Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Καλούμε τους αλλοδαπούς να γραφτούν στο Συνδικάτο

- Ποια η γνώμη σας για την πρόσφατη έξαρση του ρατσισμού κατά αλλοδαπών εργαζομένων;

- Το τελευταίο διάστημα, με τις κραυγές των "σεβάσμιων" δεσποτάδων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και με ευθύνη των κυβερνητικών φορέων, ο ρατσιστικός παροξυσμός έχει πάρει χαρακτήρα αντιδραστικής ιδεολογικής εκστρατείας. Στόχος τους είναι η συγκάλυψη των πραγματικών υπεύθυνων της αύξησης της εγκληματικότητας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Το πρόβλημα των αλλοδαπών εργατών χρησιμοποιείται με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των στόχων που έχει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ προπαγανδίζουν την "ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης", το μόνο που μπαίνει σε συνοριακό έλεγχο είναι η μετακίνηση των εργαζομένων.

Η έξαρση του ρατσισμού σχετίζεται και με συγκεκριμένα συμφέροντα. Πολλοί εργοδότες παίρνουν αλλοδαπούς στη δουλιά τους, σε συνθήκες μαύρης εργασίας, τους εκμεταλλεύονται όσο μπορούν και, με το τέλος της εργασίας, σε συνεργασία με κρατικά όργανα, μεθοδεύουν την απέλασή τους με πρόσχημα τη μη νόμιμη παρουσία τους. Το "περίεργο" είναι πως κανείς δεν ενοχλείται από αυτή την έλλειψη εγγράφων όσο οι αλλοδαποί δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας. Κατά παράξενο τρόπο, θυμούνται την έλλειψη εγγράφων όταν δεν τους χρειάζονται άλλο.

- Πολλοί ισχυρίζονται πως αιτία της ξενοφοβίας είναι η απώλεια θέσεων εργασίας Ελλήνων λόγω της φτηνής εργασίας που αναγκαστικά προσφέρουν οι αλλοδαποί. Είναι έτσι;

- Εμείς δεν πιστεύουμε πως ευθύνονται οι αλλοδαποί για την ανεργία των Ελλήνων εργαζομένων, όταν στην πόλη μας και στην περιοχή μας από τα κλεισίματα τόσων εργοστασίων έχουν χαθεί πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Υπεύθυνη για την ανεργία είναι η πολιτική που σχεδιάζεται από τα επιτελεία της ΕΕ και ασκείται από τα δύο μεγάλα κόμματα με τη στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων. Εμείς πιστεύουμε πως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι διπλά και τριπλά εκμεταλλευόμενοι γιατί εργάζονται με ημερομίσθια πολύ χαμηλότερα από αυτά των Ελλήνων εργαζομένων, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Αποτελούν τα εύκολα θύματα των όποιων επιλογών της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και του διαρκώς αυξανόμενου κρατικού αυταρχισμού. Επειδή, λοιπόν, τα προβλήματα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων είναι σε τελική ανάλυση κοινά, απαιτείται κοινή πάλη για την επίλυση τους.

- Πώς θα εκφραστεί αυτή η κοινή πάλη;

- Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, και ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας ξεκινά μεγάλη καμπάνια εγγραφών αλλοδαπών εργατών, στα πλαίσια της σταθερής ταξικής γραμμής πλεύσης για την ενότητα και οργάνωση Ελλήνων και ξένων εργατών. Στόχος μας είναι η εγγραφή εκατοντάδων νέων μελών από τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην περιοχή μας. Αυτή μας η απόφαση εντάσσεται στη σταθερή πίστη μας πως η κοινωνία μας δε χωρίζεται σε Ελληνες και ξένους εργάτες, αλλά σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Επιδιώκουμε την οργάνωση στο Συνδικάτο τού πιο χτυπημένου και περιθωριοποιημένου τμήματος των οικοδόμων που είναι οι αλλοδαποί, τη συσπείρωση και την κοινή πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μια άλλη εξουσία, αυτή που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο τόπος.

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Αποτελεί οδηγό του προσανατολισμού μας και της δράσης μας.

Π. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζει με συνέπεια τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2020-07-24 00:00:00.0)
Κατάπτυστο τελεσίγραφο της ΕΛ.ΑΣ. (2008-01-30 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η τρομοκράτηση των προσφύγων (2008-01-29 00:00:00.0)
«Συνεχίζεται η ομηρία μας» λένε οι μετανάστες (2001-03-07 00:00:00.0)
Λουκέτο στην επιχείρηση «Λαλιώτη» (2000-06-14 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα (2000-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ