ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
79Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Σχολείο - παγίδα

Σε ένα παλιό σπίτι που δεν πληρεί στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κάνουν μάθημα οι μικροί μαθητές. Οι γονείς αγανάκτησαν από τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και χτες "έκλεισαν" το σχολείο

Κάτω από άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο της ζωής τους, σε ένα διώροφο οίκημα το οποίο δεν πληρεί ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, αναγκάζονται να κάνουν μάθημα οι μαθητές του 79ου Δημοτικού Σχολείου, στα Κάτω Πατήσια. Χτες οι γονείς αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Κατέλαβαν το σχολείο μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους τους. Το σχολείο στεγάζεται σε αυτόν τον απαράδεκτο χώρο από το 1975.

Η αγανάκτηση είναι πέρα για πέρα δίκαιη. Το κτίριο που στεγάζεται το σχολείο αποτελεί ντροπή. "Δε θέλουμε να κάνουμε άλλο μάθημα σ' αυτό το σπίτι. Θέλουμε σχολείο κανονικό και καθαρό, με θέρμανση. Δηλαδή πρέπει κάποιος από μας να χτυπήσει για να ενδιαφερθούν για μας;", έλεγαν οι μικροί μαθητές.

Η αγανάκτηση των γονιών ξεχείλισε, όχι μόνο γιατί το πρόβλημα είναι παλιό και γνωστό στους αρμόδιους, αλλά και γιατί έχουν βαρεθεί πλέον να ακούν υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούνται. Το Μάρτη του 1989, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), αγόρασε το οικόπεδο επί των οδών Δευκαλίωνος και Ευγενίου Καραβία. Στο οικόπεδο όμως αυτό έχει εγκατασταθεί ο επιχειρηματίας Σαρακάκης, που το χρησιμοποιεί για αποθήκη αυτοκινήτων.

"Παρόλο που έχουν ενημερωθεί η δημοτική επιτροπή Παιδείας του 5ου Διαμερίσματος Αθήνας καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, δεν έχει προχωρήσει καθόλου η υπόθεση. Ο Σαρακάκης συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τον χώρο αυτό, αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα των μαθητών να αποκτήσουν κάποτε ένα πραγματικό σχολείο", μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φ. Λιάπη.

Το παλιό σπίτι που στεγάζεται το 79ο Δημοτικό δεν πληρεί καμία προδιαγραφή ασφάλειας και υγιεινής. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε δωμάτια χωρίς θέρμανση, μέσα στην υγρασία, ενώ από την πρόσφατη βροχή πλημμύρισε όλο το κτίριο. Τα θρανία βλέπουν προς την μπαλκονόπορτα αντί προς τον πίνακα, λόγω έλλειψης χώρου, ενώ ο πίνακας, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους μαθητές. Η μυρωδιά από τις τουαλέτες φθάνει μέχρι τις αίθουσες, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών.

Ακόμα και το διάλειμμα δημιουργεί προβλήματα, αφού για να βγουν οι μαθητές μιας τάξης στο υποτιθέμενο προαύλιο, πρέπει πρώτα να περάσουν μέσα από άλλες δύο τάξεις. Ενώ, στη στενή και απότομη σκάλα παραμονεύει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος για τους μικρούς μαθητές που κατεβαίνουν τρέχοντας στα διαλείμματα. Ανάλογους κινδύνους διατρέχουν οι μαθητές και από την τσιμεντένια αυλή, που είναι στο πίσω μέρος του σπιτιού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναρωτιούνται οι γονείς, θα έφερναν οι αρμόδιοι τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα; "Είναι δυνατόν, λίγο πριν το 2000 στο Δήμο της Αθήνας, τα παιδιά μας να συνεχίζουν να περνούν το κατώφλι αυτού του απαράδεκτου κτιρίου, που δε θυμίζει καν σχολείο; Οι υποσχέσεις των αρμόδιων μας χόρτασαν, έχει εξαντληθεί η υπομονή μας", επισημαίνουν οι γονείς, δηλώνοντας συγχρόνως την απόφασή τους να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να δοθεί επίσημη δέσμευση από τους αρμόδιους φορείς ότι τα παιδιά τους θα αποκτήσουν επιτέλους σχολείο.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Αστυνομικοί συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν μαθητές!
  • Νέο κρούσμα ποινικοποίησης των αγώνων
  • Θύματα, οχτώ μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου, επειδή έκαναν κατάληψη του σχολείου τους
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει πλέον ο συνεχώς ογκούμενος αυταρχισμός και η τρομοκρατία ενάντια σε μαθητές, που με τον ένα ή άλλο τρόπο αντιδρούν αγωνιστικά στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Στην Τρίπολη, στις 10 το βράδυ της Κυριακής, αστυνομικοί εισέβαλαν στο Πολυκλαδικό Λύκειο που τελούσε υπό κατάληψη, συνέλαβαν οχτώ μαθητές, τους κράτησαν όλη τη νύχτα στα κρατητήρια της Ασφάλειας, όπου τους προπηλάκισανκαι χτες το πρωί τους τους οδήγησαν στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της πρόκλησης φθορών, αλλά η δίκη ορίστηκε για αύριο. Αιτία; Οτι έκαναν κατάληψη στο σχολείο τους με αιτήματα ενάντια στο νόμο 2525, που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και απαιτώντας λύση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου τους και μέτρα ενημέρωσης και πρόληψης για τη μηνιγγίτιδα, εξαιτίας της οποίας ο Νομός Αρκαδίας πρόσφατα είχε κρούσματα και θρήνησε ακόμα και θύματα...

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο αυτό γεγονός και επισημαίνει: "Η κυβέρνηση, θορυβημένη από την ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση, εντείνει τον αυταρχισμό της, δείχνει όλο και πιο ξεδιάντροπα στοιχεία φασίζουσας νοοτροπίας και λογικής. Στέλνει στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα πάνω από 10.000 αγωνιζόμενους αγρότες αλλά και εργάτες, γενικά πολίτες και νεολαίους που αγωνίζονται, αντιστέκονται, δεν υποτάσσονται. Χρησιμοποιεί τα Σώματα Ασφαλείας και τις δικαστικές αρχές για να καταστείλουν κάθε εστία αντίστασης. Η δουλιά όλων αυτών είναι το κοινό έγκλημα και όχι η παρακολούθηση των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων, οι συλλήψεις μαθητών ακόμα και ο ξυλοδαρμός τους, που από πολλές πλευρές καταγγέλλεται. Δεν είναι εκπαιδευτικοί όσοι καταθέτουν για να συλληφθούν μαθητές ή όσοι παίζουν το ρόλο του ρουφιάνου και του καταδότη".

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό, τα συνδικάτα, την ΕΛΜΕ, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να καταδικάσουν αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα. Καλεί επίσης τους μαθητές όλων των σχολείων, να συμπαρασταθούν στους συμμαθητές τους, να καταγγείλουν το γεγονός, να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους και να εντείνουν και δυναμώσουν τον αγώνα τους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Η παιδεία υπόθεση του λαού
  • Συγκέντρωση σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή διοργανώνει το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά
  • Τη "σκυτάλη" παίρνει μεθαύριο Πέμπτη το Μέτωπο Παιδείας Περιστερίου

Συγκέντρωση ενάντια στο νόμο 2525/97 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, διοργανώνει σήμερα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Την Πέμπτη, στις 7.00 μ.μ. τη σκυτάλη παίρνει το Μέτωπο Παιδείας Περιστερίου, που θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Αντωνίου και στη συνέχεια πορεία και συμβολικό κλείσιμο της εισόδου της πόλης στην Κολοκυνθού.

Σε ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες και τους φορείς, να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τους αγώνες, επισημαίνοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη, για την οικοδόμηση ενός σχολείου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου, δημοκρατικού και όχι ενός σχολείου ανελεύθερου, ιδιωτικοποιημένου που θα προετοιμάζει "απασχολήσιμους" πολίτες. "Ο αγώνας, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η μόνη λύση απέναντι στη λαίλαπα των αντεργατικών και εκπαιδευτικών μέτρων".

Οι φορείς που συγκροτούν το Μέτωπο Παιδείας Περιστερίου το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων και ενημέρωσης των πολιτών του δήμου για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97 και τις συνέπειες που έχει για τα παιδιά της εργατικής τάξης, ενώ ενημερώνουν και για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Περιστέρι. Η κινητοποίηση της Πέμπτης αποτελεί την κορύφωση των τελευταίων κινητοποιήσεών τους.

Το Μέτωπο Παιδείας Περιστερίου απαιτεί την άμεση κατάργηση του νόμου 2525/97, που υψώνει περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση διώχνοντας τους μαθητές από το λύκειο, αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, ανέγερση σύγχρονων σχολείων, μείωση μαθητών ανά τμήμα, άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με επαναφορά της επετηρίδας, ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ