Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 του Απρίλη, η έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ με κύριο θέμα "Η κρίση εξουσίας και η στάση του ΚΚΡΟ". Παρουσιάζοντας τη σχετική εισήγηση, ο πρόεδρος του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι κύρια αιτία της παράλυσης της εξουσίας είναι η εφαρμοζόμενη επί 7 χρόνια πολιτική του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και των κυβερνήσεών του. Σημείωσε ότι χωρίς την αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής δεν είναι δυνατόν να βγει η χώρα από την κρίση. Η Ολομέλεια της ΚΕ αποφάσισε να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα για πρωθυπουργό της χώρας του Σεργκέι Κιριένκο που πρότεινε ο Γιέλτσιν. Η ΚΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων και άλλων ενώσεων των εργαζομένων για τη διεξαγωγή στις 9 του Απρίλη της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας και ζήτησε από τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΡΟ να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της, καθώς και να προβάλουν ενιαία αιτήματα για την αλλαγή της πολιτικής, την υποστήριξη της Κρατικής Δούμας, των ενεργητικών εκδηλώσεων των εργαζομένων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η Ολομέλεια ενέκρινε τη δράση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της ΚΟ στην Κρατική Δούμα του κόμματος στη φάση αυτή της κρίσης της εκτελεστικής εξουσίας και ανέθεσε το καθήκον να προετοιμάσουν τις προτάσεις του ΚΚΡΟ για τη "στρογγυλή τράπεζα" που θα πραγματοποιηθεί στις 7 του Απρίλη.

Σχετικά με τη "στρογγυλή τράπεζα" ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι το καθήκον των εκπροσώπων του ΚΚΡΟ σ' αυτή συνίσταται στο να παρουσιάσουν την πραγματική κατάσταση της χώρας και να προτείνουν τη λύση του κόμματος για την έξοδο από την κρίση. "Ο Γιέλτσιν δε γνωρίζει τι πράγματι συμβαίνει. Δεν ξέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των χρεών για τους μισθούς ήταν το Φλεβάρη", είπε ο Ζιουγκάνοφ σε συνέντευξη Τύπου μετά την Ολομέλεια. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνουν οι κομμουνιστές, αν ο Γιέλτσιν θα ακούσει τα πάντα, αλλά θα αποφασίσει όπως αυτός νομίζει, επισήμανε ότι "ο Γιέλτσιν τίποτα δεν αποφασίζει! Εμείς προτείνουμε να βρεθεί λύση. Υπάρχουν δυο δρόμοι: διάλογος και έξοδος από την κρίση με αλλαγή της σημερινής πολιτικής, όπως προτείνει το ΚΚΡΟ, ή μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν μια κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο σχηματισμός της είναι δυνατός τώρα. Οι κομμουνιστές έχουν σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανθρώπους ικανούς να το εφαρμόσουν. Θα τους προτείνουμε όμως να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, μόνο αν αλλάξει η πολιτική. Δεν έχουμε δικαίωμα να ενεργήσουμε διαφορετικά".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή έναρξης της κρίσιμης συζήτησης και ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Σεργκέι Κιριένκο στο αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά από συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν. Ο Σελεζνιόφ πρόσθεσε ότι η νέα ημερομηνία για τη συζήτηση θα οριστεί την ερχόμενη Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών "στρογγυλής τραπέζης" για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ