ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό εγερτήριο

Στάσεις εργασίας σήμερα στις ΔΕΚΟ και συγκέντρωση στις 6μμ στη Βουλή. Προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πανεργατική, πανυπαλληλική 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Γενικεύεται η κατακραυγή και εντείνεται η απαίτηση για αποφασιστική σύγκρουση με αυτή την πολιτική

Για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και την "Ολυμπιακή Αεροπορία" - που αυτή τη στιγμή θίγεται πρώτη - την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για την προστασία του οχτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,αγωνίζονται σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ, με τη συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση εργασίας (5 - 8) που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κλιμακώνει την πρόκληση συζητώντας την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο το περίφημο αντεργατικό "Εθνικό Σχέδιο" για την... απασχόληση, έχοντας στο μεταξύ επιδοθεί σε ένα πλήθος "διαρροών" για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων περί των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού, που θα καταθέσει τον Μάη.Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, διεξάγεται η ψηφοφορία του ισοπεδωτικού νομοσχεδίου για την ΟΑ. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 6μμ το απόγευμα έξω από τη Βουλή,ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΑΘήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί προάγγελο της πανεργατικής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη 9 Απρίλη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί. Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10 το πρωί πραγματοποιούν πρωτοβάθμια σωματεία της ΑΘήνας.

Στον Πειραιά,μετά την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, την απεργιακή συγκέντρωση τη διοργανώνουν τα σωματεία, στις 10μμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Καλώντας στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης, η ΓΣΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση, για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και τις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα γνωστοποιεί την απόφασή της να μην παραστεί στη συνάντηση φορέων που όρισε για σήμερα ο υπουργός Εργασίας, για να συζητηθεί το "σχέδιο δράσης" για την απασχόληση.

Την ενεργό συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των οργανώσεων μελών του στη σημερινή και μεθαυριανή κινητοποίηση, δηλώνει η διοίκησή του, απορρίπτοντας τα σχέδια εκποίησης των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, διεκδικώντας αυξήσεις και προειδοποιώντας για νέες κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

"Η προοπτική βρίσκεται στον αγώνα και στο κοινό μέτωπο των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,καλώντας τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση. Σημειώνει επίσης ότι "η προοπτική βρίσκεται και στο κοινό αγωνιστικό μέτωπο χωρίς αυταπάτες και υποχωρήσεις σε αυτή την επίθεση".

Στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 9 Απρίλη, καλεί με το δικό της πλαίσιο η ΟΛΜΕ,αναφερόμενη και στην επίθεση που δέχονται η ΟΑ, το 8ωρο, η μονιμότητα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Τη δημόσια και δωρεάν υγεία υπερασπίζεται η ΕΙΝΑΠ συμμετέχοντας στην απεργία, ενάντια "στις ανθυγιεινές επιλογές της κυβέρνησης". Στη συγκέντρωση σήμερα θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας.Μαζικό, αγωνιστικό "παρών" στην απεργία καλούνται να δώσουν λογιστές και λογίστριες, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.Στην απεργία συμμετέχει με απόφαση της διοίκησής της, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου,η οποία διεκδικεί και την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Το Συνδικάτο ΟΑΣΑ συμμετέχει 4μμ - 8μμ στη στάση εργασίας. Στη στάση εργασίας σήμερα, στη Γενική Συνέλευση και στην απεργία στις 9 Απρίλη,καλεί η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ,η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στον ηρωικό αγώνα του 1992 και επισημαίνει: "Η ευθύνη των εργαζομένων θα βρίσκεται αν από αύριο μείνουν στην γκρίνια και στην απογοήτευση και δεν επιβάλλουν με τη μαζική τους συμμετοχή στη συνέλευση, στη συγκέντρωση, στην απεργία, στη διοίκηση του συνδικάτου, να περιφρουρήσει τα όσα κατάκτησε ο κλάδος".

Η ΠΟΣ ΕΟΚ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωπόνων ΕΟΚ,αποφάσισαν τη συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών από 29/4 έως 3/5 και από 8/5 έως 10/5 για αρχή.

Η ΟΣΥΠΑ συμμετέχει στην απεργία με δυο τρίωρες στάσεις εργασίας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κρατικών Παιδικών Σταθμών καλεί τους εργαζόμενους σε αντίσταση στα "κυβερνητικά σχέδια ξεκληρίσματος των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων".Η Ενωση Προσωπικού Σταθμού Παραγωγής ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου καλεί στη σημερινή συγκέντρωση και στην απεργία της Πέμπτης. Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Εντείνονται οι προκλήσεις

Λίγο πριν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που θα ξεδιπλωθούν αυτή τη βδομάδα, η νομοθετική κατάργηση ή "διευθέτηση" του ορίου απολύσεων που είναι σήμερα 2%,καθώς και του αριθμού επιτρεπόμενων απολύσεων σε επιχειρήσεις κάτω των 50 εργαζομένων, προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει... συμφωνία ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο υπουργός πρόσθεσε και αυτή την ανατροπή στις τόσες που έχει εξαγγείλει στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή θα εκφραστεί στο περιβόητο νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις" και ήδη εμπεριέχεται στο αντεργατικό "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση".

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του 8ωρου, μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιμηκύνουν κατά 2 ώρες (10ωρο) το ωράριο εργασίας και να το "ανταλλάσσουν", χωρίς περιορισμούς, με 6ωρα ή και επιπλέον άδειες όταν δεν έχουν πολλή δουλιά! Ενας ακόμα στόχος, είναι η αύξηση της μερικής απασχόλησης.Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει κατώτερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους, ως"κίνητρο" πρόσληψης μέσω των ΤΣΑ κ. ά. Ο υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι η ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ κοντά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Πάση θυσία" ψήφιση του νομοσχεδίου

Παιχνίδια τακτικής και τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική

Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο - καρμανιόλα για την "Ολυμπιακή" και τις εργασιακές σχέσεις, επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρισκόμενος σε αντιστοιχία με τον πρωθυπουργό, που, από το Λονδίνο, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί "ως έχει". Το σύνθημα, δε, που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα είναι "πάση θυσία" προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στην παρέμβαση των 6 κυβερνητικών βουλευτών του κλίματος Τσοχατζόπουλου, που την Κυριακή παρουσίασαν "κείμενο σωτηρίας" της "Ολυμπιακής", είπε πως το "εξυγιαντικό" σχέδιο της κυβέρνησης υπερκαλύπτει τις θέσεις των "6". Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι οι απόψεις τους δε βρίσκονται έξω από την κυβερνητική φιλοσοφία και πως σε κάθε περίπτωση η βασική κυβερνητική κατεύθυνση για "εξοικονόμηση" 50 δισ. δραχμών ετησίως από την "Ολυμπιακή", θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, είπε πως είναι αυτονόητο να τηρηθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τυχόν μη συμμόρφωση "δε θα περάσει απαρατήρητη", είπε. Συμπλήρωσε δε, πως κατά την πεποίθηση της κυβέρνησης όλοι οι βουλευτές που τη στηρίζουν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων...

Το κείμενο των "6"

Σε ό,τι αφορά τους "6", με το κείμενο - παρέμβασή τους, επανέφεραν στο προσκήνιο την τακτική της - "τσοχατζοπουλικής" επιρροής - "εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

Οι Α. Κοτσακάς, Γ. Χαραλάμπους, Χ. Τσιόκας, Λ. Λωτίδης, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Ζουμπουνίδης, παίζοντας το παιχνίδι της καταστροφολογίας, επισημαίνουν εκ προοιμίου ότι "η πορεία του εθνικού αερομεταφορέα τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τους εργαζόμενους στην ανεργία". Η λύση - κατ' αυτούς - δε βρίσκεται στον αντίποδα του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά αντίθετα στον εμπλουτισμό του με παρεμβάσεις, ώστε η "Ολυμπιακή", να "προσομοιάζει στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς των ανταγωνιστικών εταιριών". Οι "6" κάθε άλλο παρά αρνούνται τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τη μείωση των μισθών, αλλά επιθυμούν τη συμπλήρωσή τους, αφού, όπως λένε "η παρέμβαση στο εισοδηματικό και εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, από μόνη της,είναι ανίκανη να δώσει λύσεις στην ΟΑ"... Προσθέτουν, λοιπόν, δίπλα στην καρατόμηση των εργατικών δικαιωμάτων και των εισοδηματικών επεμβάσεων διάφορα "αντιπολιτευτικά" φληναφήματα περί "στρατηγικού σχεδιασμού", "επιχειρησιακού σχεδιασμού", "σύγχρονου οργανισμού", "ισχυρού μάνατζμεντ", "σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας" και καθορισμό "χρονοδιαγράμματος" για το πρόγραμμα "εξυγίανσης".

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας των "6" είναι ότι η κριτική τους ασκείται από τη σκοπιά του ότι οι εργαζόμενοι δεν πείθονται από την κυβέρνηση για την ανάγκη νέων θυσιών, τις οποίες, όπως λένε, έτσι κι αλλιώς πρέπει να υποστούν οι εργαζόμενοι...

Παιχνίδια τακτικής

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως δε θα υπάρξουν διαρροές κυβερνητικών βουλευτούν. Ολες οι πλευρές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνονται πρόθυμες να αξιοποιήσουν για μια ακόμα φορά το "άλλοθι" της κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται.

Η πλευρά Σημίτη τονίζει ότι σε περίπτωση που τελικά κάποιοι παραβούν την κομματική πειθαρχία, η στάση της θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των διαρροών (παραπομπή στο Πειθαρχικό, διαγραφή από την ΚΟ, ή ακόμα και απειλή εκλογών).

Η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αναγκασμένη να παίζει το παιχνίδι της "αριστερής" συνείδησης του κόμματος, περισσότερο αναγκασμένη να αναζητά δρόμους προσωπικής διάσωσης των στελεχών της και ακόμα περισσότερο αναγκασμένη να υφίσταται τις πιέσεις που προκαλεί η κοινωνική αγανάκτηση, φέρεται να κινείται στη γνωστή γραμμή της "ύψωσης των καταγγελτικών τόνων", για να ακολουθήσει η υπερψήφιση και από μέρους της του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, ο Γ. Χαραλάμπους δήλωνε προχτές, δικαιολογώντας την παρέμβαση των "6", ότι "μην ξεχνάτε ότι οι βουλευτές είναι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με το κοινό, που ακούν τα παράπονα... ".

Οσο για τους λεγόμενους "προεδρικούς" και "κεντρογενείς" θα επιχειρήσουν να συμβάλουν "εποικοδομητικά" κατά τη διάρκεια της συζήτησης και να εμφανίσουν τη θετική τους ψήφο στο νομοσχέδιο ως αποτέλεσμα της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και της αποδοχής από την κυβέρνηση επιμέρους παρατηρήσεών τους...

Να αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

"Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ενότητας, της συσπείρωσης, της αντίστασης, του συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων".Αυτά τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,που χτες το πρωί περιόδευσε, μαζί με το γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος Σ. Κωτσαντή,στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και μίλησε με τους εργαζόμενους.

Η πρώτη στάση έγινε στις λάντζες του Περάματος, όπου από εκεί οι εργαζόμενοι περνούν απέναντι στην Κυνοσούρα. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση δυστυχώς επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του ΚΚΕ. "Είχαμε προειδοποιήσει - συνέχισε - όλους τους εργαζόμενους για την επίθεση όχι μόνο στα δικαιώματα των εργατών, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αγρότες και τους συνταξιούχους. Σήμερα οι μάσκες έπεσαν, η υποταγμένη κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, απροκάλυπτα οργανώνουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης".

"Μας λένε - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - ότι μ' αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπει στο δρόμο της ΟΝΕ. Ναι θα μπει στο δρόμο της ΟΝΕ η Ελλάδα των μονοπωλίων και της αστικής τάξης. Αυτοί οι οποίοι μέσα σε μια νύχτα, με την υποτίμηση της δραχμής κέρδισαν δισεκατομμύρια. Εμείς λέμε ότι πρέπει το εργατικό κίνημα απέναντι σ' αυτήν την πολιτική να παλέψει, να οργανώσει την αντίστασή του, να αντεπιτεθεί".

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους της ΝΑΥΣΙ. Εκεί ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" είναι μόνο η αρχή. Σήμερα ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιείται και ακολουθούν η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ και μια σειρά άλλοι οργανισμοί. "Ο υπουργός Εργασίας - συνέχισε - χτες ακόμη δήλωσε ότι τα 9 βασικά μέτρα που προωθεί συντείνουν στον περιορισμό της εργασιακής δαπάνης. Το παράδειγμα του αγώνα των εργατών της Ζώνης, που έχουν αποτρέψει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτήν την αντιλαϊκή επίθεση είναι παράδοση, που πρέπει να τη μιμηθούν και άλλοι εργαζόμενοι".

Αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σημείωσε ότι οι πλειοψηφίες σεΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,είναι πλειοψηφίες συναινετικές, που υποτάσσονται στη λογική της ΕΕ, στην πολιτική της κυβέρνησης. "Γίνεται - σημείωσε - αυτή η επίθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό που λένε είναι μια κουβέντα, μια διαμαρτυρία και βγαίνουν και υποστηρίζουν ότι πέρα από τον αγώνα, χρειάζεται διάλογος. Οι εργάτες ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο, αλλά αυτός πρέπει να γίνεται με τη μαζική κινητοποίηση. Αν δε δουν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, θα κάνουν ένα διάλογο "του κουφού", όπου μόνοι τους θα μιλούν και θα αποφασίζουν. Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να ξεκινήσει η προσπάθεια της αλλαγής των συσχετισμών από τα πρωτοβάθμια σωματεία".

Στην ερώτηση εργαζόμενου για τη φίμωση της φωνής του ΚΚΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: "Η απάντηση είναι: ακόμα πιο δραστήρια δουλιά των μελών και των φίλων του Κόμματος με καθημερινή παρουσία σ' όλους τους χώρους και με την προσπάθεια ένταξης και άλλων ανθρώπων στο χώρο μας, όσο δε μεγαλώνει αυτή η δραστηριότητα, όσο δεν πολλαπλασιάζεται η κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη", τόσο θα μας επιτίθενται". Ενας άλλος εργαζόμενος ρώτησε για τα ελαστικό ωράριο και για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας. Ο Σπ. Χαλβατζής είπε χαρακτηριστικά: "Οσοι νέοι καταφέρνουν και βρίσκουν σήμερα δουλιά δεν ξέρουν από ωράριο, ούτε από πενθήμερο, ούτε από Συλλογική Σύμβαση. Κάθονται πάνω από το τηλέφωνο και τους ειδοποιούν κάθε φορά για να δουλέψουν 2 και 3 ώρες. Αυτή είναι η λογική που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι ο εργαζόμενος πρέπει να είναι "απασχολήσιμος", λίγο να δουλεύει, λίγο να αμείβεται. Σήμερα λοιπόν όλα αυτά μόνο με την πάλη των εργαζομένων και συνολικά του λαού, μπορούν να ανατραπούν".

Σαρανταοχτάωρη στα λιμάνια

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Αύριο, Τετάρτη, ξεκινάει η πανελλαδική 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας που παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση. Η Ενωση Λιμενεργατών Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ, καλούν όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση στο Σύνταγμα καθώς και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη.

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ξεπουλάει τα δημόσια λιμάνια και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων που δουλεύουν σ' αυτά, ζητεί να πληροφορηθεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζή με Επίκαιρη Ερώτηση, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: "Εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική του άγριου νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, ιδιωτικοποιώντας ακόμα και τα λιμάνια της χώρας, τα οποία πουλά σε ιδιώτες! Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, καθώς ιδιωτικοποιείται ένας χώρος στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Το θέμα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύουν ούτε τα έωλα "επιχειρήματα" που ψελλίζει η κυβέρνηση, όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αφού τα λιμάνια είναι κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις. Επιπλέον η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών συνοδεύεται και με σχέδια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, φτάνοντας ακόμα και μέχρι την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: για ποιο λόγο η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αντί να διαμορφώσει - με την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων - μια πολιτική βελτίωσης και αξιοποίησης των λιμανιών, τα οποία πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, ενώ επιπλέον πρέπει να αναβαθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και όχι να ανατραπούν φτάνοντας μέχρι και την άρση της μονιμότητας;".

Συνολική, μετωπική αντιπαράθεση

Δήλωση της Αλ. Παπαρήγα για την "Ολυμπιακή", τις εργασιακές σχέσεις και την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την "Ολυμπιακή" και τις εργασιακές σχέσεις,τόνισε:

"Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στην "Ολυμπιακή" και γενικότερα, αναφερόμαστε πια στη "μαύρη εργασία" που πάει να γενικευτεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις που σημειώνονται, πρέπει να πω ότι αναμφισβήτητα υπάρχουν θετικές διεργασίες στη συνείδηση του λαού και αρκετές από αυτές τις διεργασίες έχουν θετικό αντίκτυπο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν και τους κομματικούς χώρους των συντηρητικών και άλλων κομμάτων.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: Αυτές οι διεργασίες δεν πρέπει να χλομιάσουν, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε δίχτυα που συνήθως ρίχνονται όταν ο λαός πάει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του δρόμου της αντίστασης.Είναι, λοιπόν, θετικές οι διεργασίες. Το ζήτημα είναι αυτές να οδηγήσουν στη βαθύτερη συνειδητοποίηση μιας συνολικής μετωπικής αντιπαράθεσης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, από τη σκοπιά, βεβαίως, ριζοσπαστικών εργατικών διεκδικήσεων. Αυτή είναι η δική μας θέση".

Σχετικά με την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ τόνισε: "Οσον αφορά την επιστολή των "6", αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ανάμεσα στα άλλα λέει το εξής: Οτι γενικά οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να προχωρήσουν. Οι εργασιακές σχέσεις στην "Ολυμπιακή" να είναι ίδιες με τις εργασιακές σχέσεις στις ανταγωνίστριες εταιρίες. Νομίζω αυτή είναι και η φιλοσοφία του κ. Σημίτη. Δεν μπορώ να καταλάβω πού είναι οι βασικές διαφορές. Με την έννοια αυτή, εμείς θεωρούμε, ότι είναι θετική κάθε διαφοροποίηση, όταν όμως παίρνει καθαρή θέση υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων και όχι όταν αυτή γίνεται στην περιφέρεια και στα σημεία. Εδώ υπάρχει σπονδυλική στήλη σ' αυτή τη στρατηγική. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, έχουν ανάγκη να παλέψουν την καρδιά της στρατηγικής".

Και νέες υπογραφές

Ακόμα 151 στελέχη του συνδικαλιστικού και του ευρύτερου μαζικού κινήματος - μεταξύ των οποίων στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ - προσυπέγραψαν το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, επίσης 151 στελέχη υπό τον τίτλο "να αντισταθούμε".

Το κείμενο, πλατιά αποσπάσματα από το οποίο δημοσίευσε ο "Ρ" στο φύλλο του Σαββάτου, υπογράφουν τώρα, μεταξύ άλλων, από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι: Π. Αβραμόπουλος,πρόεδρος, Γ. Μαυρουδής,ταμίας, Β. Ελευθεριάδης,μέλος της ΕΕ, Θ. Θωμάς,μέλος της διοίκησης. Επίσης οι: Κ. Γεωργακόπουλος,πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας. Β. Χουλιάρας,αν. γραμματέας του ΕΚ Πάτρας. Γ. Οικονομίδης,πρόεδρος ΕΙΣΦ. Ι. Ασημακόπουλος,αντιπρόεδρος ΕΙΣΦ. Γ. Καραβασίλης,πρόεδρος σωματείου ΔΕΗ Κοζάνης. Γ. Καρυστιανός,πρόεδρος Συλλόγου προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Στ. Λαγός,μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Από την ίδια Ομοσπονδία οι Π. Μορφής,Α. Αραβαντινός,Δ. Μπερμπεγιάννης,Κ. Παπαδέας,Ι. Ορφανός.Επίσης, αρκετοί συνδικαλιστές από το χώρο των ΕΛΜΕ, των αμυντικών βιομηχανιών, της κοινής ωφέλειας και άλλων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ σημείωναν και χθες την ανάγκη για την ανάπτυξη της αγωνιστικής συσπείρωσης από τα κάτω και την έκφραση των όποιων θετικών προτάσεων συγκεκριμένα και πρακτικά στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"
Σε μαζική συμμετοχή καλούνται οι ναυτεργάτες

Να δώσουν μαζικό και αποφασιστικό "παρών" στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που θα εναρμονίζεται με την εκρηκτική όξυνση των ναυτεργατικών προβλημάτων και απαιτώντας την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, καλούν τους ναυτεργάτες η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες. Παράλληλα, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία συνέχισαν και χτες τη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, ενημερώνοντας τους ναυτεργάτες με εξόρμηση που έκαναν χτες νωρίς το πρωί στο λιμάνι Πειραιά και με περιοδείες στα καράβια. Στο μεταξύ, από σήμερα το πρωί αρχίζει και η αναχώρηση των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών για τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας για την ενημέρωση και περιφρούρηση της απεργίας. Ετσι σήμερα αναχωρούν συνδικαλιστές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αύριο για το λιμάνι της Πάτρας.

Χτες άνεργοι ναυτεργάτες απέκλεισαν ξανά από τις 10 το πρωί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,ενώ στις 12 με πορεία έκαναν μαζική παράσταση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Οι ναυτεργάτες θα συναντηθούν και σήμερα στις 10 το πρωί στο ΓΕΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ