Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόθεση των εργαζόμενων και όλου του λαού
  • Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα δώρο στους Γερμανούς που θα πάρουν μετά την εταιρία
  • Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Μήτσου Κωστόπουλου, ειδικού αγορητή του ΚΚΕ

"O αγώνας των εργαζομένων της ΟΑ δεν είναι αγώνας συντεχνίας, αγώνας για τα προνόμια. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι αγώνας πατριωτικός", τόνισε στην παρέμβασή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας:

"Η πρότασή μας για τη δημιουργία μετώπου πάλης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΟΑ, δεν αφορά μόνο αυτή την επιχείρηση. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, αφορά όλο το λαό. Κανένας δε μένει στο απυρόβλητο από τη λαίλαπα του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου", της διαβόητης ελεύθερης αγοράς. Μόνο ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση, να αποκρούσει αποτελεσματικά τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και να ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες πολιτικές εξελίξεις υπέρ του λαού και της χώρας".

Αναπτύσσοντας τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης της ΟΑ ο Μ. Κωστόπουλος ανέφερε μία σειρά από παραδείγματα που πιστοποιούν ότι κάθε άλλο παρά οι εργαζόμενοι φταίνε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε τη μη αξιοποίηση της τεχνικής βάσης της ΟΑ, την προσφορά σε αετονύχηδες κερδοφόρων τμημάτων της, τη χρησιμοποίησή της επί δεκαετίες από τους εμπόρους του Τύπου, τα τεράστια έξοδα για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων που ανέρχονται από το 1975 μέχρι σήμερα σε σταθερές τιμές σε 115 δισ.

Επίσης κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση των αεροπλάνων για τη μεταφορά ψηφοφόρων από τα κόμματα εκείνα που σήμερα κατασυκοφαντούν την ΟΑ ενώ έκανε λόγο για δεκάδες δισ. που είναι οι "προμήθειες" διαφόρων επιτηδείων αλλά και υπερπρομήθειες ταξιδιωτικών γραφείων. Το κράτος, είπε, επέβαλε στην ΟΑ πάνω από 350 δισ. σε πανωτόκια ενώ αρκετά δισ. χάθηκαν με την προμήθεια ΑΙΡΜΠΑΣ και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Οι ίδιες κυβερνήσεις επί χρόνια διατηρούν ζημιογόνες γραμμές που πρέπει να λειτουργούν με την επιδότηση όμως του κράτους κάτι που μέχρι σήμερα δε γίνεται.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είπε, να έχουν χαθεί για την ΟΑ πάνω από 2 τρισ. μέσα στα 25 χρόνια.

Τα μεγάλα ψέματα

Αποκαλύπτοντας τις ανακρίβειες, τη διαστρέβλωση, τον αποπροσανατολισμό και τα ψέματα που λέγονται, ο Μ. Κωστόπουλος παρέθεσε συγκεκριμένα τα ψέματα που οι πωλητές της ΟΑ αναμασούν.

Συγκεκριμένα για το ότι οι εργαζόμενοι είναι πολλοί, τόνισε ότι σήμερα είναι 7.500 και εξυπηρετούν 6,5 εκατομμύρια επιβάτες ενώ το 1975 ήταν 7.650 και εξυπηρετούσαν 3,5 εκατ. επιβάτες.

Για τους μισθούς είπε, ότι για τους περισσότερους είναι αντίστοιχοι με τους μισθούς των άλλων ΔΕΚΟ ενώ για τις "υπερβολικές αυξήσεις", τόνισε ότι μετά από τρία χρόνια πάγωμα αυξήθηκαν μόλις 6%. Υπογράμμισε τις ευθύνες των κυβερνητικών συνδικαλιστών οι οποίοι σήμερα υποκύπτουν κατά παράβαση των ομόφωνων αποφάσεων του κινήματος και κατήγγειλε την προκατασκευασμένη διαδικασία του "διαλόγου που ακολούθησε η κυβέρνηση". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι καταργούνται διεθνείς συμβάσεις εργασίας ενώ η ΟΑ θα γίνει φύλλο και φτερό και τα ιμάτιά της θα τα μοιράσουν η "Λουφτχάνσα", η ΧΟΧΤΙΦ, ο Λάτσης, ο Κόκκαλης, ο Λαμπράκης, ο Χατζηιωάννου, ο Βαρδινογιάννης.

Οι Γερμανοί είναι ήδη εδώ, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέροντας ότι η αεροναυτιλιακή εταιρία BDS στρογγυλοκάθεται στα γραφεία της ΥΠΑ και σχολιάζοντας τα περί λαϊκής έγκρισης για το ξεπούλημα της ΟΑ, υπενθύμισε ότι τα όσα κάνει σήμερα η κυβέρνηση, δεν τα είχε πει προεκλογικά.

Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα δώρο στους Γερμανούς που θα πάρουν μετά την εταιρία, είπε ο Μ. Κωστόπουλος και σχολιάζοντας την κατάργηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων τόνισε ότι υλοποιούνται βασικές διατάξεις της "Λευκής Βίβλου" "φτύνοντας στην κυριολεξία εκείνους τους συνδικαλιστές που συνομιλούσαν με την κυβέρνηση και έψαχναν από κοινού τάχα τρόπους εφαρμογής αυτού του αισχρού συστήματος που τα δίνει όλα στους εργοδότες".

Δίνοντας το μέγεθος της αποικιοκρατικής νοοτροπίας αλλά και του νεοδοσιλογισμού για την εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων, τόνισε:

"Πριν 39 χρόνια ο Κομνηνός Πυρομάγλου, βουλευτής, έλεγε στη Βουλή: Δεν επίστευα ποτέ ότι ήτο δυνατόν να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση η οποία να προβάλει και να προστατεύει περισσότερο τα συμφέροντα των Γερμανών από τα συμφέροντα των αγωνιστών του αλβανικού πολέμου και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ