Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
Επικίνδυνο "παιχνίδι" σε βάρος των αγροτών

Επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες των αγροτών και κτηνοτρόφων παίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας με τις κοινοτικές ενισχύσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, ρύζι, αιγοπρόβατα, βοοειδή κι από φέτος εντάσσεται και το βαμβάκι.Με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας έχει δημιουργηθεί ένα "μπάχαλο" σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεινοπαθούσαν μέχρι τώρα να πάρουν τις επιδοτήσεις (περίπου 400 δισ. δραχμές ετησίως), τώρα έρχονται και τα επιτελεία των Βρυξελλών που θέτουν ζήτημα διαφάνειας και ελέγχου, στη διαχείριση και πληρωμή των ενισχύσεων που υπάγονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα και απειλούν ότι αν δε γίνουν τάχιστα τα όσα επιβάλουν (αφού οι προθεσμίες που έθεσαν έχουν περάσει), θα πέσουν βαριά πρόστιμα και θα περικοπούν οι επιδοτήσεις. Αν γίνει αυτό τα "σπασμένα" θα τα πληρώσουν πάλι οι αγρότες.

Από όλα αυτά και τις παρασκηνιακές διεργασίες που φημολογείται ότι συντελούνται στο υπουργείο Γεωργίας, φαίνεται ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν, θα είναι κάποιες "επιτήδειες" και "δικτυωμένες" ιδιωτικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να κερδίσουν από το συγκεκριμένο τομέα. Για το ίδιο θέμα φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί "κόντρα" μεταξύ της διοίκησης ΠΑΣΕΓΕΣ και της ηγεσίας του υπουργείου. Η ΠΑΣΕΓΕΣ από το 1994 έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση και την πληρωμή των επιδοτήσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου. Στο υπουργείο Γεωργίας προσανατολίζονται για το 1998 να δοθεί η μηχανοργάνωση αλλού... και να μείνουν οι πληρωμές στην ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία -όπως λέγεται από παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας- δε θα παρακρατεί μέσω των Ενώσεων το 2% από τις επιδοτήσεις, αλλά στο εξής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα παίρνουν ολόκληρη την επιδότηση και αμέσως μετά, υποχρεωτικά, θα πληρώνουν συνδρομή στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Κάπως πρέπει να ζήσουν και οι "καρεκλοκένταυροι" της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η κοροϊδία των αγροτών όμως δε σταματά στα παραπάνω. Ο υπουργός Γεωργίας, που διαλύει με νομοσχέδιο τους Οργανισμούς Βάμβακος, Καπνού και Ελαιολάδου, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας (ΔΙΔΑΓΕΠ), αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους ελέγχους και την πληρωμή των επιδοτήσεων. Ακόμα, όπως ομολογούν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, είναι άγνωστο αν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου θα ενταχθεί στο λεγόμενο Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που πάει να φτιάξει ο Στ. Τζουμάκας.

Μήπως τελικά η διάλυση των πάντων και η μετάβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο δρόμος για να τα πάρουν όλα οι ιδιώτες και το υπουργείο Γεωργίας να ασκεί την... υψηλή εποπτεία;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ