ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
Αγωνιστική απεργιακή απάντηση
  • Εικοσιτετράωρες απεργίες σήμερα, αύριο και μεθαύριο με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων
  • Το ΔΣ της ΟΣΠΑ απέρριψε το "πρακτικό συμφωνίας" στο οποίο κατέληξαν χτες η ηγεσία της ΟΑ και μερίδα της ΠΑΣΚΕ. Εκτακτο συνέδριο άρχισε χτες βράδυ

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν το έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, που άρχισε αργά το βράδυ, με θέμα ένα κατάπτυστο "πρακτικό συμφωνίας", στο οποίο συμφώνησαν χτες το μεσημέρι η διοίκηση της "Ολυμπιακής" και μια μερίδα στελεχών της ΠΑΣΚΕ υπό τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχ. Πέρρο,που, παραβαίνοντας τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου, συνέχισαν τον σικέ διάλογο. Προηγουμένως, όμως, συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΣΠΑ και με ψήφους 10 έναντι 8, ένα λευκό και μία αποχή, απέρριψε αυτή τη "συμφωνία", η οποία προβλέπει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια, μείωση αποδοχών 40.000 - 65.000 δραχμές και υποχρέωση των εργαζομένων να παρέχει δωρεάν εργασία 40 - 64 ωρών ετησίως. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας προς το ΔΣ της ΟΣΠΑ, σε περίπτωση που το "πρακτικό συμφωνίας" γίνει δεκτό από τους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΟΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέμβει στην κυβέρνηση, ώστε αυτό να ενσωματωθεί στο διαβόητο νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι πρώτοι ομιλητές στο συνέδριο, εκπρόσωποι της ΕΣΚ, της ΔΑΚΕ και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" ζήτησαν όχι μόνο την απόσυρση της "συμφωνίας", αλλά και του νομοσχεδίου, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ επιχειρεί να μεθοδεύσει "συναίνεση" στις αντιδραστικές αλλαγές.

Μιλώντας ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, αφού είπε ότι θα γίνει σεβαστή η απόφαση της πλειοψηφίας, ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ της ΟΣΠΑ να διαπραγματευτεί με τη διοίκηση της ΟΑ το "πρακτικό συμφωνίας". Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στους αντιπροσώπους που απαρτίζουν το έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, η ΠΑΣΚΕ διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία (περίπου 65 στους 110) και αυτό που ψιθυριζόταν έντονα μεταξύ των εργαζομένων ήταν ότι "έχει γίνει δουλιά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε αυτούς".

Τι προβλέπει το πρακτικό

Το επαίσχυντο "πρακτικό συμφωνίας", στο οποίο κατέληξαν χτες η διοίκηση της Ολυμπιακής και η μερίδα στελεχών της ΠΑΣΚΕ υπό τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ Μιχ. Πέρρο αναφέρει ότι συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Οι Γενικές Διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Εργασίας Προσωπικού
  • Στο θέμα περί ελαστικού ωραρίου για το προσωπικό εδάφους δεν υπήρξε συμφωνία. Οι δύο πλευρές κράτησαν τις απόψεις τους.
  • Τριετές πάγωμα μισθών για την περίοδο 1998 - 2000 στα επίπεδα 31.12.1997. Ισχύει η ωρίμανση για το 1998.
  • Το επίδομα τροφής για το προσωπικό αναπροσαρμόζεται από 1.4.1998 ως εξής:

α) Υπολογίζεται ποσοστό 8% επί των μηνιαίων μεικτών τακτικών αποδοχών.

β) Κατά το ποσό αυτό περικόπτεται το επίδομα τροφής.

γ) Η μέγιστη περικοπή του επιδόματος τροφής ορίζεται σε δρχ. 65.000/μήνα.

  • Το προσωπικό εδάφους αναλαμβάνει την υποχρέωση την περίοδο 1998 - 2000 να παραχωρεί χωρίς αμοιβή 40 - 60 ώρες ετησίως.
  • Ο υπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει τη δέσμευση να παραχωρήσει το 6% των μετοχών της εταιρίας που ανήκουν στο κράτος, στο τακτικό προσωπικό. Επιπλέον 4% θα δοθεί στις 31.12.2000 με την προϋπόθεση της πλήρους επίτευξης των στόχων του νέου επιχειρησιακού προγράμματος.
  • Εφ' όσον υπάρχει αποδοχή των Κανονισμών Εργασίας (Γενικών και Ειδικών Διατάξεων) παύουν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2β και 7 άρθρο 1 του κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης της ΟΑ. (Η παράγραφος 2β προβλέπει τη δυνατότητα του ΔΣ της "Ολυμπιακής" να καταγγείλει όρους των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων, και η παράγραφος 7 την απόλυση όσων εργαζόμενων δε συμφωνήσουν με τις αλλαγές).
  • Ισχύουν τα κίνητρα που προβλέπει ο νόμος 2271/94 για εθελούσια έξοδο.Ο Σωκρ. Μαντζουράνης

Μιλώντας στο "Ρ" αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου ο Σωκράτης Μαντζουράνης,μέλος ΔΣ ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της ΕΣΚ τόνισε:

"Τα αποτελέσματα του δήθεν διαλόγου, που στην ουσία ήταν συνομιλίες του ΠΑΣΟΚ με μια μερίδα της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στην ΟΣΠΑ, έδωσαν τα αποτελέσματά τους. Τα αποτελέσματα αυτά όσον αφορά τις γενικές διατάξεις του νέου κανονισμού εργασίας είναι η ανατροπή του ωραρίου εργασίας, η κατάργηση του πενθήμερου, η θεσμοθέτηση του ελαστικού ωραρίου για το προσωπικό της ΟΑ. Ταυτόχρονα, με μια εκβιαστική προσυνεννοημένη κίνηση της ηγεσίας της ΟΣΠΑ με τη διοίκηση της ΟΑ ήρθε ξαφνικά ένα πρακτικό συμφωνίας που παγώνει τους μισθούς για τρία χρόνια, μειώνει τις αποδοχές των εργαζόμενων από 40.000 έως 65.000 και υποχρεώνει το προσωπικό να δουλεύει μέχρι το 2000 δωρεάν 40 έως 64 ώρες το χρόνο.

Με αυτές τις προτάσεις που παρέδωσε το προεδρείο της ΟΣΠΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο νομίζουμε ότι είναι πια αναγκαίο ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε συνδικαλιστής να αναλογιστεί τις ευθύνες του και χωρίς συζήτηση να καταψηφίσει αυτές τις προτάσεις στο συνέδριο της ΟΣΠΑ. Είναι ανάγκη με περισσότερη ορμή, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα να αναπτυχθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που έχουν εξαγγελθεί. Παράλληλα, μέσα από νέες γενικές συνελεύσεις των σωματείων να μεθοδευτούν μεγαλύτερες, πιο ενωτικές και πιο αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στη διοίκηση της "Ολυμπιακής" και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι δεν είναι δυνατόν ούτε τα εργασιακά μας δικαιώματα να απεμπολήσουμε, για να αποτελέσουμε τον Δούρειο Ιππο για το ξεκλήρισμα των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από οποιεσδήποτε άλλες δικαιολογίες, κωλυσιεργίες, μηχανισμούς δήθεν διαλόγου και συζητήσεων, είναι ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα της "Ολυμπιακής" σήμερα απλά και ξεκάθαρα να εναντιωθεί σ' αυτή την πολιτική. Εχουν χρέος απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και απέναντι στον εθνικό αερομεταφορέα".

"Διατεταγμένη υπηρεσία ξεπουλήματος"

Για "διατεταγμένη υπηρεσία ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής Αεροπορίας"" με πρώτη "υποσχετική προς τον στρατηγικό επενδυτή την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων" κατήγγειλαν χτες την κυβέρνηση οι τεχνικοί και οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της εταιρίας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των τεχνικών (ΕΠΤΑΟΑ) κατήγγειλαν ότι το κυβερνητικό σχέδιο ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα υπηρετεί και η αποδυνάμωση, επί σειρά ετών, της τεχνικής βάσης, η οποία θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα του εθνικού αερομεταφορέα. Οπως επισήμαναν, τα κενά που παρουσιάζει σήμερα σε προσωπικό η τεχνική βάση ανέρχονται σε 200, με επακόλουθο η συντήρηση των αεροσκαφών να γίνεται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του τεχνικού προσωπικού. Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ότι με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τα κενά σε προσωπικό θα καλυφθούν με εποχικό προσωπικό είτε με "σύμβαση έργου", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι επί τρία χρόνια το σωματείο ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Οσον αφορά το νέο κανονισμό εργασίας, οι εκπρόσωποι της ΕΠΤΑΟΑ είπαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν διαπραγματεύσεις σε θέματα που αφορούν στη μείωση των μισθών τους και την αύξηση των ωρών εργασίας τους. Καταλήγοντας επισήμαναν ότι τα πέντε "Μπόινγκ 737", που έχει αποφασίσει να ενοικιάσει η διοίκηση της "Ολυμπιακής", δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα από την Αμερική, καθώς δεν έχει γίνει εκεί η αναγκαία συντήρηση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό πλοϊμότητας από την ΥΠΑ. Η συντήρηση αυτή - όπως πρόσθεσαν - δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης προσωπικού στην τεχνική βάση.

Η ΕΙΣΦ

Οι εκπρόσωποι των αεροσυνοδών - φροντιστών (ΕΙΣΦ) κατήγγειλαν ότι η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά "η πρώτη υποσχετική προς τον στρατηγικό επενδυτή". Πέραν των ευνοϊκών εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει να εξασφαλίσει στον στρατηγικό επενδυτή η κυβέρνηση, του προσφέρει επίσης και άλλα τρία πακέτα:

- Δώδεκα νέα αεροσκάφη που έχουν ήδη παραγγελθεί και μεγάλο μέρος του κόστους τους εξοφλείται με ίδιους πόρους της "Ολυμπιακής".

- Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιδότηση των "άγονων γραμμών", κάτι το οποίο δεν έκανε μέχρι τώρα για τη δημόσια ΟΑ.

- Ο "στρατηγικός επενδυτής" θα επωφεληθεί και από την αποζημίωση που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο για τη μετεγκατάσταση της εταιρίας στα Σπάτα.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι "σύρθηκαν" σε προσχηματικό διάλογο, καθώς η κυβέρνηση είχε καταρτίσει το νομοσχέδιο από τις 20 του Γενάρη και το είχε ήδη παραπέμψει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επιτροπή για τη σωτηρία της "Ολυμπιακής"

Με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών στελεχών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και της ΓΣΕΕ, πραγματοποιήθηκε χτες, στο Δημαρχείο Ελληνικού, σύσκεψη για τη συγκρότηση "Επιτροπής Σωτηρίας της "Ολυμπιακής"".

Στη σύσκεψη, όπου πήραν μέρος δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από την ΟΑ και τις άλλες ΔΕΚΟ, αναδείχτηκε μια προσωρινή επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Κ. Κορτζίδη,δήμαρχο Ελληνικού, Γ. Μαυρίκο,αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβη,αναπληρωτή γγ της ΓΣΕΕ, Σ. Μαντζουράνη και Κ. Ησυχο,μέλη ΔΣ της ΟΣΠΑ, Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφο, τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Ζακύνθου, Δ. Σιγούρο,Πρέβεζας, Α. Λορέντζο,και Μυτιλήνης, Θ. Τσαγγαρέλη,τον Π. Πάλμο,αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, την Χ. Παπαδέα,πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων σε ξένες αεροπορικές εταιρίες, τον Στ. Μανούσο,μέλος ΔΣ διοικητικών υπαλλήλων ΟΑ, τους Κ. Ανέστο και Ν. Σιτζάνη από τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τον Χρ. Σταμούλο,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η επιτροπή συμφώνησε σε τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι αποτελούν και αίτημα των εργαζομένων στην ΟΑ:

  • "Ολυμπιακή" και συνολικά ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο (αμιγής ιδιοκτησία του δημοσίου) και δημοκρατικός εκσυγχρονισμός τους, μακριά από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση και απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση του νόμου για τις ΔΕΚΟ και την "Ολυμπιακή".
  • Συνολική και κάθετη απόρριψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
  • Αποχώρηση ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών παροχών.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ας προχωρήσει η κυβέρνηση

Με εντυπωσιοθηρικές κινήσεις, όπως η ονομαστική ψηφοφορία, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την πλειοδοσία της στο άμεσο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" και την παράδοσή της στις ξένες πολυεθνικές και μονοπώλια.

Το θέμα απασχόλησε, άλλη μια φορά, τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών, όπου επαναβεβαιώθηκε η βασική θέση της ηγεσίας για άμεση έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΟΑ μέσω της ανάθεσή της σε "στρατηγικό επενδυτή". Αποφασίστηκε το βάρος να πέσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, για να δημιουργήσει, δήθεν, προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ασκώντας κριτική από σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Ομως την ίδια στιγμή ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στη χθεσινή "Ελευθεροτυπία", εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πάρα πολύ πιθανόν να συγκεντρώσει μια τεχνητή πλειοψηφία".

Ουσιαστικά, η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών για την "Ολυμπιακή", στην πράξη λειτουργεί ως στήριγμα της αντιλαϊκής επέλασης.

Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ζητά να καταλογιστούν ευθύνες στο ΔΣ της "Ολυμπιακής" για τις παράνομες και ζημιογόνες ρυθμίσεις που προκάλεσε το 1996 και 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ