Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να σταλεί μήνυμα για διεκδικητική Αυτοδιοίκηση

"Δεσμευόμαστε ότι όχι μόνο θα στηρίξουμε την ύπαρξη των κοινοτήτων, αλλά θα ενισχύσουμε ενεργητικά και με ουσιαστικά δικαιώματα την ανάπτυξή τους και μέσα σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται αναγκαστικές συνενώσεις". Τη δήλωση αυτή έκανε χτες το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διάρκεια συζήτησης για τις προοπτικές των κοινοτήτων που διοργάνωσε η Ενωση Δημοτικού και Κοινοτικού Τύπου στην αίθουσα Πυρσογιαννιτών στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στις αναγκαστικές συνενώσεις, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: "Αντισταθήκαμε πρωτοπόρα στον "Καποδίστρια". Πιστεύουμε ότι όλοι όσοι ήταν, έστω και στα λόγια, ενάντια στον "Καποδίστρια" πρέπει να βοηθήσουν για να μείνει στα χαρτιά και να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού".

"Μπορεί, συνέχισε, να υπάρξει ένα μήνυμα στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που να δείχνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι μαχητική, διεκδικητική, κόντρα στις αντιλαϊκές επιλογές, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει την ΤΑ στο μακρύ χέρι του κράτους".

Μιλώντας για τη στάση άλλων δυνάμεων απέναντι στο σχέδιο "Καποδίστριας", ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως "η υποστήριξη στον "Καποδίστρια" ήταν και είναι θέση υποτίμησης, υποβάθμισης της ΤΑ και ταυτόχρονα θέση στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ηταν θέση που προωθούσε την ερήμωση της υπαίθρου. Ηταν μια προσπάθεια να αποκοπούν οι κάτοικοι, οι δημότες από τους αιρετούς και να απομακρυνθούν παραπέρα οι αιρετοί από τους δημότες, από τον ουσιαστικό τους ρόλο που είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του λαού, η προσπάθεια, ο αγώνας για την επίλυσή τους. Η ενίσχυση αυτών και άλλων αγώνων του λαού για δουλιά, υγεία, παιδεία, απασχόληση, προστασία και ανάπτυξη της παραγωγής της κάθε περιοχής". "Η υπεράσπιση του "Καποδίστρια", συνέχισε, ήταν χαλκίδευση της αιρετότητας, υποκατάσταση της ΤΑ από μάνατζερ και άλλους εφαρμοστές αντιλαϊκών επιλογών για πρόσθετη φορολογία, για ανταποδοτικότητα και προώθηση της ιδιωτικοποίησης".

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της ΤΑ Επ. Πανάς, ανακοίνωσε πως η Εταιρεία εξακολουθεί να συγκεντρώνει αποφάσεις κοινοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα που τάσσονται κατά της κατάργησης των χωριών τους.

Στις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων αναφέρθηκαν επίσης οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ και της Πολιτικής Ανοιξης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε το πρόβλημα της ερήμωσης της υπαίθρου που επιτείνεται με την εφαρμογή του "Καποδίστρια" όπως και με τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Παράλληλα προβλήθηκε έντονα το αίτημα για απόδοση στους οργανισμούς της ΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων του θεσμού που αγγίζουν το 1,5 τρισ.!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ