Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λιγοστεύουν τα κονδύλια

Περιοδεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης στο Ιδρυμα

Οι οικονομικές δυσκολίες αρχίζουν και πάλι στους επόμενους μήνες για το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας,καθώς τα κονδύλια για τη λειτουργία του εξαντλούνται. Το ίδρυμα έχει το χρόνο πάνω από 700 εκατ. δρχ. έξοδα, ο προϋπολογισμός όμως που εγκρίνει το υπουργείο είναι 450 εκατ. δραχμές. Τα υπόλοιπα χρήματα ψάχνει να τα συμπληρώσει η διοίκηση με παραστάσεις και επισκέψεις σε υπουργεία, νομαρχίες κτλ. και κάθε άλλου είδους πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι σοβαρή καθυστέρηση στη μισθοδοσία και ελλείψεις των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία των προγραμμάτων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γ. Χαβατζάς,μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ, με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Κέντρου.

Σημειώνεται ότι επικρατεί μία σκόπιμη ασάφεια κατά πόσο το ψυχολογικό κέντρο είναι ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου και κανείς δε γνωρίζει όπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά πού ανήκει η ακίνητη περιουσία του. Επίσης ενώ το Φιλανθρωπικό Σωματείο που καταλαμβάνει τις 3 από τις 7 θέσεις στο ΔΣ του Ιδρύματος θα έπρεπε να εξασφαλίζει το 25% του προϋπολογισμού, δεν έχει συνεισφέρει ούτε με το ελάχιστο ποσό στα έξοδα του Κέντρου.

Η επίσκεψη στο Ιδρυμα αυτό ήταν η τελευταία μιας σειράς περιοδειών που οργανώθηκαν από την ΚΟΘ του ΚΚΕ σε Προνοιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Πρόνοια.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Ξανθόπουλος,γραμματέας της ΚΟΒ Νοσοκομείων, δήλωσε στο "Ρ":

"Διαπιστώσαμε στα περισσότερα ιδρύματα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδρυμάτων και σε ορισμένα απ' αυτά διαπιστώθηκε έλλειψη προσωπικού, όπως για παράδειγμα στο Παπάφειο. Από όλες σχεδόν τις διοικήσεις εκφράστηκε παράπονο, γιατί η πολιτεία δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των ιδρυμάτων, πράγμα που αναγκάζει τις διοικήσεις να καταφεύγουν στην επαιτεία. Σε ορισμένα ιδρύματα τα φιλανθρωπικά σωματεία αποδείχτηκε ότι δεν είναι ο θεσμός εκείνος που θα μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα των ιδρυμάτων, καθώς πολλοί από αυτούς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προβολή κι όχι η ουσιαστική βοήθεια στο έργο και τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ