Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ενας πύραυλος, μια απειλή

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Κλιμακώνοντας την "κούρσα" απόκτησης όπλων, το Πακιστάν δοκίμασε επιτυχώς χτες ένα μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο, ικανό να φέρει πυρηνική γόμωση και να πλήξει απομακρυσμένες περιοχές μέσα στο έδαφος της (συχνά "εχθρικής") γείτονός του Ινδίας.

Ο πύραυλος έχει ακτίνα δράσης 1.450 χιλιομέτρων. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ινδία, με την οποία το Πακιστάν έχει διεξάγει τρεις πολέμους μετά την αποαποικιοποίηση των δύο χωρών και την αποχώρηση της Βρετανίας, από τα μέσα του αιώνα (1947).

Το Νέο Δελχί έχει ήδη δοκιμάσει ένα όμοιο σύστημα, το οποίο πιστεύεται επίσης ικανό για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών. Το Ισλαμαμπάντ είχε τότε προειδοποιήσει ότι είναι "πιθανό" να προκύψει ένας αγώνας δρόμου για τους εξοπλισμούς, κάτι που δείχνει να πραγματοποιείται (σε περιορισμένη κλίμακα, ασφαλώς, αλλά...).

Κατά εξωφρενικά κωμικό τρόπο, και οι δύο χώρες ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας στην οποία προχωρούν έχει "ειρηνικούς" σκοπούς.

Στην υπόθεση εμπλέκονται οι ΗΠΑ, όπως και το Πεκίνο: Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα ότι βοηθάει το Πακιστάν στην ανάπτυξη πυραύλων, επειδή προμήθευσε στη χώρα πυραύλους τύπου Μ - 11. Προσωρινά μάλιστα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για παραβίαση του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας, το οποίο απαγορεύει τη βοήθεια για κατασκευή πυραύλων βεληνεκούς άνω των 350 χιλιομέτρων.

Η αναγγελία της δοκιμής, σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, αποτελεί "απάντηση" στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, που "άφηναν ανοιχτή" την επιλογή των πυρηνικών εξοπλισμών.

Το Πακιστάν έστειλε πέρυσι επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έπειτα από δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", σύμφωνα με το οποίο η Ινδία έχει αναπτύξει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο κρατίδιο Παντζάμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ