Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσωπο

Μοχιγιεντίν Σαρίφ

Λάδι στη φωτιά έριξε ο θάνατος του αρχιβομβιστή της "Χαμάς" Μοχιγιεντίν Σαρίφ, που βρέθηκε νεκρός με δύο σφαίρες στο στήθος μέσα σε αυτοκίνητο που εξερράγη την Κυριακή στη Ραμάλα. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις, οι Παλαιστίνιοι δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για μια, ακόμη, ενέργεια των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, όπως υποστηρίζουν. Χιλιάδες οπαδοί της "Χαμάς" μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία του Σαρίφ και ορκίστηκαν "εκδίκηση".

Η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα εδάφη μυρίζει μπαρούτι και αυτό, φυσικά, δεν οφείλεται μόνο στη δολοφονία του Σαρίφ. Η "ειρηνευτική διαδικασία" βρίσκεται σε παρατεταμένο τέλμα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει αδιάλλακτος, αρνούμενος να απομακρυνθούν τα ισραηλινά στρατεύματα, σε 3 φάσεις, από το συντριπτικό ποσοστό της Δυτικής Οχθης, όπως επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι, ενώ παράλληλα εντείνεται η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, ο παλαιστινιακός λαός μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια, καθώς βρίσκεται σχεδόν αδιάκοπα υπό καθεστώς σκληρού αποκλεισμού.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν από την εκπνοή του ορίου ολοκλήρωσης και της τρίτης φάσης των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών που θα καθορίσουν το οριστικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, αλλά και την τύχη των αυτόνομων περιοχών, η συμφωνία του Οσλο, που έδωσε το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα στην "ειρηνευτική διαδικασία", μοιάζει να έχει τεθεί στο περιθώριο. Εξέλιξη που δε θα έπρεπε να ξαφνιάζει, αν σκεφτεί κανείς ότι το κείμενο της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα ασαφές και ευρύ, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί παρά μόνο τους εμπνευστές της, δηλαδή τις ΗΠΑ, που έχουν τη δυνατότητα να "διαμεσολαβούν" και να παρεμβαίνουν.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ