ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Επικίνδυνο "παιχνίδι" σε βάρος των αγροτών

Επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες των αγροτών και κτηνοτρόφων παίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας με τις κοινοτικές ενισχύσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, ρύζι, αιγοπρόβατα, βοοειδή κι από φέτος εντάσσεται και το βαμβάκι.Με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας έχει δημιουργηθεί ένα "μπάχαλο" σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεινοπαθούσαν μέχρι τώρα να πάρουν τις επιδοτήσεις (περίπου 400 δισ. δραχμές ετησίως), τώρα έρχονται και τα επιτελεία των Βρυξελλών που θέτουν ζήτημα διαφάνειας και ελέγχου, στη διαχείριση και πληρωμή των ενισχύσεων που υπάγονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα και απειλούν ότι αν δε γίνουν τάχιστα τα όσα επιβάλουν (αφού οι προθεσμίες που έθεσαν έχουν περάσει), θα πέσουν βαριά πρόστιμα και θα περικοπούν οι επιδοτήσεις. Αν γίνει αυτό τα "σπασμένα" θα τα πληρώσουν πάλι οι αγρότες.

Από όλα αυτά και τις παρασκηνιακές διεργασίες που φημολογείται ότι συντελούνται στο υπουργείο Γεωργίας, φαίνεται ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν, θα είναι κάποιες "επιτήδειες" και "δικτυωμένες" ιδιωτικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να κερδίσουν από το συγκεκριμένο τομέα. Για το ίδιο θέμα φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί "κόντρα" μεταξύ της διοίκησης ΠΑΣΕΓΕΣ και της ηγεσίας του υπουργείου. Η ΠΑΣΕΓΕΣ από το 1994 έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση και την πληρωμή των επιδοτήσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου. Στο υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζονται για το 1998 να δοθεί η μηχανοργάνωση αλλού... και να μείνουν οι πληρωμές στην ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία -όπως λέγεται από παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας- δε θα παρακρατεί μέσω των Ενώσεων το 2% από τις επιδοτήσεις, αλλά στο εξής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα παίρνουν ολόκληρη την επιδότηση και αμέσως μετά, υποχρεωτικά, θα πληρώνουν συνδρομή στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Κάπως πρέπει να ζήσουν και οι "καρεκλοκένταυροι" της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η κοροϊδία των αγροτών όμως δε σταματά στα παραπάνω. Ο υπουργός Γεωργίας, που διαλύει με νομοσχέδιο τους Οργανισμούς Βάμβακος, Καπνού και Ελαιολάδου, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας (ΔΙΔΑΓΕΠ), αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους ελέγχους και την πληρωμή των επιδοτήσεων. Ακόμα, όπως ομολογούν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, είναι άγνωστο αν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου θα ενταχθεί στο λεγόμενο Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που πάει να φτιάξει ο Στ. Τζουμάκας.

Μήπως τελικά η διάλυση των πάντων και η μετάβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο δρόμος για να τα πάρουν όλα οι ιδιώτες και το υπουργείο Γεωργίας να ασκεί την... υψηλή εποπτεία;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Διαφημιστικά τρικ για τα πορτοκάλια

Με διαφημιστικά "τρικ", επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να ξεγελάσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στα εσπεριδοειδή.

Στα πλαίσια αυτά, χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Δ. Τζουβάνος, επιχείρησε να "διαφημίσει" στους δημοσιογράφους ότι γίνεται διαφημιστική καμπάνια προβολής του πορτοκαλιού στην εσωτερική αγορά, με τη συνεργασία πέντε Νομαρχιών (Αργολίδας, Αρτας, Ηρακλείου, Κορίνθου και Χανίων). Η κίνηση αυτή φαντάζει περισσότερο ως κοροϊδία, αφού πρόκειται για μια καθυστερημένη "μίνι" καμπάνια των 28 εκατ. δραχμών, με κάποια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ και διαφημιστικά φυλλάδια και αφίσες κι αυτό ήταν όλο. Το σοβαρά προβλήματα, όμως, των παραγωγών εσπεριδοειδών, που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, παραμένουν άλυτα και εντείνονται και δεν πρόκειται να λυθούν με κινήσεις ψευτοεντυπωσιασμού. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και ικανοποίηση των αιτημάτων των παραγωγών. Βέβαια, καλή είναι η όποια προβολή και διαφήμιση στο εσωτερικό, όμως τι γίνεται με την προβολή των ελληνικών πορτοκαλιών στο εξωτερικό, όπου, λόγω της ΓΚΑΤΤ, έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος των αγορών; Επίσης καλό είναι να προτρέπονται οι καταναλωτές να αγοράζουν πορτοκάλια, όμως, τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση ώστε να είναι οι τιμές προσιτές; Γιατί φέτος οι παραγωγοί πούλησαν τα πορτοκάλια γύρω στις 25 δραχμές το κιλό - τιμή που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής - και οι καταναλωτές τα αγοράζουν με 150 και 200 δραχμές το κιλό!

"Εξυγιαντικές" απολύσεις στην Ενωση Φαρσάλων

Την απόλυση 39 εργαζομένων αποφάσισε το ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων, με πρόσχημα την ανάγκη να προχωρήσει η "εξυγίανση" της οργάνωσης που είναι χρεωμένη, όχι, όμως, εξαιτίας των εργαζομένων, αλλά της πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και των διοικήσεών της.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης, που πρόσκειται στις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτές τις απολύσεις επικαλούμενη κάποια μελέτη βιωσιμότητας, που θα πάει για έγκριση στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στην ΑΤΕ, η οποία υπόσχεται ότι έτσι θα χαρίσει μέρος των χρεών και θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ενωσης την οποία έχει διακόψει.

Σήμερα, στις 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Ενωση για να ληφθούν αποφάσεις, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Δ. Αλεξίου,δήλωσε ότι "οι απολύσεις είναι άδικες και θ' αντιδράσουμε δυναμικά και με κάθε ένδικο μέσο".

Κι ενώ σειρά για "εξυγίανση" παίρνει και η ΕΑΣ Φαρσάλων, τρεις διοικητικοί σύμβουλοι και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας, που πρόσκεινται στη ΝΔ, αφού πρώτα ψήφισαν όλες τις καταστροφικές αποφάσεις στο ΔΣ για διάλυση και συρρίκνωση της οργάνωσης και μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κάνουν τώρα πως δεν κατάλαβαν τι ψήφιζαν και καταγγέλλουν ότι τους εξαπάτησαν. Οι σύμβουλοι της ΑΔΑΚ Γρ. Γκερπεσιώτης, Δημ. Δεληγιάννης, Βασ. Κωστόπουλος και ο αντιπρόεδρος Χρ. Τζιούντσιουρας έβγαλαν μια γελοία και παραπλανητική ανακοίνωση, στην οποία, από ό,τι φαίνεται, προσπαθούν... να καταγγείλουν την ΑΤΕ και το υπουργείο Γεωργίας.

ΣΥΡΟΣ
Περιορισμοί στο σταθμό της ΔΕΗ

Μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά και τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας του σταθμού της ΔΕΗ στη Σύρου έθεσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς το υπουργείο Βιομηχανίας και τους υπεύθυνους της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθούν η όχληση και οι εκπομπές ρυπογόνων ουσιών.

Μάλιστα, η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου καταλήγει πως σε περίπτωση που οι επικίνδυνες και οχληρές επιδράσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, θα πρέπει τότε να επέλθει ακόμη και διακοπή της συγκεκριμένης λειτουργίας της μηχανολογικής εγκατάστασης. Επίσης, αναφέρεται ότι η λειτουργία του σταθμού επιτρέπεται εφόσον δεν προκαλούνται κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει με αίτησή τους οι κάτοικοι της Σύρου εναντίον της διεύθυνσης του σταθμού της ΔΕΗ στο νησί, επειδή δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων από τη ρυπογόνο λειτουργία του σταθμού. Προηγουμένως είχαν απευθυνθεί στη διεύθυνση του σταθμού της ΔΕΗ της Σύρου και στο υπουργείο Βιομηχανίας, χωρίς οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν κανένα μέτρο.

Συγκεκριμένα, το 1993 οι κάτοικοι γύρω από το σταθμό της ΔΕΗ στη Σύρο απευθύνθηκαν στους αρμόδιους φορείς, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των εκπομπών καπνού και της ηχορύπανσης. Η ΔΕΗ απάντησε ότι οι μετρήσεις έδειξαν τιμές κάτω των προβλεπόμενων ορίων, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στη συνέχεια στην ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας, χωρίς όμως και πάλι αποτελέσματα.

Μήνυμα προς "αλβανοφάγους"

Σκότωσε έναν 20χρονο Αλβανό για δύο καρπούζια, αλλά το Εφετείο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια με τριετή αναστολή!

Ελεύθερος αφέθηκε ο αγροφύλακας του χωριού Αργυροπούλι Λάρισας, ο οποίος το καλοκαίρι του 1996 είχε σκοτώσει τον 20χρονο Αλβανό Φατίλ Ναμπούλι, σε φιλονικία που είχαν επειδή πήρε δύο καρπούζια απ' το μποστάνι του! Ο δράστης πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά χτες το Εφετείο Λάρισας τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς του ότι ενήργησε σε κατάσταση "βρασμού ψυχής" και άμυνας, έστω και "καθ' υπέρβασιν των ορίων".

Επειδή "και οι κρίνοντες κρίνονται" θέτουμε τα ερωτήματα: Ο "βρασμός ψυχής" ενός κουμπουροφόρου που "παίρνει" τη ζωή ενός 20χρονου "δι' ασήμαντον αφορμήν", του κοστίζει απλώς δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή; Αν στη θέση του θύματος ήταν ένας Ελληνας, θα ήταν ίδια η αντιμετώπιση του δράστη;

Πώς λειτουργεί και ποιο μήνυμα στέλνει προς τους απανταχού "αλβανοφάγους" η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, σ' όλη τη χώρα: κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε βάρος των λαθρομεταναστών;

Κι επειδή φοβούμαστε ότι οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι των εν λόγω δικαστών θα επικαλεστούν τη δικαστική ανεξαρτησία στην απονομή του δίκιου, το μήνυμα προς τους "αλβανοφάγους" πρέπει να το στείλει η ελληνική κοινωνία, δηλώνοντας σαφώς και εμπράκτως πως στη χώρα της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς κανείς δεν πρέπει να πάει "σαν το σκυλί στ' αμπέλι" και κανείς εγκληματίας να μένει ατιμώρητος...

ΗΛΕΙΑ
Αναβλήθηκε η δίκη των 25 αγροτών

Αναβλήθηκε για τις 28 Σεπτέμβρη η δίκη των 25 αγροτών της Ηλείας που είχε αρχικά οριστεί για χτες το πρωί.

Εξω από το δικαστήριο της Αμαλιάδας, συγκεντρώθηκε πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής προκειμένου να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους αγρότες. Πιο συγκεκριμένα, από Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Επιμελητήριο Ηλείας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Δανειοληπτών από Τράπεζες και Οργανισμούς, τη "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Αμαλιάδας", τη "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ζαχάρως", το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας Πύργου, αλλά και μεμονωμένοι δικηγόροι. Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν η Νομαρχία Ηλείας, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας και Ολυμπίας, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας.

Το επόμενο "αγροτοδικείο" στην Ηλεία είναι στις 19 του Μάη, όπου 19 αγρότες δικάζονται για τις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη του '95.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ