αμερικανοί είδαν τον περασμένο Δεκέμβρη να μειώνεται το ωράριο δουλειάς (και φυσικά οι αποδοχές τους) έως και 33,3 ώρες.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα παραδέχτηκε και χτες ότι η χώρα αντιμετωπίζει «φοβερή οικονομική κρίση» καλώντας άπαντες «τώρα σε δράση». Επανέλαβε ότι προτίθεται να μειώσει τους φόρους (π.χ. προχτές είπε ότι θα μειώσει τους φόρους κατά 1.000 δολάρια στο 95% των νοικοκυριών...) και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσω της αύξησης των κρατικών δαπανών σε δημόσια έργα. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετώπιζει το σκεπτικισμό ακόμη και γερουσιαστών του κόμματός του (Δημοκρατικό) στο Κογκρέσο, καθώς αρκετοί αμφισβητούν εάν οι φορομειώσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, η εταιρεία αεροναυπηγικής «Boeing» ανακοίνωσε χτες βράδυ πως θα κάνει 4.500 απολύσεις μέχρι τέλος τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ έκανε έκκληση για διεθνή συντονισμό των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι οι μεμονωμένες κινήσεις ή θα πετύχουν λίγα ή θα υποβαθμίσουν τις διεθνείς προσπάθειες ανάκαμψης...

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα Νοτίου Κορέας μείωσε κατά 0,5% τα επιτόκια δανεισμού που πλέον ανέρχονται στο 2,5%. Στη Ρουμανία διαπιστώθηκε η μείωση της αξίας του εθνικού νομίσματος (λέι) κατά 17,5% έναντι του ευρώ μέσα στον τελευταίο χρόνο. Στην Ιαπωνία η «Πανασόνικ» ανακοίνωσε ότι θα κόψει τις προγραμματισμένες επενδύσεις κατά 23% (περίπου 1,5 δισ. δολάρια) σε δύο εργοστάσια κατασκευής επίπεδων τηλεοράσεων πλάσματος και θα σταματήσει άλλες «μη προσοδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες» χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Στην Ισπανία η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε το Νοέμβρη κατά 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ το Δεκέμβρη οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 3.000.000. Στον Καναδά υπολογίζεται ότι χάθηκαν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο δίμηνο του 2008 και ότι η ανεργία το Δεκέμβρη έφθασε στο 6,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ