Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να γίνουν πλήρεις μετρήσεις

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την εμφάνιση ραδόνιου στους παρανέστιους νομούς

Την έλλειψη μετρητών εκπομπής ραδονίου στις περιοχές της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου.

Το τελευταίο διάστημα, τονίζεται στην Ερώτηση, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα και στον σερραϊκό Τύπο, τα οποία αναφέρονται στα υψηλά ποσοστά ραδονίου που παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στους Νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, σύμφωνα με το πρόγραμμα ενδεικτικής καταμέτρησης ραδονίου, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ελληνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότεροι από 1.000 μετρητές στο Νομό Σερρών, που θα δώσουν πιο αναλυτικά αποτελέσματα, θα σιγουρέψουν την πηγή εκπομπής του ραδονίου (γη, δομικά υλικά, νερό κτλ.) και θα χαρτογραφηθούν οι περιοχές ραδονίου.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν πάρει κανείς υπόψη ότι οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ραδιενεργών στοιχείων ουρανίου και ράδιο - ραδονίου είναι 2,5 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια στα νερά του ποταμού Νέστου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη μέτρηση ραδονίου και την προστασία των κατοίκων στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και ιδιαίτερα στο Νομό Σερρών. Επιπλέον, ρωτούν, αν υπάρχουν μετρήσεις και ποιες είναι, για τον ποταμό Στρυμόνα, που ως γνωστόν πηγάζει και αυτός από τη Βουλγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ